MEB önceliği imam hatip ve meslek liselerine verdi, anadolu liseleri geride kaldı

Bir milyon öğrencinin gireceği Liseye Geçiş Sınavı'nda kontenjanların büyük bölümü imam hatip ve meslek liseleri için kullanılacak.

MEB önceliği imam hatip ve meslek liselerine verdi, anadolu liseleri geride kaldı

Bir milyonu aşkın öğrenci 6 Haziran’da, MEB’in tüm tepkilere karşın ileri bir tarihe ertelemediği Liselere Geçiş Sınavı’nda(LGS) ter dökecek.

MEB’in açıkladığı listeye göre, Türkiye genelinde 2 bin 60 okul sınavla öğrenci alacak.

BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre, sınava giren öğrencilerin yalnızca küçük bir bölümü bu okullara girebilecek. MEB toplam 174 bin 160 kontenjan ayırdı.

İMAM HATİP VE MESLEK LİSELERİNİN KONTENJANLARI ANADOLU LİSELERİNDEN FAZLA

Sınavla öğrenci alacak imam hatip ve meslek liselerinin toplam kontenjanı, öğrenci tercihlerinin büyük oranda yoğunlaştığı Anadolu liselerinden fazla olacak. Buna göre, Anadolu imam hatip liselerine 36 bin 712, mesleki ve teknik Anadolu liselerine ise 33 bin 930 öğrenci yerleşecek.

Anadolu, sosyal bilimler ve fen liselerinin kontenjanları ise sırasıyla 56 bin 396, 10 bin 142 ve 36 bin 980 olacak.

İki oturum halinde gerçekleştirilecek merkezi sınavda öğrencilere toplam 90 soru sorulacak. Lise son sınıftaki tüm öğrencilerin başvurusunun otomatik Bakanlık tarafından yapıldığı LGS’nin birinci oturumu saat 09.30’da, ikinci oturumu ise 11.30’da başlayacak.

Birinci oturumda öğrencilere Türkçe, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Yabancı Dil derslerinden toplam 50 soru sorulacak ve 75 dakika yanıtlama süresi verilecek. İkinci oturumda ise öğrencilere Matematik ve Fen Bilimleri derslerinden toplam 40 soru sorulacak ve öğrencilerin 80 dakika süreleri olacak.

Sözel ve sayısal bölümlerdeki testlerin sonuçlarının hesaplanmasında önce doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenecek. Her bir öğrencinin, her bir alt testine ait ham puanı, ilgili teste ait doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak hesaplanacak.

ÖĞRENCİLER VE VELİLER İSTEMİYOR

Milyonlarca öğrenci ve veli, salgın koşullarında gerçekleştirilecek merkezi sınavın sağlık açısından yaratacağı olumsuzluklardan endişe ediyor.

Sınavın ileri bir tarihe ertelenmesini isteyen öğrenci ve veliler, MEB’i seslerine kulak tıkamakla suçluyor. Eğitim uzmanları ise öğrencilerin salgın koşulları nedeniyle öğrencilerin motivasyon kaybı yaşadığını belirterek sınavla doğru değerlendirme yapılamayacağını ifade ediyor.

Türkiye’de var olan eşitsizliklerin salgın ile birlikte daha da derinleştiğini belirten eğitimciler, MEB’in sınav ısrarının olumlu bir sonucu olmayacağını savunuyor.

Etiketler
MEB Lise Öğrenci