Milli Eğitim Şurası: Okul öncesi öğretim programında din eğitimi maddesi kabul edildi
20. Milli Eğitim Şurası'nda alınan 128 maddelik tavsiye kararları arasında Okul öncesi öğretim programında din, ahlak ve değerler eğitiminin yer alması maddesi dikkat çekti.
20. Milli Eğitim Şurası'nda 128 maddede tavsiye kararı alındı. Alınan kararlar arasında en dikkat çekeni, "Okul öncesi öğretim programında çocuğun gelişim düzeyi dikkate alınarak din, ahlak ve değerler eğitimi yer almalıdır" maddesi oldu. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, maddelerin tavsiye niteliği taşıdığını söyleyerek, "Uygulama zorunluluğu yoktur" dedi.
Milli eğitim sistemi için tavsiye kararları almak üzere 7 yıl aranın ardından toplanan 20. Milli Eğitim Şurası'nda kurulan "Temel Eğitimde Fırsat Eşitliği", "Mesleki Eğitimin İyileştirilmesi" ve "Öğretmenlerin Mesleki Gelişimi" özel ihtisas komisyonları üyeleri, görüş ve önerilerden oluşan taslak maddeler üzerinde dünkü çalışmalarını tamamladı. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer başkanlığında toplanan Şura Genel Kurulu dünkü özel ihtisas komisyonlarında görüşülen 124 madde ile genel kurula sunulan 4 yeni önerinin oylaması yapıldı. Bakan Özer, oylamanın ardından yaptığı açıklamada, ihtisas komisyonlarında görüşülen ve Genel Kurula gelen 124 maddeden 17'sinin oy çokluğuyla geri kalan maddelerin ise oy birliği ile kabul edildiğini bildirdi.
Genel Kurul'da yapılan oylamanın ardından değerlendirmelerde bulunan Bakan Özer, "Artık Milli Eğitim Bakanlığı olarak çok daha güçlüyüz. Çünkü Şura, Türkiye'nin eğitim ile ilgili müktesebatı olan tüm paydaşlarının tüm sivil toplum örgütlerinin sendikalarının, yükseköğretim kurumlarının, öğrencilerin, velilerin görüşlerini alarak çıkmış olduğumuz bu yeni yolculukta, geliştirilmiş olan politikaların yeniden değerlendirebilme imkanını verdi" dedi.
OKUL ÖNCESİ DİN EĞİTİMİ ÖNERİSİ OY ÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ
Özer, özel ihtisas komisyonlarından gelen 124 maddenin yanında Genel Kurul toplantısı sırasında getirilen 4 yeni öneriyi de okuyarak oylamaya sundu.
Okul öncesi öğretim programında din, ahlak ve değerler eğitimi önerisi
Eğitim-Bir-Sen'den 2 genel başkan yardımcısı ile genel sekreter, Şura Başkanlık Divanı'na 2 yazılı öneri sundu. Bu kapsamda, "Okul öncesi öğretim programında çocuğun gelişim düzeyi dikkate alınarak din, ahlak ve değerler eğitimi yer almalıdır" önerisi ile "Kalkınmada, öncelikli ve sosyo-ekonomik açıdan dezavantajlı bölgelerde görev yapan öğretmenlere ilave özlük hakları ve teşvikler verilmelidir" önerileri oy çokluğuyla kabul edildi.
MADDE BAĞIMLILIĞINA İLİŞKİN MADDE KABUL EDİLDİ
Ulusal Strateji Merkezi Başkanı Şule Perinçek ise Genel Kurulda söz alarak, "Uyuşturucunun temel eğitimde yaygınlaştığını hepimiz saptıyoruz. Bir dahaki şurada nasıl tedavi edeceğimizi konuşmamak üzere şimdiden koruyucu bazı önlemlerin müfredata alınması gerektiğini öneriyorum. Yazılı madde olarak vermiştim ama belki farklı olarak uygulamaya konulabilir" diye konuştu.
Bakan Mahmut Özer ise bu öneriye karşılık, "Madde bağımlılığıyla mücadeleyle ilgili çalışmalar yapılması yönünde bir öneriyi alalım" diyerek bu öneriyi oylamaya sundu. Genel Kurul, bu öneriyi oy çokluğuyla kabul etti.
Yaşı küçük özel eğitim öğrencilerinin ders saatlerine ilişkin gelen öneri ise genel kurulda reddedildi.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE DİN EĞİTİMİ BAKAN ÖZER'E SORULDU
Genel Kurulun ardından basın mensuplarına açıklamadar bulunan Özer, "Şura'nın açılışında deklare ettiğim gibi alınan kararların tamamının gerçekleştirme oranını her 3 ayda bir hem değerli Şura üyelerimizle hem de tüm kamuoyuyla paylaşacağız" dedi.
Özer, "Okul öncesi eğitimde din eğitimi verilmesine yönelik maddenin okul öncesi eğitim komisyonlarında kabul edilmediği belirtiliyor, bu madde hakkında değerlendirmeniz ne olur?" sorusu üzerine şunları kaydetti:
'TAVSİYE NİTELİĞİ TAŞIYOR, UYGULAMA ZORUNLULUĞU YOK'
"Buradaki önerinin doğruluğunu ve yanlışlığını Milli Eğitim Bakanı olarak tartışamam. Bildiğiniz gibi Şura kararları, tavsiye niteliğindeki kararlardır. Uygulanma, yaptırım zorunluluğu yoktur. Milli Eğitim Bakanlığı’nın en yüksek danışma kurulu olarak şuranın aktif olarak bizim belirlediğimiz önceliklerde çalışmasını istedik. Dolayısıyla Milli Eğitim Bakanlığı olarak şurada gerek oy birliği gerekse oy çokluğuyla kabul edilen tüm kararları yeniden değerlendireceğiz, belirlemiş olduğumuz eğitimde fırsat eşitliği çerçevesinde alt başlıklarda gerekli yerlere dercedip ona göre yol haritamızı çıkaracağız. Yani burada alınan her kararı, Milli Eğitim Bakanlığı benimsediğimiz, reddettiğimiz veya kabul ettiğimiz anlamına gelmiyor."