MEB'den velileri isyan ettiren değişiklik: İktidar öğrencilere değil patronlara çalıştı

Özel okullarda yapılan değişiklikle sınıf mevcudu 24’ten 30’a çıkarıldı. Yapılan bu değişiklik yine patronlara yaradı. Öğretmen ve veliler ise karara tepki gösterdi.

MEB'den velileri isyan ettiren değişiklik: İktidar öğrencilere değil patronlara çalıştı

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik Resmi Gazete’de yayımlandı.

Cumhurbaşkanı Kararnamesiyle özel okullarda sınıf mevcudu 24’ten 30’a çıkarıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nin sınıf mevcuduyla ilgili maddesi değiştirildi. Buna göre “Okullarda sınıf mevcutları; okul öncesi eğitimde 20, organize sanayi bölgelerinde açılan mesleki ve teknik Anadolu liselerinde 30, diğer (özel) okullarda ise 24’ten fazla olamaz” iken son değişiklikle özel okullar için yeni sınıf mevcudu şartı en fazla 30’a yükseltildi. Özel okulların okul öncesi eğitim sınıfları için 20 olan sınıf mevcudu aynı kaldı.

BirGün'den Aycan Karadağ'ın haberine göre, öğretmen ve veliler karara tepki gösterdi. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Yürütme Kurulu Üyesi Ozan Fındık, “Patronların istediği oldu” dedi ve ekledi: “Patronlar bu değişikliği uzun zamandır istiyorlardı. Bu talebi bakanlık değerlendirdi. Bu karar patronların karını daha da arttıracak. Eğitim kalitesinin daha yüksek olması için iddialar vardı. Bu değişiklikle beraber bu iddialar çöpe dönüşmüş oldu.”

ORTAK ÇIKARLAR DEVREYE GİRMELİ

Fındık şunları dile getirdi: “Yüz binlerce öğretmen atama beklerken, özel öğretim kurumlarında çalışan eğitim emekçileri hakları için mücadele ederken, tüm eğitim bileşenleri daha nitelikli bir eğitim beklentisindeyken MEB patronların 'zarar ediyoruz!' yaygarasından başka her söze kulağını tıkamıştır. Resmi gazetede açıklanan karar bunun en net örneğidir. Patronlar kulübü ‘beklentilerini’ özel öğretim kurumları genel müdürlüğü ve Milli Eğitim Bakanlığı’na sundu. Sonucunda; sınıf öğrenci sayısı daha fazla olan, öğretmeni daha az istihdam edilen ve daha fazla çalıştırılan bir düzen yönetmelikte yer almıştır. Kriz dönemleri patronlar için yeni fırsatlar demektir. Burada eğitim emekçilerinin ve velilerin sezgileri, eğitimi ve emeği savunmak için ortak çıkarları devreye girmelidir.”

Özel Okul Velileri Platformu Sözcüsü Özgür Özkan ise, “Özel okullar zaten yüzde 50 kapasite ile çalışıyor, özel okul kontenjanlarının yarısı dolu durumda. Ülkenin yüzde 80’i yoksulluk sınırının altında yaşıyor dolayısıyla özel okulların yüzde 36 taban zammı kısıtlamasıyla fiyatları çok yüksek. Ek hizmetlerle bu rakam daha da yükseliyor. Servis, yemekhane, kitap, kıyafet gibi ihtiyaçlarda ortalama 20 bin TL civarında tuttuğu için ne yazık ki veliler bu bedeli karşılayamıyor. Geçen sene yapılan taban zammı sınırı TÜFE’nin iki katı kadardı bu sene yapılan değişiklikle birlikte bu sene yüzde 36 olarak kararlaştırıldı” diye konuştu.

Özkan sözlerine şunları ekledi: “Bu karar sonrası özel okullar diğer hizmetlerine yüzde 100-150 zam yaparak zararı buradan yüksek kazanç sağlamaya çalıştılar. Pandemide aldıkları kısa çalışma ödeneğiyle birlikte öğretmen maaşlarını rahatlıkla ödediler. Kısa çalışma ödeneği öğretmen başına maaşın 1,5 katıydı haliyle bu gelirde kesilince haliyle yüksek gelir sekteye uğrayınca farklı formüller üretmeye başladılar. Biz de geçen hafta Twitter’dan tepki gösterdik, aylardır belki bir senedir belki iki senedir Milli Eğitim Bakanı’ndan randevu istiyoruz ancak bize randevu vermiyor. Ama özel okul dernekleri istedikleri zaman görüşüyor. Ne zaman görüşseler, görüşme sonucunda kendi lehlerine bir sonuç çıkıyor. Geçen haftaki görüşmeden de bu düzenleme çıktı.”

Etiketler
MEB Öğrenci Öğretmen Okul