Venezuela'da Sokaklar Yangın Yeri! Seçim Protestolarında Ölü Sayısı Artıyor

Venezuela'da devlet başkanı seçiminin sonuçlarını protesto etmek için sokağa inen halk ile polisin çatışması sürüyor. Olaylarda hayatını kaybedenlerin sayısı her geçen gün artıyor.

Venezuela'da devlet başkanı seçiminin sonuçlarını protesto edenlerle güvenlik güçleri arasında çıkan olaylarda hayatını kaybedenlerin sayısı 11'e yükseldi.

Ulusal basında yer alan haberlere göre, başta başkent Caracas olmak üzere birçok eyalette, göstericilerin polisle çatışması sonucu can kaybı arttı.

Çıkan olaylarda, son 2 günde 11 kişi yaşamını yitirirken, gözaltına alınanların sayısı da 749'a çıktı. Protestolarda ölenlerin 5'inin Caracas'ta, 2'sinin Zulia'da, 2'sinin Yaracuy'da, birer kişinin de Aragua ve Tachira'da olduğu belirtildi.

Venezuela'da Sokaklar Yangın Yeri! Seçim Protestolarında Ölü Sayısı Artıyor - Resim : 1

Protestoların artması ve kamu mallarına zarar verilmesi üzerine Caracas'ın meydan, cadde ve otoyollarına binlerce asker ile polis sevk edildi. Yetkililerden yapılan açıklamada ise güvenlik güçlerinin ülke genelinde aldığı "kararlı" önlemler sayesinde şiddet olaylarının büyük ölçüde kontrol altına alındığı ifade edildi.

Venezuela'da Sokaklar Yangın Yeri! Seçim Protestolarında Ölü Sayısı Artıyor - Resim : 2

VENEZUELA'DA SEÇİM PROTESTOSUNDA ÖLÜ SAYISI ARTIYOR

Venezuela Seçim Konseyinin duyurduğu sonuçlara göre, Nicolas Maduro, yüzde 51,20 ile devlet başkanı seçimini 3. kez kazanmıştı. Seçimlerin tamamlanmasının ardından 29 Temmuz'da açıklama yapan muhalefet, Ulusal Seçim Konseyinin verilerinin doğru olmadığını ve sonuçların hileli olduğunu öne sürmüştü. Seçim sonuçlarının hileli olduğunu iddia eden onlarca kişi meydanlara inerek polisle çatışıyor.

Venezuela'da Sokaklar Yangın Yeri! Seçim Protestolarında Ölü Sayısı Artıyor - Resim : 3

VENEZUELA'DA NELER OLUYOR?

Venezuela'da muhalefet partisi lideri Maria Corina Machado, seçimlerde hile yapıldığı iddiasıyla yüzlerce destekçisiyle başkent Caracas'ta bir araya gelirken, Devlet Başkanı Nicolas Maduro halka Devlet Başkanlığı Sarayı Miraflores'ten seslendi.

Başkent Caracas'taki Francisco de Miranda Meydanı'nda toplanan yüzlerce kişi, seçim sonuçlarının "hileli" olduğunu ve devlet başkanı seçimini Edmundo Gonzalez'in kazandığını tekrarladı.

Üstü açık kamyonetten halka seslenen muhalif lider Machado, Devlet Başkanı Maduro'ya görevi "barışçıl" şekilde Gonzalez'e devretmesi çağrısında bulundu. Destekçilerinden "şiddetten uzak durarak" protestolara devam etmesini isteyen Machado, "Sebep oldukları provokasyonlara kanmayalım. Onların istediği Venezuelalıların birbirine girmesidir. Edmundo oyların yüzde 70'ini almayı başardı ve ülkenin yeni devlet başkanıdır. Bizim mücadelemiz, sahtekarlığa karşıdır." ifadelerini kullandı.

Gonzalez de konuşmasında, seçimi kazandıklarını, tüm dünyanın bunu bildiğini belirterek, mevcut hükümetten halkın tercihine saygı göstermesini istedi.

Muhalefet destekçilerinin sıklıkla "özgürlük" ve "Gonzalez devlet başkanı" sloganları attığı görüldü.

MADURO, MİRAFLORES SARAYI'NIN BALKONUNDAN SESLENDİ

İktidar partisinin çağrısı üzerine Devlet Başkanlığı Sarayı Miraflores bahçesinde toplanan yüzlerce Maduro yanlısı, muhalefete tepki gösterdi.

Maduro, şiddet olaylarından sağ muhalefeti, ABD ve Kolombiyalı uyuşturucu kaçakçılarını sorumlu tutarak faşizme karşı halkı savunacaklarını söyledi.

Eski Devlet Başkanı Hugo Chavez'in heykellerinin gösterilerce yıkılmasını hatırlatan Maduro, "Birleşen halk yenilmez. Chavez yaşıyor ve mücadele devam ediyor. Chavez'in heykellerini devirenler hapiste ve yasalar önünde adalete hesap verecek." diye konuştu.

Maduro, güvenliğin yeniden tesis edilmesi için asker ve polisin görevde olduğunu kaydederek, olay çıkaranlara tolerans gösterilmeyeceğini belirtti.

ABD'li milyarder Elon Musk'un kendisine yönelik kullandığı ifadelere tepki gösteren Maduro, "Kodaman Elon Musk, Venezuela'yı ele geçirmek için takıntılı bir adama dönüştü. Saldırıların ve saldırganlıkların büyük bir kısmından sorumludur." dedi. Gösterici Maria Salinbeny, seçim sonuçlarına "hile" karıştırıldığından emin olduklarını ve adayları Gonzalez'in devlet başkanı seçimini yüzde 70 ile kazandığını savundu.

"VENEZUELA HALKININ SEÇİMİNİ TANIMAK İSTEMİYOR"

Üniversite öğrencisi Tomas Fortino da Maduro hükümetini protesto etmek için alana geldiğini belirterek, "Seçimlerde hile yaptı, halkın iradesine darbe yaptı ve Venezuela halkının seçimini tanımak istemiyor." şeklinde konuştu.

Miraflores Sarayı'nda toplanan Maduro destekçisi Lora Gomez ise 2025-2031 döneminin devlet başkanının Maduro olduğunu ve muhalefetin bunu kabul etmesi gerektiğini söyledi.

Orlando Ugeto isimli gösterici de Maudro'ya tam destek verdiklerini dile getirerek, "Maria Corina Machado, doğduğundan beri faşist ve oligarktır. Vatan düşmanıdır çünkü ABD'yi müdahaleye çağırdı." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

Etiketler
Venezuela protesto