Yığılmalar endişe yarattı: YKS’de eşit puan alan kaç kişi var?

YKS’de bazı puan aralıklarında yığılmalar endişe yarattı. Eğitim uzmanı Kılanç “EA puanda sayısal ve sözel hedefleyen kaç kişi var bilinmiyor. 300 bininci sonrası adaylar geniş aralıktan tercih yapmalılar” dedi.

Yığılmalar endişe yarattı: YKS’de eşit puan alan kaç kişi var?

Üniversiteye giriş sürecinde YKS sonuçlarının açıklanması ve kılavuzun yayımlanması sonrası gözler şimdi tercih sürecinde. Barajsız ilk sınav olması ve bazı puan aralıklarında yığılmalar adayları endişelendiriyor. Eğitim uzmanı Burak Kılanç ise yığılmaların şu an tartışılmasının gereksiz olduğunu savunuyor. Kılanç, "Bu bir sıralama sınavı. Sıralama yapıldı. Ancak açıkçası ayırt edicilik anlamında bir sıkıntı yaşandığı düşünülüyor. ÖSYM kaç kişinin eşit puan aldığını açıklasa durum netleşecek" dedi.

Birgün'de yer alan habere göre Burak Kılanç hem sınavı değerlendirdi hem de şu noktalara dikkat çekti:

'SINAV SÜRESİNİN UZATILMASI ETKİLEDİ'

Sınav süresinin uzatılmasının yığılmalarda etken olduğunu düşünüyorum. Hız sınavda bir etken olmaktan çıktı. Eşit puan alan sayısının önemli olduğunu düşünüyorum. Bu açıklansa ayırt edicilik anlamında bu seneki sınavın geçen seneye göre bir zafiyeti var mı yok mu anlaşılmış olur.

'SAYISAL VE SÖZELCİLER EA'DA NE KADAR VAR?'

Eşit ağırlıklı bölümleri hedefleyen öğrencilerle, sayısal puanlı bölümleri hedefleyen öğrencilerin puanları hesap edildi. Bu grupların birbiri içinde ne kadar karşıtığını bilmiyoruz şu an. Gerçek sayısalcıların içinde ne kadar dolgu eşit ağırlıkçı, gerçek eşit ağırlıkçıların içinde ne kadar dolgu sayısalcı var? Gerçekten kasıt hedef. Sözelcilerin içinde ne kadar sözel puanda hesap edilmiş eşit ağırlık hedefleyen kişi var? Bunları şu anda bilmiyoruz. Barajın da kalkmasıyla epeyce kişi şu anda tercih hakkı kazandı.

'BARAJ SONRASI ÜNİVERSİTELERDE DURUM'

Barajların kalkmış olması sınavın akademik yetkinliğini ölçmekten daha çok adayların sıralanmasının ön plana çıkmasına yol açtı. Akademik yetkinliği ölçmediğinden bu anlamda çok parlak olmayan öğrenci de üniversiteye girecek. Öğrenci sayısı artacak, belki bir bölümü mezun olmakta zorlanacak.

'YERLEŞME ŞANSI NASIL ARTAR?'

Artık fotoğraf çekildi bu fotoğraf değişmeyecek. Başarı sıranızı dikkate alacaksınız. Eğer başarı sırasında çok gerilerde yer alıyorsanız ve kesinlikle bu yıl girmeyi planlıyorsanız, geçen sene kontenjanı dolmamış bölümleri tercih ederek yerleşme şansınızı artırırsınız. Grupların bu sene birbiri içine ne kadar karıştığını tahmin etmek daha da zor olduğundan geniş başarı sırası aralıklarıyla tercih yapmak daha akılcı olur yerleşmek adına.

'ÖN LİSANS KONTEJANLARINDA ARTIŞ VAR'

Örgün Eğitimde kontenjan 858 bin 116 binden 867 bin 186 kontenjana çıkmış. 9 binlik bir artış var, yüzde 1’e denk geliyor. Vakıf üniversitelerinin lisans kontenjanlarında 2-3 bin düşüş var ön lisansta artış var.

'SIRALAMADA 300 BİNİN ÜSTÜNDEKİLER'

İlk 300 bin aday açısından geçen seneye göre ciddi bir farklılık yok. Ama 300 binden sonraki başarı sıralarında dikkatli olunmalı. Çok geniş aralıktan tercih yapmak ve geçen sene dolmamış bölümleri tercih etmek akılcı gözüküyor.