Araştırma: Türkiye'de öğretmen maaşları eridi

Türkiye’nin içinde olduğu ekonomik darboğaz, hemen her alanda olduğu gibi eğitimciler için de yıkıcı etkiler doğurdu. Eğitimde giderek artan sorunlar, niteliği de olumsuz etkilerken eğitimcilerin sorunları katlanarak arttı.

Araştırma: Türkiye'de öğretmen maaşları eridi

Öğretmenlerin alım gücü 2002 yılına göre sürekli azaldı. 2002 yılında göreve yeni başlayan bir öğretmen, maaşı ile 18 çeyrek altın alabilirken 2020 yılında ücretinin karşılığı altı çeyrek altına geriledi.

OECD verilerine göre Türkiye, öğretmen maaşları açısından 33 ülke arasında 28’inci sırada yer aldı. Almanya’da 2019 yılında 77 bin 683 dolar olan brüt öğretmen maaşı, Türkiye’de 31 bin 359 dolar oldu. Türkiye’deki eğitim emekçilerinin büyük bölümünün aldığı maaş, yoksulluk sınırının altında kaldı.

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, Türkiye’deki eğitim emekçilerinin içinde olduğu ekonomik sorunlara ilişkin BirGün’e değerlendirmelerde bulundu.

Mustafa Mert Bildircin imzalı habere göre, Karabıyık’ın öğretmenlerin alım gücüne ilişkin tespitleri şunlar oldu:

♦ 2010 yılında bir öğretmen, maaşı ile 24 ay çalışarak bir otomobil alabilirken şu an 51 ay çalışması gerekiyor.

♦ 2002 yılında bir öğretmen maaşı 2,4 asgari ücret iken, 2021 Ocak ayında ise 1,6 asgari ücret edecek.

♦ Eğitim bütçesi yıllar içinde rakamsal olarak artıyor gibi görünse de personel giderlerinin bütçenin yüzde 81’ini kapsaması, eşit eğitim imkânına erişmeyi engelleyecek önemli bir faktör olarak ortaya çıkmaktadır.

YENİ DÜZENLEMELER YAPILMALI

Öğretmenlerin Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki saygınlıklarına ulaşabilmesi için mali ve sosyal haklarının yeniden düzenlenmesi gerektiğini savunan Karabıyık, şunları söyledi:

“Öğretmenler zor günler yaşamaktadır. Sözleşmeli öğretmenlik uygulaması kaldırılmalıdır. En kısa zamanda Öğretmenlik Meslek Kanunu çıkarılarak öğretmenlikle ilgili tüm konular bu kanun kapsamında çözüme kavuşturulmalıdır.”

Etiketler
Öğretmen Türkiye