Gericiler hedef gösterdi, MEB iki saatte geri çekti

MEB, hedefler arasında yer verdiği Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Projesi’nden gerici çevrelerin talepleri üzerine vazgeçti.

Gericiler hedef gösterdi, MEB iki saatte geri çekti

MEB, hedefler arasında yer verdiği Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Projesi’nden gerici çevrelerin talepleri üzerine vazgeçti. Bakanlık, saat 14.00’te internet sitesinden duyurduğu projeyi, gericilerin “sapkın proje” sözleriyle hedef alması üzerine saat 16.00’da kaldırdı.

Birgün gazetesinden Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre Yükseköğretim Kurulu’nun, “Türkiye’nin değerleri ile mütenasip değil” diyerek sonlandırdığı Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Projeleri, şimdi de Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) hedefleri arasından çıkarıldı. MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, “Kişisel ve Sosyal Rehberlik” başlığı altında sıraladığı "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği" hedefini gerici çevrelerin tepkilerinin ardından listeden kaldırdı. Bakanlık, iktidara yakınlığı ile bilinen Yeni Şafak Gazetesi Yazarı Yusuf Kaplan’ın, “Ülkenin Eğitim Bakanlığı ailenin altını oyacak bir projeyi nasıl uygulayabildi?” sözlerini ve gericilerin proje karşıtı tepkilerini göğüsleyemedi.

APAR TOPAR KALDIRILDI

MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, önceki gün resmi internet sitesinden Rehberlik Programı’nı yayımladı. Programda, “Bağımlılıkla Mücadele, Çocuklarda Cinsel Eğitim, Şiddeti Önleme” gibi kişisel ve sosyal rehberlik hedeflerinin yanı sıra “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” hedefine de yer verildi. Saat 14.16’da müdürlüğün duyurduğu hedefler listesi, tepkiler üzerine web sitesinden kaldırıldı.

HEDEFLER GÜNCELLENDİ

Bakanlık, web sitesine saat 16.05’te yeni bir Rehberlik Programı ekledi. Yeni programda hedefler 26’dan 25’e düşürüldü. Programda, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” hedefinin yer almaması dikkati çekti. Bakanlık, Şubat 2019’da toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin hizmet içi eğitim modüllerini de kaldırmıştı.

KABUL EDİLEMEZ

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği'nden Fatma Çavuşoğlu Kocaman, cinsiyet eşitliğinin rehberlik hizmetlerinin kişilik gelişimi açısından çok önemli olduğunu belirterek “Hedefler arasından cinsiyet eşitliğini çıkarmaya kalkışmak, kadın cinayetlerinin arttığı böyle bir dönemde kabul edilemez” dedi. Kocaman, YÖK’ün, “Öze dönmek” gerekçesi ile kadın çalışmalarına ilişkin yüksek lisans programlarını kapattığını da anımsattı.

MEB’in, cinsiyet eşitliğini hedefler arasından çıkarmasını YÖK’ün kararına dayandırabileceğini söyleyen Kocaman, “Ancak bu karar, eğitimin toplum için dönüşüm mekanizması olduğu gerçeğini yadsımaktır” diye konuştu.

KADIN CİNAYETLERİ EĞİTİM İLE ÇÖZÜLÜR

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un, cinsiyet eşitliğiyle ilgili çalışmalar yürütüleceği yönünde açıklamalar yaptığını ifade eden Kocaman, toplumsal cinsiyet çalışmalarının en kısa zamanda rehberlik hedefleri arasına alınması gerektiğini vurguladı. Kocaman, kadın cinayetlerinin bir süredir gündemde olan idam ile değil, toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmaları ile durdurulabileceğinin altını çizdi.

SÜREKLİ HEDEFTE

Türkiye’nin de imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi gereği ders müfredatına konulan, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” daha önce de birçok defa hedef tahtasına oturtuldu. İlk olarak MEB, dini vakıf ve derneklerin projeyi hedef alması üzerine projenin sonlandırılmasına karar verdi. Ardından ise YÖK, cinsiyet eşitliği projelerini, “Değerlerimizle mütenasip” değil gerekçesiyle kaldırdı.

Etiketler
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) MEB