'Özel okul sahipleri talep etti, iktidar yerine getirdi'
Veli-Der Ankara Şube Başkanı Hülya Daran Deveci, okullarda yaptıkları incelemelerin ardından açıklama yaptı. Deveci, “Özel okul sahipleri talep etti, iktidar yerine getirdi” dedi.
Yeni eğitim sisteminin ilk mezunlarının verildiği bu yıl, liseye başlayan öğrencilerin sayısının yüzde 50 arttığını söyleyen Veli-Der Ankara Şube Başkanı Hülya Daran Deveci, “Dersliklerin sayısı seyreltilmiş eğitim için yetersiz. Salgına karşı tedbir alınmadığını okulları gezerek gördük” dedi.
Koronavirüs salgınında tablo ağırlaşırken 1 milyon öğretmen 24 Ağustos tarihinde okullara döndü ve seminerler başladı.
Yeni eğitim yılı uzaktan eğitim ile 31 Ağustos Pazartesi günü başlıyor, 21 Eylül’de ise “Seyreltilmiş” yüz yüze eğitimin başlaması planlanıyor. Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Ankara Şube Başkanı Hülya Daran Deveci’ye göre, yüz yüze eğitimin 21 Eylül’e kadar yapılmayacağı yönündeki karara karşın özel okulların gelir kaybı yaşamaması için karar esnetildi.
2012 yılında başlayan 12 yıllık zorunlu 4+4+4 eğitim sistemini ilk mezunlarını bu yıl vermesinden kaynaklı 9’uncu sınıfa başlayan öğrencilerin sayısında yüzde 50 artış yaşandığını ifade eden Deveci, dersliklerin “Seyreltilmiş eğitim” için yetersiz olduğunu ve salgın açısından gerekli önlemlerin alınmadığını söyledi.
‘OLUMSUZLUKLARDAN MEB SORUMLU’
MA'da yer alan habere göre öğretmenlerin görev tanımında olmamasına rağmen her gün öğrencilerin ateşini ölçeceğini belirten Deveci, olası olumsuzluklardan MEB’in sorumlu olacağını kaydetti. Okullarda birer sağlık görevlisinin bulunması gerektiği belirten Deveci, “Diyelim ki öğrencide ya da öğretim elemanında belirtiler var nereye alınacak? Ambulansa haber verildi gelene kadar bu kişi veya kişiler nerede ekletilecek revir yok, ayrı bir sınıf bunun için hazırlanmış değil. Yapılan tek hazırlık okullarda dezenfektan var ve öğretmenler maskeli” dedi.
VELİLER: BU ŞARTLARDA GÖNDERMEM
Velilerin “Okullar açılsa bile ben bu şartlarda çocuğumu okula göndermem” dediğini belirten Deveci, alınması gereken önlemlere dair şunları söyledi:
“Sınıflar çok kalabalık 40 kişilik sınıflardan, seyreltilmiş eğitimden söz ediliyor ancak bunun nasıl yapılacağı ile ilgili açık bir şey yok. Olması gereken eğitim elbette yüz yüze eğitim fakat temiz okullar, seyreltilmiş sınıflar, daha çok eğitim emekçisinin atanması gerekir. Her okulda bir sağlık çalışanının bulunması gerekiyor. Okula ulaşım ve kalabalık servislerle alakalı önlemler alınmalı. Temizlik malzemelerin eksiksiz olması ve temizlik emekçilerinin sayısının artırılması gerekiyor. Bunun için MEB’in ek bütçeye ihtiyacı var ama bu yönde bir açıklama yapılmadı, böyleye kaygılarımız bir kat daha artıyor.”