Özel öğrenciler için yüz yüze eğitim

Özel gereksinimli çocukların aileleri yüz yüze eğitime geçilmesini talep ediyor. Otizm Gönüllüleri Derneği’nden Başar uzaktan eğitimin etkili olmadığına dikkat çekerken öğrenci velisi Atyıldız “Ekran karşısında kendimizi yabancı hissediyoruz” dedi.

Özel öğrenciler için yüz yüze eğitim

Özel gereksinimli çocukların aileleri yüz yüze eğitime geçilmesini talep ediyor. Otizm Gönüllüleri Derneği’nden Başar uzaktan eğitimin etkili olmadığına dikkat çekerken öğrenci velisi Atyıldız “Ekran karşısında kendimizi yabancı hissediyoruz” dedi.

Özel gereksinimli öğrencilerin aileleri uzaktan eğitim yerine yüz yüze eğitim istiyor. Aileler EBA TV, EBA, Özel Eğitimdeyim mobil uygulaması gibi uzaktan eğitim modellerinin çocukları için uygun olmadığını söylüyor.

Birçok aile ortaokul ve liselerin kapalı olduğu bu süreçte yüz yüze eğitime geçilmesi gerektiği ve uzaktan eğitimde öğrenciyle öğretmenin birebir ders yapması gerektiği görüşünde. Aileler bu sorunun derhal çözüme kavuşturulmasını istiyor.

Bilgisayar üzerinden yapılamıyor

BirGün’e konuşan Otizm Gönüllüleri Derneği Genel Sekreteri Sara Başar, çocukların kopyalayarak, bakarak ya da temas ederek öğrendiğini ve bilgisayar üzerinden bunların yapılamadığını söyledi. Ağır veya orta ağır otizmli çocuklarda bu eğitim modelinin etkili olmadığına dikkat çeken Başar, “Çocuklarımız her gün spora, özel eğitime, okula gidip gelen; hayatı hayatın içerisinde öğrenmeye çalışan çocuklar. Bu zamana kadar eğitim hayatındaki yatırımlar hep bu şekilde yapıldı. Bu zamana kadar önerilen çocukların kendi haline, televizyon ve bilgisayarlara bırakılmamasıydı. Ancak şu anda ona yönlendiriliyoruz” dedi.

Bu sürecin çocuklar üzerinde gerilemelere yol açtığını aktaran Başar, şöyle konuştu: “Çocukların rutinleri değişti. Aileler en azından liseler veya ortaokulların belli sınıflarında çocuklar eğitime devam etsin diyor. Kimisi ise salgından ötürü istemiyor. Burada önemli olan devletin her iki tarafa da esnek bir eğitim olanağı sunabilmesi.”

Planlanmamış eğitim

Otizmli öğrenci velisi Bilge Yasemin Atyıldız ise, çocukların karşısındaki modelin çok önemli olduğunu aktardı: “Çocukların fiziki bir ortamda olması bizim için en olması gereken durumdur. Hiçbir çocuk birbiriyle aynı değil. Dolayısıyla yüz yüzede bile bunu sağlayamazken uzaktan eğitimde onlar için planlanmamış bir eğitimin ortasında bulduk kendimizi.”

Özel gereksinimli çocuklara hâlâ özel bir program hazırlanmadığını vurgulayan Atyıldız, “Benim çocuğum liseye geçti. Bu çocukların kendi başlarına zoom üzerinden, EBA üzerinden tüm dersleri, derslerin linklerini takip etmesi gerekiyor. Ben bile öğretmenlerin tek tek linklerini bulmakta, girmekte zorlanıyorum. Aynı zamanda çalışan bir veliyim. Yarın öbür gün işe başladığımda çocuğumun bunları yapması mümkün bile değil. Üzülüyoruz ve zor durumdayız. Bizler normalde destek dersleri alıyoruz ama şu anda bize yönelik destek eğitimi diye bir şey oluşturulmamış. Benim çocuğum bundan mutsuz oluyor, dışlandığını hissedebilecek bir duygu dünyasına sahip. Ekran karşısında kendimizi tamamen yabancı hissediyoruz. Pandemiden dolayı çocuğuma müzik konusunda online dersler aldırıyorum ve gerçekten çok güzel gidiyor. Diğer derslerimizde olmaması için hiçbir sebep yok” ifadelerini kullandı.

Etiketler
Otizm Öğrenci