İstinye Üniversitesi'nde evde çalışan astım hastası akademisyen 'kod 29'la işten çıkartıldı
İstinye Üniversitesi sağlık koşulları nedeniyle evden çalışan akademisyeni işten çıkarttı. Üniversitenin akademisyen için başlattığı soruşturma tepki çekti.
İstinye Üniversitesi (İSÜ), Gülçiçek Dere isimli akademisyenin görevine Kod 29 ile son verdi.
Birgün'den Mustafa Kömüş'ün haberine göre; Ayrıca daha önce devamsızlık iddiasıyla hakkında soruşturma açılan Dere’ye kınama cezası verildi.
Dere, akademisyenlerin kurumlarına giderek çalıştığı dönemde Covid-19 virüsüne yakalandı. Daha önce alerjik rinit hastalığı bulunan Dere, Covid-19’un etkisiyle astım hastası oldu. Bunun üzerine özel bir hastaneden rapor alan Dere, evden çalışmak için üniversiteye başvurdu, fakat kabul edilmedi.
Ardından İstinye Üniversitesi’nin hastanesine başvuran Dere, ‘mümkün olduğunca evden çalışması uygun olacaktır’ yönünde tavsiye yazısı aldı. Fakat üniversite yine de evden çalışmasını kabul etmedi. Dere hastalığı nedeniyle kuruma gitmese de evden çalışmaya devam etti.
Fakat üniversite, bu durumu kabul etmeyip Dere hakkında soruşturma açtı. Ekim ayında açılan soruşturma 16 Şubat’ta sonuçlandı. Fakat ilginç bir şekilde Dere’ye soruşturmadan önce işinin feshedildiği bildirildi. Fesihten iki saat sonra ise kınama cezası aldığına yönelik bildirim aldı.
BirGün’e konuşan Gülçiçek Dere şu ifadeleri kullandı:
“Haksız bir karar olduğunu düşünüyorum. Yaz dönemi sadece idari işleri yapıyoruz. Yazın okuldan korona kaptım. Alerjik astımım vardı. Koronadan sonra heyet raporu aldım ve evden çalışmaya geçmek istedim. Kabul edilmeyince part-time çalışmaya geçmek istedim, dilekçe verdim. Ancak bu dilekçemi de reddettiler. 5 gün okula gitmedim. Evden çalıştım ve bunu da belgeledim. Ardından hakkımda soruşturma başlattılar.
Soruşturmayı aylardır sonuçlandırmadılar. Yerime bir başka hoca bulduklarında ise beni adeta kovdular. Bu süreçte de bir sürü mobbinge maruz kaldım. Akademisyenlere mesai uygulanamayacağına yönelik birçok yargı kararı var. Devamsızlık nedeniyle işten çıkaramazlar. Kod 29’dan beni işten çıkardılar. İdari mahkemeye dava açacağım.”
Üniversite yönetimine konuyla ilgili sorduğumuz sorular ise yanıtsız kaldı.
Öte yandan İstinye Üniversitesi kısa çalışma ödeneğine ilk başvuran üniversitelerden biriydi. Üniversitede çalışanlara yapılan duyuruda “İŞKUR tarafından 3 ay boyunca ve son 12 aylık brüt ücreti ortalamasının yüzde 60’ı kadar kısa çalışma ödeneği bağlanacaktır” denmişti.
***
KOD 29 NEDİR?
SGK işten ayrılış kodlarına göre Kod 29, “İşveren tarafından işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih” anlamına geliyor. İşverenin işçisini bu kod ile çıkarabilmesi için işçinin 4857 sayılı İş Kanunu'nun 25/II bendi kapsamında belirtilen fiillerden birini işlemesi gerekiyor.