Eğitimde koronavirüs krizi: Zincir markalar alıyor

Koronavirüs pandemisi nedeniyle özel okullar art arda kapanıyor. Kapanan okullar ise zincir markalar tarafından satın alınıyor.

Eğitimde koronavirüs krizi: Zincir markalar alıyor

Koronavirüs salgınının etkili olduğu 2020 ve 2021’de yüzlerce özel okul kapandı veya devredildi. Eğitim sektörü pandemi nedeniyle büyük bir gelir kaybına uğrarken devredilen okullar ise çoğunlukla zincir özel okullara yaradı.

Birgün'den Mustafa Kömüş'ün haberine göre; tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, geçen günlerde Milli Eğitim Bakanlığı’nın 938 özel okulun kapandığı, 882’sinin de devredildiğine ilişkin verilerini değerlendirdi. Akdoğan, zincir okulların bu okullara taleplerine dikkat çekerek “Düşünsenize halihazırda bir zincir okulsunuz, çok güzel bir bina inşa edilmiş, okul yapılmış ama zarar etmiş kapanıyor. Eğer siz iyi bir zincirseniz okulun başka bir okula gitmesini istemezsiniz” dedi.

Özel okulunu satmaya ya da devretmeye çalışan ciddi bir kitlenin olduğuna dikkat çeken Akdoğan, kapatılan özel okullardan 14 bin 652 öğrencinin, devredilenlerden ise 35 bin 302 öğrencinin devlet okullarına geçtiğini hatırlatarak şunları söyledi: “Hane halkının gelirinin düşmesi ve evden çalışma modelinin kalıcı hale gelmesi özellikle okulöncesi okulları da düşürdü. Pandemiden birçok sektör olumsuz etkilendi. Hane halkı olarak çok ciddi gelir kaybına uğradı. Aileler, çocuklarını özel okuldan alıp devlet okuluna verdi.”

SAÇ EKİM MERKEZİNE DÖNÜŞÜYOR

Tatil bölgelerinde bulunan okul binalarının turizmcilerin ilgisini çektiğini vurgulayan Akdoğan, “Pansiyon veya otele dönüştürülmesi makul gibi gözüküyor. O taraftan bir talep var ama lokasyon olarak merkezi olan yerlerde ise daha çok sağlık sektörü bu binalarla ilgileniyor. Piyasaya yeni girmek isteyen hastaneler var ama bu bir diş kliniği olabiliyor, estetik merkezi olabiliyor, saç ekim merkezi olabiliyor. Bunun yanı sıra sadece bir alanda uzmanlaşmış sağlık kurumu haline gelebiliyor. O bölgenin ihtiyaçlarını verebilecek, bir acili olan, standart küçük bir hastane modeli olabiliyor. Bazı hastanelerin zinciri büyütmek istedikleri kıymetli lokasyonda olanlar olabiliyor” diye konuştu.

“Pandemi düzeldikten sonra eğitim sektöründe bir gelecek olduğunu düşünen, bu alana yatırım yapmak isteyen kişiler de var” diyen Akdoğan, şunları dile getirdi: “Bundan sonraki süreçte önünü göremeyen, devam etmek için gücü olmayan ya da bazen bu sektörde olmak istemeyenlerden dolayı burayı yine zincir okullarına dahil ediyorlar veya o bölgelerde bu sektöre girmek isteyen iş insanları alıyor. Zaten oldu da sayılara yansıdı. Eğer siz iyi bir zincirseniz o okulun başka bir okula gitmesini istemezsiniz. Bu tarz veriler var. Zincirler arasında ve bu sektöre girmek isteyenler var. Örneğin Bakırköy’de, Sultanbeyli’de böyle bir okul var, hâlihazırda yapılmış. Eğitim sektöründe bir gelecek görüyorsam kayıtları yapılmış okula gider talip olurum.”

Etiketler
Koronavirüs Türkiye Okul