Shengen vizesi krizi: İptal bahaneleri 10'uncu maddede ortaya çıktı
Tatil planları, iş seyahatleri, Erasmus programları. Bir süredir devam eden vize krizinde yıl başından bu yana ret oranı yüzde 50’ye yakın artarken, vize alabilenlere ise sadece kalacağı gün kadar izin veriliyor. Özellikle Schengen vizesi ‘10. Madde’ engeline takılıyor. Peki nedir bu 10. madde?
Planlar yapıldı, biletler alındı. Yurt dışına çıkmak isteyenler tüm, belgelerini tamamlıyor, vizeye başvuruyor. Aylarca süren başvuru sürecinin sonunda ret cevabı veriliyor. Türkiye 778 bin 409 dosyayla en çok vize başvurusu yapan ülke olurken, geçtiğimiz yıl yüzde 15 seviyelerinde olan ret oranı, 2023 yılı başından bu yana yüzde 50 seviyelerine yaklaştı.
SCHENGEN VİZESİ 10. MADDEYE
Özellikle Avrupa ülkelerine vize verilmezken, Schengen vizelerinin 10. maddeye takıldığı iddia ediliyor. 10. maddeye göre, planlanan seyahatle ilgili sunulan sebep inandırıcı kabul edilmiyor, vizeler reddediliyor.
“GÜVENMEME HAKKIMIZI SAKLI TUTUYORUZ”
CNN Türk’e konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Vize danışmanı Hüseyin Mert Sağlam, “Yapılan başvurunun inandırıcı bulunamadığı gerekçesiyle reddedilmesidir, siz başvurunuzu yaptınız sizden istenilen bütün evraklarınızı eksiksiz bir şekilde koydunuz ama yine de konsolosluk olarak biz size güvenmeme hakkımızı saklı tutuyoruz” ifadelerini kullandı.
VİZE SÜRESİ DE KISALDI
Turizm sektörü temsilcileri özellikle Almanya, Hollanda ve İtalya başkonsolosluklarına yapılan başvuruların yoğunluk gerekçesiyle reddedildiğini ifade ediyor. Vize alanların süresinin de kısaldığı, kalınacak gün kadar vize verildiği belirtiliyor.
Schengen Vizesi Nedir?
Schengen, aynı zamanda uygun kurumlarca verilen ve birliğe bağlı ülkeler içinde seyahat etmeye izin veren bir vize türüdür. Schengen bölgesini oluşturan ülkelere bu belge ile giriş yapılabiliyor. Şartlara bağlı olarak bu vize ile birden fazla ülke de ziyaret edilebiliyor.
Schengen Başvurusu: Schengen Nasıl Alınır?
Şubat 2020 itibariyle schengen üyesi ülkelere elektronik başvuru yapılabilmektedir. Başvuru formlarını elektronik ortamda doldurup imzalayıp başvurular iletilebilir.
Ayrıca gitmek istenilen yerin temsilciliği aracılığı ile de Schengen vizesi alınabilir. Vize başvurusunda bulunacak kişiler, öncelikle ilgili kurumun talep ettiği belgeleri temin ettikten sonra internet üzerinden e-randevu alarak işlemini tamamlayabilir.
Örneğin Hollanda vizesi için aracı kurumun sitesinden randevu aldıktan sonra vize evraklarınızı tamamlayarak başvuru yapmanız yeterli olacaktır.
Vizeyi aldıktan sonra birlik üyesi ülkeler arasında izin süreniz dahilinde dolaşabilirsiniz. Buradaki önemli nokta, ilk girişin vize alınan ülkeden yapılması gerektiği. Daha sonrasında diğer ülkelere giriş yapabilirsiniz.
Örneğin Avusturya-Belçika-Çek Cumhuriyeti turu yapmak istiyorsunuz ve Schengen vizesine Avusturya üzerinden başvurdunuz. Avusturya’ya giriş yaptıktan sonra bu iki ülkeye de pasaportunuzla geçiş yapabilirsiniz.