Üniversitelerde hangi bölümler doldu, hangileri boş kaldı? İşte sıfır çeken bölümler!

YKS yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından ÖSYM ikinci ek yerleştirme duyurusu yaptı. Peki hangi bölümler doldu, hangileri boş kaldı. İşte sıfır çeken bölümler...

Üniversitelerde hangi bölümler doldu, hangileri boş kaldı? İşte sıfır çeken bölümler!

Milyonlarca öğrencinin haftalardır merakla beklediği Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçları dün açıklanmıştı.

Sonuçların açıklanmasının ardından ÖSYM Başkanı Halis Aygün, ikinci ek yerleştirme yapılacağını duyurdu. Peki YKS tercihlerinde hangi bölümler doldu, hangileri boş kaldı? Kaç tane bölüm sıfır çekti? İşte ayrıntılar...

13.544 BÖLÜM SIFIR ÇEKTİ

YKS yerleştirme sonuçlarının ardından Rehberlik Ekipler Amiri Salim Ünsal, üniversite bölümlerini mercek altına aldı. Ünsal, ek kontenjanlar öncesi tamamen boş kalan bölümlere dikkat çekti.

Ünsal, “Sıfırcıların toplam kontenjanı 13 bin 544. Bunların 1.573’ü 2 yıllık, 11.971’i 4 yıllık. Tablonun 6 bin 184’ü devlet, 4 bin 359’u vakıf üniversitesinde. 2 bin 776’sı Kıbrıs’ta. Geri kalan 225’i de yabancı üniversitelere ait. Doğru planlama şart” dedi.

Üniversitelerde hangi bölümler doldu, hangileri boş kaldı? İşte sıfır çeken bölümler! - Resim : 1

BÖLÜMLER TRENDLERE GÖRE BELİRLENİYOR! TRENDLER DEĞİŞİNCE...

Boşluğun bu kadar olmasını fazlasıyla beklendiğine işaret eden Ünsal, "Türkiye'de yükseköğretim planlaması önceki yılların trendlerine göre yapılıyor. Trendler değiştiği anda çoğu bölüm açığa düşüyor. Bunların en önemli örneklerinden biri Fizyoterapi ve Rehabilitasyon ile Beslenme ve Diyetetik gibi bölümler. Bir kaç yıldır çok talep görünce mantar gibi tüm üniversiteler açtı ve Yükseköğretim Kurulu da (YÖK) etkili bir planlama yapmadan bunların fahiş kontenjanlarına izin verdi.

Kontenjan boşluklarının en ağırlıklı bu iki bölümde olması da yine doğru planlama yapılmadığını gösteriyor. Sıfırcı bölümler her sene olur ama bu yılın konjonktürel durumundan dolayı bunların daha da arttığına şahit olduk. Uygulanan sınavda bir standardizasyon sağlayamayınca yıldan yıla savrulan bölümler ve öğrenciler görüyoruz artık." ifadelerini kullandı.

ÖSYM RAKAMLARI NET AÇIKLAYAMADI

Türkiye gazetesinden Mahmut Özay'ın haberine göre Ünsal, "ÖSYM'nin rakamları net açıklayamadığına" dikkat çekti. Ünsal, ‘Tercih yapan adayların yüzde 85,80’i yükseköğretim programlarına yerleşti’ deniliyor ama tercih eden kaç kişi belli değil...

Aktif okul sayısı 11 bin, okul birincileri için ayrılan 24 bin 537 kontenjan var. Bu kontenjana 4 bin 843 okul birincisi yerleşti. 12 bin 136’sı için okul birincisi bulunamadığından genel yerleştirme adayları alındı. 7 bin 558 okul birinciliği kontenjanı boş kalarak ek yerleştirmede genel kontenjana ilave edilmiş oldu. Sıralamaları çok iyi olmasına rağmen daha düşük yerleri yazıp “bana ne sıradan, puandan” diyenler şaşırttı. İşte ilginç şekilde yapılan bazı tercihler ve 1. sıradan yerleşenlere örnekler:

Üniversitelerde hangi bölümler doldu, hangileri boş kaldı? İşte sıfır çeken bölümler! - Resim : 2

TAM DOLAN 5 PROGRAM

Salim Ünsal Kontenjanı binin üzerinde olan ve tüm üniversitelerde tam dolan bölümleri şu şekilde sıraladı:

Eczacılık
Fen Bilgisi Öğretmenliği
İlköğretim Matematik Öğretmenliği
Özel Eğitim Öğretmenliği
Veteriner

Etiketler
ÖSYM Üniversite