Yüz yüze eğitimde planlama unutuldu! İşte ders zilinin getirdiği kargaşa
Yüz yüze eğitim dün başlarken öğretmenlerin tamamına yakınının halen aşılamada öncelikli sıraya alınmaması tepkilere neden oldu. Yüz yüze eğitimin plansız başlaması sorunlara neden oldu.
Yüz yüze eğitim sürecine ilişkin önceki gün gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısında açıklanan kararlar, plansızlığı yeniden gözler önüne serdi.
Birgün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre; Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un, ilkokullar ile 8 ve 12’nci sınıflara yönelik 1 Mart’ta başlayacağını ifade ettiği yüz yüze eğitim, önce 2 Mart’a ertelendi, kabine toplantısının ardından ise kapsamı genişletilerek uygulamaya konuldu.
Önceki gün yüz yüze eğitime başlayan öğretmenlerin tamamına yakınının halen aşılamada öncelikli sıraya alınmaması da “Süreç plansız yürütülüyor” eleştirilerini haklı çıkardı.
Yüz binlerce öğrenci için yüz yüze eğitim plansızlığı pek çok sorunu da beraberinde getirdi. Devlet okullarının büyük bölümü yüz yüze eğitim kararına hazırlıksız yakalandı. Bazı okullar, velilere mesaj göndererek çocuklarının yüz yüze eğitime katılıp katılmayacağını sordu. Velilere gönderilen mesajlara anket linki yerleştirilerek, “Yüz yüze eğitim sürecinin planlanmasında ankete katılarak katkıda bulunmanız rica olunur” dendi. Okulların büyük bölümünün henüz ders programlarını bile oluşturamadığı öğrenildi.
AŞI KARMAŞASI
Yüz yüze eğitime geçişte en çok tartışılan konulardan biri de aşı konusu oldu. Önceki gün yüz yüze eğitime başlayan kentlerdeki öğretmenlerin tamamına yakınının henüz aşılanmaması bu alandaki zafiyeti de gün yüzüne çıkardı. Öğretmenler BirGün’e, hemen her gün e-Devlet’ten aşı sırası kontrolü yaptıklarını ancak, “Aşılamada öncelikli grupta değilsiniz” mesajıyla karşılaştıklarını bildirdi.
SORUNLAR KAVRANAMADI
Eğitim Uzmanı Ali Taştan, salgının en az bir yıldır devam ettiğini ancak MEB’in bu süreçte öğretmen açığını bile kapatmadığını söyledi. Taştan, EBA’ya ulaşamayan 2,7 milyon öğrenciye karşın MEB’in 500 bin tablet dağıtmakla övündüğünün altını çizerek, “Bakanlık, eğitimin sorunlarının tablet dağıtımından ibaret olmadığını kavrayamadı. Öğrenciler arasındaki eşitsizlik katlanarak arttı” dedi.
BİR GECEDE KARAR ALINDI
Taştan, Bakan Selçuk’un kararlarının arkasında duramadığını da savunarak şunları söyledi: “Bakan’ın bu davranışları kamuoyu desteğini kaybetmesine neden oldu. Uzun erimli planlama yapılamadığı için öğretmen, öğrenci ve velinin Bakan’a güveni kalmadı. Son alınan kararlarla öğrenci ve öğretmenler çok tehlikeli bir sürecin içerisine atıldı. Öğretmenler aşılanamadı. Aşılanmayan öğretmenler kalabalık sınıflarda derse başladı. Bir iki hafta içerisinde vaka sayılarında olağanüstü artış yaşanacaktır. Bir gece vakti öğretmenlere ve öğrencilere mesaj gönderiliyor ve sabah derste olmaları isteniyor. Bu okullar planlama yaptı mı? Ders programlarını, dersliklerini ayarladı mı?”
***
Kente göre planlama
COVID-19 vaka sayısına göre, çok yüksek riski bulunan illerde okul öncesi eğitim kurumları ve özel eğitim okullarının tam zamanlı yüz yüze eğitim vereceği, ilkokulların iki gün yüz yüze, üç gün ise uzaktan eğitim alacağı bildirildi. Yüksek riskli illerde ortaokul öğrencilerinin uzaktan eğitime devam edeceği, 8 ve 12’nci sınıfların ise haftada en fazla 24 saat olacak şekilde yüz yüze eğitim alacağı kaydedildi. Orta ve düşük riskli kentlerde ise okul öncesi eğitim kurumlar ile özel eğitim okulları tam zamanlı yüz yüze eğitime alındı.
Köy ya da seyrek nüfuslu yerleşim yerlerindeki okulların tam zamanlı eğitime devam etmesi kararlaştırılırken düşük riskli kentlerdeki 5, 6 ve 7’nci sınıfların iki gün okulda, üç gün uzaktan eğitime devam edeceği belirtildi. Benzer şekilde 9, 10 ve 11’inci sınıflar da iki gün yüz yüze, üç gün uzaktan eğitim başlarken 8 ve 12’nci sınıfların 16-24 saat yüze eğitime başlayacağı ifade edildi.