CHP, MEB'in hazırladığı kitapçıktaki skandal çizimleri Meclis'e taşıdı

CHP’li Süleyman Bülbül, başı açık kadınların çocuklara şiddet uygularken başı kapalı kadınların ise şefkat gösterirken resmedildiği kitaba ilişkin Meclis araştırması açılmasını istedi.

CHP, MEB'in hazırladığı kitapçıktaki skandal çizimleri Meclis'e taşıdı

Geçtiğimiz günlerde gündeme gelen tartışmalı “Psikosyal Önleyici Destek Programı” kitabı TBMM gündemine taşındı. Başı açık kadınların çocuklara şiddet uygularken başı kapalı kadınların ise şefkat gösterirken resmedildiği kitapla ilgili Meclis araştırması açılması istendi. CHP Milletvekili Süleyman Bülbül imzasıyla hazırlanan teklif, TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

TBMM Başkanlığı’na sunulan Meclis Araştırması önergesinde, kitapta yer alan görsellerde öğrencilerde başı kapalı ve başı açık kadınlarla ilgili farklı algılar yaratılmaya çalışıldığı belirtildi. Önergede, Anayasa’nın 24’üncü maddesinin inanç özgürlüğünü düzenlediği vurgulanarak, “Kimse dini inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz ya da suçlanamaz. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan kitapta bu hüküm de ihlal edilmekte, başı açık/kapalı olan kadınlar ayrıştırılmaktadır” ifadelerine yer verildi.CHP’li Bülbül imzalı önergede, MEB’in önceki dönemlerde hazırladığı kitapların bazılarında da toplumsal cinsiyet eşitliğine aykırı ve ötekeleştirici bir dil kullanıldığı ifade edildi.

MEB İç Denetim Birimi’nin yaptığı incelemeye göre, her dört öğrenciden üçünün ders kitaplarını yetersiz bulduğunun anımsatıldığı önergede şunlar kaydedildi:

DİNDAR NESİLİ BESLİYOR

“Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırladığı kitaplar öğrencilerin taleplerine cevap vermediği gibi siyasi iktidarın yaratmak istediği ‘dindar nesil’ yaklaşımını da besleyen ana damar olmuştur. Özellikle ilkokul çağındaki çocuklar için hazırlanan kitaplar çağdaş ve bilimsel eğitimden uzak, eleştirel düşünceye ket vuran; özensiz, dil ve bilgi hatalarıyla doludur. Kitapların incelenmesi, Anayasa’ya ve laik eğitime aykırı bilgilerin ve toplumu ayrıştıran, öteki yaratan, cinsiyet ve sınıfsal ayrıma yol açan dil yapısının tespit edilerek yapılacak düzenlemelerin Yüce Meclisimizce belirlenmesi amacıyla Anayasa’nın 98’inci İç Tüzüğün 104 ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ederim.”

Etiketler
MEB Şiddet