AKP'nin imam hatip ayrımcılığı pansiyonlu liselere de yansıdı
Milli Eğitim Bakanlığı her alanda olduğu gibi yine imam hatiplere öncelik veriyor. Liselere Geçiş Sınavı (LGS) sonucunda girilebilen ‘nitelikli’ liselerin pansiyonlu olanlarında imam hatip liselerine ayrıcalık tanındı.
AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘dindar nesil yetiştireceğiz’ sloganıyla hayat bulan eğitim anlayışı her alana yansıyor. Özellikle liselerde imam hatiplere tanınan ayrıcalık öğrenciler ve veliler açısından sıkıntı yaratsa da Bakanlık bu konuda geri adım atmıyor.
LGS sonucunda girilebilen 2 bin 60 programdaki pansiyonların önemli bir kısmı imam hatiplere ayrıldı. Bin 24 pansiyonlu programın neredeyse yarısı imam hatiplere bırakıldı. Pansiyonlu programların 467’si imam hatiplere ayrılırken buna en yakın olan fen liselerinin 289 pansiyonu bulunuyor.
Veliler tarafından en çok tercih edilen okul türlerinden olan Anadolu liselerinin 150’sine, sosyal bilimler liselerinin ise yalnızca 77’sine pansiyon ayrıldı. Meslek liselerinde ise 141 programda pansiyon bulunuyor.
Öte yandan pansiyonlu imam hatiplerde ilk sırada megakent İstanbul bulunuyor. İstanbul’daki imam hatip liselerinin tam 78’inde pansiyon bulunuyor. İstanbul’daki liselerin yaklaşık yüzde 25’i imam hatiplerden oluşuyor.
► Toplam nitelikli lise sayısı: 2060
► Pansiyonlu nitelikli lise sayısı: 1024
► Pansiyonlu imam hatiperin oranı: Yüzde 45,6
► Pansiyonlu imam hatip sayısı: 467
MEB AYRIMCILIK YAPIYOR
Konuyu BirGün’den Mustafa Kömüş'e değerlendiren Eğitim Uzmanı Ali Taştan, temelde okulların nitelikli ve niteliksiz olarak ayrışmasının tamamen yanlış bir eğitim politikası olduğunu söyledi.
Taştan, “Liselere pansiyon açılırken imam hatiplere sürekli ayrıcalık tanınıyor. Normalde imam hatiplere giden öğrenci potansiyelinde yüzde 12’lik bir dilim var. İmam hatiplerde yatılı pansiyon olmasın değil, olsun. Fakat bu ihtiyacın her bir seviyede öğrenci sayısına oranlanarak belirlenmesi gerekiyor. Ancak MEB bunu yapmıyor” dedi.
MEB’in ayrımcılık yaptığının altını çizen Taştan, şu ifadeleri kullandı:
“İmam hatip liselerinin geçen yılın öğrenim sayılarına baktığımızda yüzde 45’i boş. Pansiyonların da ciddi oranda boş olduğunu biliyoruz. Devletin kaynakları buralarda atıl bir şekilde kalıyor, kullanılmıyor. Bunun adaletli bir şekilde dağıtılması gerekiyor.
Yatılı okul sayılarına baktığımızda 2002’den bu yana 521’ken 304’e düşmüş. Öğrenci sayısı 278 binden 70 bine düşmüş. Bu yatılı okullar niye vardı? Fırsat eşitliğini sağlamak için vardı.
Eğitime erişemeyen çocukların buralarda eğitim görmesi için vardı. Ama 70 bin öğrenci gelecek yıl daha da azalacak, bir süre sonra da kapatacaklar. Siz bunları kapatırken bir yandan böylesine adaletsiz bir uygulama yapıyorsunuz. Her seviyenin eşit şekilde temsil edilmeli.”