Atanmayı bekleyen öğretmenler Beyazıt Meydanı'nda eylemdeydi:
İstanbul'da atanmayı bekleyen öğretmenler, Beyazıt Meydanı'nda eylem yaptı.
İstanbul'da atanmayı bekleyen öğretmenler, Beyazıt Meydanı'nda eylem yaptı.
Eylemde basın açıklamasını okuyan atanamayan fen lisesi öğretmeni Şeyda Sarıalioğlu, ''Bizler hayatlarını eğitime adamış ve geriye kalan hayatlarını yine eğitimden yana kullanmaya gönüllü eğitim neferleriyiz. Bu uğurda canla başla mücadele eden ve atama bekleyen biz öğretmenlerin temennisi; sesimize kulak verilmesi, umudumuza ışık olunması ve buna bağlı olarak mezun olmuş ve mezun olacak öğretmenlerimizin hem kendi hem de ülkenin yarınlarına daha umutlu bakabilmelerine yardımcı olunmasıdır.
Milli Eğitim Bakanlığınca düzenlenen ve kadrolu olarak öğretmenlik yapmak isteyen tüm adayların girmesi gereken 2020 Eğitim Bilimleri sınavına 432 bin 753 kişi başvurmuştur. Her yıl çığ gibi artarak büyümeye devam eden ataması yapılmayan öğretmen sayısındaki artış son derece dikkat çekici bir hal almıştır. Gelecek yıllarda işin içinden çıkılamaz bir hâl almaması adına 2020 KPSS sınavı ile yapılan 20 bin atamaya ek olarak 40 bin atama daha yapılmasını istiyoruz.
İki yıl geçerli olan 2018 ve 2019 KPSS sınavları ile alınan öğretmen sayısı 40’ar bindir. Fakat tek yıl geçerli olan 2020 KPSS sınavı ile alınan öğretmen sayısı sadece 20 bindir. Bu atama sayısı biz 2020 KPSS sınavına girmiş öğretmen adaylarına büyük bir mağduriyet yaşatmaktadır.
Pandemi sebebiyle kronik hasta olan 62 bin öğretmen, 2 Mart 2021 tarihinde başlayan yüz yüze eğitimde görev yapamamaktadırlar.
2020 yılında 18 bine yakın öğretmenimiz emekliye ayrılmıştır. Yapılan 20 bin atama sadece emekliye ayrılan öğretmenlerimizin yerini doldurabilmiştir. Yalnızca İstanbul’da net öğretmen ihtiyacı 28 bindir ve buna ek olarak liyakatsiz şekilde çalışan ücretli öğretmen sayısı 21 bindir. İstanbul’da dahi 49 bin açık varken Türkiye geneline verilen 20 bin gibi küçük bir atama sayısı eğitimde derde deva olmamış ve bizler gibi yüzbinlerce atama bekleyen öğretmenleri umutsuzluğa sürüklemiştir'' ifadelerini kullandı.
''Ücretli öğretmenlerin çoğu, eğitim fakültesi mezunu değil''
"81 bin ücretli öğretmenin, 57 bini eğitim fakültesi mezunu dahi değildir'' denilen açıklamada, ''Ücretli öğretmenlik garabeti hem biz atama bekleyen öğretmenlere yapılan bir haksızlık hem de Türkiye Eğitim Sistemine vurulmuş bir baltadır. Alakasız bölümlere alakasız branşların yerleştirilmesi ile eğitim adına günden güne korkutucu bir tablo çizmeye devam eden ücretli öğretmenlik; hem öğretmenlerin branşlarına hem öğretmenlerin eğitim hayatları boyunca verdikleri emeklere hem de Türkiye Eğitim Sistemine yapılmış ve ivedilikle dönülmesi gereken büyük bir yanlıştır'' ifadelerine de yer verildi.