Özel okullardan fahiş fatura! Pes dedirten rakamlar

Özel okullarda kitap, kalem gibi kırtasiye ürünlerinin yer aldığı paket için istenen fiyatlar tepkilere neden oldu. Bazı okullarda yemekhanede günlük tabldot fiyatı 50 lirayı aştı.

Özel okullardan fahiş fatura! Pes dedirten rakamlar

Okulların açılmasına sayılı günler kala özel okullardaki fahiş fiyatlar gündemden düşmüyor.

Birgün'den Yaren Çolak'ın haberine göre; yüzde 25'e varan zamlı okul fiyatlarının yanı sıra yemekhane ve kırtasiye paketleri de adeta dudak uçuklatıyor. Özel okullarda yıllık yemek ücretleri 4 bin liradan başlarken bu fiyat, 10 bin liraya kadar çıkıyor. Bazı okullarda alınması zorunlu tutulan kitap-kırtasiye paketleri ise 6 bin liraya varıyor.

Okul fiyatlarına dikkat çeken Özel Okul Velileri Platformu Sözcüsü Özgür Özkan, “İstanbul’da özel okullarda ilkokul 55 bin TL ile 70 bin TL arası, ortaokul ise 75 bin TL’den fiyatlandırılıyor. Lise ise 80 bin TL olmakla beraber bölgelere göre değişiklik gösteriyor. KDV fiyatları hariç anaokulunun ücretleri 35 bin TL ile 40 bin TL aralığında değişiyor” dedi.

ZORUNLU KIRTASİYE FİYATLARI KATLIYOR

Özel okulların yemekhane, kırtasiye paketleri vs. gibi ek hizmetleri zorunlu tuttuğunu vurgulayan Özkan, “Bir kitap setinin maliyeti bin liradır. Ancak okullar oradan almamızı zorunlu tutuyor ve fiyat 4-5 kat artıyor. Bu durum yönetmeliğe de aykırı” diye konuştu.

Özel okullardaki yüksek fiyatların ülkenin gerçekliğinden uzak olduğunun altını çizen Özkan, “İnsanlar varını yoğunu ortaya koyarak çocuğunu özel okula veriyor. Pandemide birçok veli işini kaybetti ya da gelir kaybı yaşadı. Bu fiyatlar çok fazla. Çocuğu liseye ilk başladığında özel okula veren veli, dördüncü yılın sonunda yapılan zamlarla ücreti ödeyemez hale geliyor” dedi.

ZAM HESAPLAMA YÖNTEMİ DEĞİŞSİN

Daha önce devlet tarafından özel okullara yapılan teşvikleri hatırlatan Özkan, “O dönem çocuklarını özel okullara başlatan veliler, şimdi çocuğun alışık olduğu düzeni bozmamak için okuldan alamıyor. Borçla çocuk okutuyor” şeklinde konuştu.

Özel okul velilerinin taleplerini sıralayan Özkan, şu ifadeleri kullandı: “Öncelikle bu fahiş fiyatlar MEB tarafından denetlenmeli. Mevcut tavan zam hesaplama yöntemi değiştirilerek TÜFE’yle sınırlandırılmalı. Aynı şekilde taban fiyatların hesaplanması da değiştirilerek öğrenci ve velilerin gözetildiği bir yönteme başvurulmalı.”

Etiketler
Okul