Yüz yüze eğitimde çocukları bekleyen sorun! 'Sabırlı olunmalı'

Koronavirüs pandemisi nedeniyle bir buçuk yıldır evde olan çocukların yüz yüze eğitime adapte olup olamayacağı sorusu endişe yarattı.

Yüz yüze eğitimde çocukları bekleyen sorun! 'Sabırlı olunmalı'

Yaklaşık 17 milyon öğrenci ve 800 bin öğretmen için 6 Eylül’de ders zili çalacak. Bir yandan vakalar tekrar artışa geçerken bir yandan da pandemi nedeniyle bir buçuk senedir uzaktan eğitim alan öğrenciler yeni bir döneme giriş yapacak.

Birgün'den Dilara Şimşek'in haberine göre; okula dönüş zamanı yaklaşırken birçok ebeveyn çocukları için endişeli. Akıllarda ise ‘çocuklar okula döndüğünde nasıl olacak, nelerle karşılaşacak’ soruları var.

Uzman Klinik Psikolog İlkim Seray Kılınç, çocukları zor bir dönemin beklediğine dikkat çekerek “Ders çalışmak çocuklar için oldukça zor bir eylemken, evden çalışmak ve hep ekran başında olmak bu zorluğu neredeyse birkaç kat fazlalaştırdı” dedi. Yüz yüze eğitim başladığında çocukların iletişim kurmada sorunlar yaşayabileceğini vurgulayan Kılınç, şöyle konuştu:

“Üstüne bir de gidilen tatiller, yapılan seyahatler göz önünde bulundurulursa bu yıl çocukları daha fazla zorlanacakları bir sene bekliyor. Bu aşamada çocuklar iletişim kurmakta zorlanabilir, kendini ifade etme sorunları yaşayabilir. Bu olağan bir durum. Yaklaşık 17 aydır yalnızca aileleriyle yüz yüze iletişim kuran çocuklar insanlarla bir araya geldiklerinde neyi, nasıl, hangi ölçüde yapacakları hakkında bocalayabilir.”

SABIRLI OLUNMALI

Kılınç, öğrencilerin yaşadığı bu zorluklar karşısında ebeveynlerin sabırlı olması gerektiğini aktardı: “Duygusal olarak anlamaya çalışmak ve yalnızca hissettiklerini paylaştığınızı gösterebilmek onlarla iletişim kurmamızın en önemli yollarından biri haline gelebilir. Unutmayın ki siz ebeveyn olarak zorlandığınızda onlar da en az sizin kadar zorlanıyor. Süreç boyunca çocuklarımızla bir şeylerin üstesinden nasıl beraber geldiysek bu sürecin de üstesinden onların duygularını anlayıp paylaşmaya başlayarak gelebiliriz.”

Kaygının ve endişenin çocuklara minimum derecede yansıtılması gerektiğini vurgulayan Kılınç, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Ebeveyn olarak duyduğumuz kaygıyı onlara ne kadar yansıtırsak, belki de kaygının ne demek olduğunu bile bilmeyen çocuklarımıza bunu istemeden de olsa aşılamış olabiliriz. Çocuklar ebeveynlerini yansıtan birer aynadır, sizin korku ve endişeleriniz onun üzerinde cereyan edebilir.”

***

Uyum eğitiminde mesafe ve maske anlatılacak

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 81 ile gönderilen genelgeye göre 1-3 Eylül arasında okula uyum eğitimleri yapılacak. Uyum etkinlikleri kapsamında oyun temelli etkinliklere, öğrencilerin okula aidiyet duygusunu artıran faaliyetlere yer verilecek. Öğrencilere ve velilere salgın tedbirleri kapsamında maske kullanımı, hijyen, fiziki mesafe, kişisel temizlik, sağlıklı beslenme, uyku düzeni, öz bakım ve benzeri konularda bilgilendirmeler yapılacak. Okul rehber öğretmen/psikolojik danışmanları uyum çalışma süreç ve etkinliklerine aktif olarak katılacak. Özel okullar ise dün telafi eğitimi başladı.

Öğrenci Veli Derneği (Veli-der) Twitter’dan bir açıklama yayımlayarak “Telafi eğitimi için gerekli hazırlıkların yapılmadığı koşullarda kamu okullarında okuyan çocuklarımızın yaşadığı mağduriyet daha da artacak” dedi ve MEB’e şu soruları yöneltti: “Kamu okullarında telafi olacak mı, bütçe ayrılacak mı? Öğrenme kayıpları nasıl tespit edilecek?”

Öte yandan İzmir’de 2021-2022 eğitim ve öğretim yılında geçerli olacak servis ücretleri belirlendi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı UKOME kararı doğrultusunda servis ücretlerine yüzde 15 zam geldi.