EBA verimli değil, FATİH fırsat eşitliğini sağlayamadı

Eğitim Reformu Girişimi’nce hazırlanan raporda, EBA içeriğindeki plansızlığın sistemin verimli kullanımının önüne geçtiği ve “Fırsat eşitliğini artıracak” denilen FATİH’in MEB’in gündeminden düştüğü belirtildi.

EBA verimli değil, FATİH fırsat eşitliğini sağlayamadı

Eğitim Reformu Girişimi’nce hazırlanan raporda, EBA içeriğindeki plansızlığın sistemin verimli kullanımının önüne geçtiği ve “Fırsat eşitliğini artıracak” denilen FATİH’in MEB’in gündeminden düştüğü belirtildi.

Birgün'den Mustafa M. Bildircin'in haberine göre, Eğitim Reformu Girişimi, bu yılın ikinci eğitim izleme raporu olan, “Eğitimin İçeriği” isimli çalışmasının sonuçlarını açıkladı. Raporda, pandemi sürecinde eğitim, FATİH projesi, EBA ve uzaktan eğitim uygulamaları konuları ele alındı.

Öğrencilerin uzaktan eğitim sürecinde evde geçirdikleri sürenin uzadığına ve sağlık kaygılarının arttığına dikkati çeken raporda, “Psikolojik sağlamlık’ konusu, öğretim programlarının bir parçası olma ihtiyacını ortaya çıkardı” denildi. Raporda, sürecin özellikle küçük yaş gruplarında, “Somut öğrenme deneyimi eksikliğine” neden olduğu belirtildi.

Raporda, “EBA’da 2012 yılından bu yana biriken içerik, nicelik ve nitelik olarak ne kadar yeterliydi?” sorusuna da yanıt arandı. MEB’in, EBA’ya erişim gösteren kişi sayısının yüksek olduğuna yönelik verilerinin, EBA’nın etkili kullanıp kullanılmadığını yansıtmayacağı vurgulandı. EBA’da aktif öğrenci oranının yüzde 61 olduğuna vurgu yapılan raporda, EBA’nın içeriğine ilişkin “İçeriğin yıllar içinde plansız biçimde oluşturulması nedeniyle uzaktan eğitim sürecinde öğrenci ve öğretmenler tarafından çok verimli biçimde kullanılamadı” değerlendirmesinde bulunuldu.

Raporda, uzaktan eğitimde öğrencilere bilgi aktarımı yapılması ve müfredatın yetiştirilmesinin ön planda tutulduğu ancak eğitim kurumlarının bu süreçteki temel işlevinin bireysel ve toplumsal normalleşmeye katkı sağlamak olması gerektiği ifade edildi.

EŞİTSİZLİK GÖRÜNÜR OLDU

Uzaktan eğitimin fırsat eşitsizliğini daha da görünür kıldığı kaydedilen raporda, şu ifadelere yer verildi:

“İçeriğe erişimde tüm çocuklara eşit koşullar sağlanamadı. Ayrıca EBA’ya girişte görsel kod kullanımı nedeniyle özel gereksinimli öğrencilerin platforma girişte problem yaşaması, T.C. kimlik numarasının istenmesi nedeniyle mülteci çocukların erişiminin sağlanamaması gibi sorunlar yaşandı. Öğretmenler bu tür sorunları kendi ürettikleri gündelik çözümlerle aşmaya çalıştılar. Bu ve benzeri sorunlar aşılarak, EBA’nın kapsayıcılık açısından iyileştirilmesi gerekiyor.”

İDDİALI FATİH GÖZDEN DÜŞTÜ

Eğitimin İçeriği Raporu’nda, milyarlarca liralık harcamaya karşın başarısız olan FATİH Projesi’ne de değinildi. 2010 yılında, “Fırsat eşitliğini artırma” iddiasıyla yola çıkıldığı belirtilerek, “Ancak gerek projenin yapılandırılma sürecindeki sorunlar gerekse plansız uygulamalar nedeniyle bu işlevin etkin gerçekleştirilmesi mümkün olamadı” tespiti yapıldı.


Etiketler
MEB