Okulların açılmasını siyasi başarı gören iktidar, verileri paylaşmıyor: MEB'e şeffaflık çağrısı
İktidar, okulların açılmasını siyasi başarı hikâyesine dönüştürürken yüz yüze eğitimin başlamasının salgına etkisiyle ilgili herhangi bir veri paylaşmadı. Eğitimciler, vaka sayılarının paylaşılmasını isteyerek MEB’e, ‘şeffaflık’ çağrısında bulundu.
Yüz yüze eğitimin başlamasının Covid-19 salgınına etkisine ilişkin sorular henüz yanıt beklerken 5 ve 9'uncu sınıflar da 2 Kasım'da yüz yüze eğitime başlamaya hazırlanıyor.
Türkiye’de her geçen gün etkisini daha da artıran pandemi, eğitimcilerin, velilerin ve öğrencilerin kaygılarını büyüttü. Yüz yüze eğitime başlayan sınıflardaki vaka sayılarının paylaşılmaması ve MEB’in eğitim sendikaları ile bir araya gelmemesi sürecin şeffaf yönetilmediği eleştirilerini de haklı çıkardı.
MEB, 5 ve 9’uncu sınıfların 2 Kasım’da seyreltilmiş şekilde yüz yüze eğitime başlamasına karar verdi. Eğitime yüz yüze ya da dijital platformlardan devam eden tüm sınıfların sınavlarının okullarda yapılacağı bildirildi.
Bazı kademelerde bir süredir devam eden yüz yüze eğitimin Covid-19 salgınına etkisine yönelik MEB’den herhangi bir açıklama gelmezken eğitim sendikaları şeffaflık çağrısında bulundu. İktidar, okulların açılmasını siyasi başarı hikâyesine dönüştürürken okullarda temizlik görevlisi ve hijyen malzemelerinde yaşanan eksiklikler velilerin tepkisini çekti.
Okul müdürlerinin virüs konusunda eğitim almadığı öğrenilirken Eğitim Sen, 600’ün üzerinde eğitimciye Covid-19 tanısı konulduğunu açıkladı. Tüm eleştirilere kulak tıkayan MEB, okullardaki pozitif vaka sayısına ilişkin hiçbir açıklama yapmadı.
16 Kasım’da başlayacak birinci ara tatilin yaklaşması üzerine birçok okul sınav takvimleri ile ilgili hazırlıklara başladı. Birçok lisede sınavların 2 Kasım’da başlaması öngörülse de bazı ilçe milli eğitim müdürlerinin okullara, “Acele etmeyin” dediği öğrenildi.
ÖĞRENCİLER İZLEYİCİ
Yüz yüze eğitime geçiş sürecindeki sancılar devam ederken uzaktan eğitime ilişkin veriler de dijital platformlara taşınan eğitimdeki erişim problemini bir kez daha gözler önüne serdi. Temel eğitimde 16 milyona yakın öğrencinin olduğu Türkiye’de EBA’yı aktif kullanan öğrenci sayısı 11 milyon 165 bin 231’de kaldı. MEB’in 21 Eylül-23 Ekim dönemini kapsayan uzaktan eğitim verilerine göre öğrencilerin yüzde 64’ü EBA’ya cep telefonları üzerinden bağlandı. Eğitimciler bu veriyi, “Öğrenciler EBA’yı kullanmıyor, izliyor” şeklinde yorumladı.
GERÇEKLERLE YÜZLEŞİLMELİ
BirGün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre, Eğitim Sen Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Bozdoğan, MEB’in uzaktan eğitime yönelik verilerini değerlendirdi.
MEB’in verilerinin sorunların nereden kaynaklandığını ve derinliğini ortaya koyduğunu söyleyen Bozdoğan, “Öğrencilerin eğitim uzaktan eğitim sürecindeki tüm kazanımlardan sorumlu olacağı bir dönemde, 5 milyona yakın öğrenci uzaktan eğitime dahil olamıyor” dedi.
Öğrencilerin yüzde 64’ünün EBA’ya cep telefonu ile girdiğine de dikkat çeken Bozdoğan, “Öğrenciler katılımcı değil, izleyici durumundalar. Bakanlık, kendi yayımladığı verileri ciddiye almalı ve gerçeklerle yüzleşmeli” diye konuştu.