Salgında öğretmenler yalnız kaldı! 2 öğretmenden 1'i randevu alamadı
Koronavirüs pandemisi sürecinde Milli Eğitim Bakanlığı'ndan destek göremeyen öğretmenler aşı için randevu alamadı.
Anadolu Eğitim Sendikası (AES) 3 bini aşkın öğretmenle uzaktan eğitim hakkında bir anket çalışması yaptı. Yapılan çalışmanın sonuçlarında çarpıcı veriler ortaya çıktı.
Birgün'den Kardelen Tatar'ın haberine göre; ankette öğretmenlere, “Öğrencilerinizin ne kadarı düzenli olarak uzaktan eğitimdeki derslere devam ediyor? Uzaktan eğitim altyapısı olmadığı için derse katılamayan öğrenci sayısı kaçtır? Canlı derse katılamayan öğrencileriniz derslerini EBA TV’den takip ediyorlar mı? Eğitim aracı ve interneti olmasına rağmen canlı derse katılmayan öğrenciniz var mı? Aşı oldunuz mu? Canlı derse katılabilen öğrencileriniz hangi araçlarla katılmaktadır? Uzaktan eğitimde içerik hazırlama konusunda kendinizi yetkin hissediyor musunuz? Uzaktan eğitim öğrenciler açısından yeterli oluyor mu? Uzaktan eğitimde yüz yüze müfredatın uygulanması hakkında ne düşünüyorsunuz? Canlı derslerin çeşitli kademelerde günde en az 6-8 saat olması sizce pedagojik gelişim açısından uygun mu? Uzaktan eğitim sürecinde MEB’in size destek olduğunu düşünüyor musunuz?” soruları soruldu.
DERSLERE KATILIM OLDUKÇA DÜŞÜK
Öğretmenlerin bu sorulara verdiği cevaplar ve tespitler şöyle:
• Canlı derslere katılım düşük. ‘Öğrencilerimin tamamı derse katılıyor’ diyen öğretmenler yüzde 5,6 iken öğretmenlerin yüzde 51,5’i ise ‘Öğrencilerin yarısından azı canlı derse katılıyor’ yönünde görüş bildirdi. 6,8’i ise hiçbir öğrencinin derse katılmadığını aktardı.
• Eğitim aracı olmadığı için derslere katılamayan öğrenci sayısı fazla. ‘Öğrencilerimin hepsi derse katılıyor’ diyen öğretmenlerin oranı sadece yüzde 10,2’de kaldı.
• Canlı derse katılamayan öğrenciler EBA TV’yi takip etmiyor. Canlı derse katılamayan öğrencilerin, dersleri EBA TV’den de takip etmediğini ifade eden öğretmen oranı yüzde 74.
• Eğitim aracı ve interneti olmasına rağmen canlı derse katılım düşük. Eğitim aracı ve interneti olan öğrencilerin hepsi derse katılıyor diyen öğretmen oranı yalnızca yüzde 4,9 oldu.
• Uzaktan eğitim telefondan yapılıyor. Öğretmenlerin verdiği yanıtlara göre canlı derslere ulaşan öğrencilerin yüzde 74,5’i telefondan, yüzde 13,5’i tabletten, yüzde 7,8’i ise bilgisayardan katılıyor.
• Uzaktan eğitimde içerik hazırlama konusunda kendini yetkin gören öğretmen oranı yüzde 47,8 kendisini yetkin görmeyenlerin oranı yüzde 21,3 oldu.
• Uzaktan eğitim öğrenciler için yeterli değil. Uzaktan eğitimin öğrenciler için yeterli olmadığını ifade eden öğretmen oranı yüzde 78,3.
• Uzaktan eğitim yüz yüze eğitime göre daha yorucu, müfredat uzaktan eğitime uygun değil. Öğretmenlerin yüzde 86,8’i uzaktan eğitimi daha yorucu bulurken, yüzde 85,5’i uzaktan eğitime uygun müfredat hazırlanması görüşünde.
2 ÖĞRETMENDEN BİRİ RANDEVU ALAMAMIŞ
• Canlı ders saatleri pedagojik olarak uygun değil. Canlı derslerin çeşitli kademelerde günde en az 6-8 saat olmasının, pedagojik açıdan uygun olmadığını düşünen öğretmen oranı yüzde 87,6.
• Uzaktan eğitim sürecinde öğretmenler MEB’den yeterince destek görmemiş. Uzaktan eğitim sürecinde MEB’in elinden geleni yaptığını düşünen öğretmen oranı yalnızca yüzde 16,8 iken, yüzde 49,5’i yeterince destek görmediğini, yüzde 32,9’u da daha fazla destek olabileceklerini düşündüğünü ifade etti.
• Öğretmenlerden ilk doz aşılarını olabilenlerin oranı yüzde 26,7 iken henüz aşı randevusu bile alamayan öğretmen oranı yüzde 50,1.