Çin ekonomisinin yüzde 6,3 oranında büyümesi öngörülüyor
G20 Zirvesi'ne günler kala, Çin'in önde gelen ekonomist ve analistleri açıklamalarda bulundu.
Dünyanın en büyük iki ekonomisi olan Çin Halk Cumhuriyeti ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) liderlerinin arasındaki çıkmazın aşılması amacıyla planlanan G20 Zirvesi'ne günler kala, Çin'in önde gelen ekonomist ve analistleri açıklamalarda bulundu.
Ekonomist ve analistler, Çin'in, ABD'nin başlattığı ticaret savaşının olumsuz etkilerini yok etmek için reformlarını hayata geçirmesi gerektiğini ifade ettiler.
Çin Uluslararası Radyosu'nu haberine göre, Çin Tsinghua Üniversitesi'nin İktisadi Uygulama ve Düşünme Enstitüsü'nden ekonomistler, pazar günü Çin ekonomisi ile ilgili bir rapor yayınladılar. Rapora göre Çin'in, hükümetin mart ayında yüzde 6 ile 6,5 arasında olarak açıkladığı büyüme hedefine ulaşarak, ekonomisini bu yıl yüzde 6,3 oranında büyüteceği öngörülüyor.
Bu rapor, Çin'deki Renmin Üniversitesi'nin (RUC) cumartesi günü yayınladığı ve Çin ekonomisinin dış şoklar karşısında bile dayanıklılığını gösteren bir diğer raporla aynı zamanda yayınlandı. Bu diğer raporda ise yılın ilk yarısında büyümenin yüzde 6,1 oranında olmasının beklendiğine dikkat çekiliyor.
RUC raporu, GSYH büyümesi için çok önemli bir itici güç olan net ihracatın artarak 2019'un ilk çeyreğinde yüzde 1,46 ekonomik büyüme puanına katkıda bulunduğunu ortaya koyuyor.
Rakamlar, Çin hükümetinin elverişsiz ticaret ortamı ve küresel ekonominin aşağı yönlü baskısı nedeniyle ihracat ve dış yatırımları istikrarlı tutmayı başardığını gösteriyor. Raporda ayrıca, Çin ekonomisinin her türlü belirsizliğe karşı direncinin de sürdüğü belirtildi.
Tam da Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu Uluslararası İş Birliği Merkezi Baş Ekonomisti Wan Zhe'nin dediği gibi, mevcut ekonomik performans, Çin hükümetinin bazı düzenlemeleri zamanında yaptığını ve Çin halkının da güçlü bir seferberlik yeteneğine sahip olduğunu gösterdi.
Wan, ticaret savaşının küreselleşmeye zarar verdiğini ve hiç kimseye bir getirisi olmadığını da vurguladı.
Tsinghua Üniversitesi Çin Ekonomisi Uygulama ve Araştırma Enstitüsü Dekanı Li Daokui, küresel ticaret ve yatırım ortamının Çin ekonomisine doğrudan zarar vermemesine rağmen belirsizliklerin güveni etkilediğine dikkat çekti.
BÜYÜK POTANSİYEL
Yatırım ve tüketimde zayıflamalar görülebileceği belirtilirken uzmanlar, Çin'in daha küçük şehirlerinde emlak ve otomobil satışlarındaki düşüşün endişe verici olduğunu belirtti.
Toplam satışın yüzde 10'unu oluşturan otomobil satışları önemli bir baskı gördü. Tsinghua'nın raporuna göre, 2018'in ilk beş ayında yüzde 5'lik artışın görüldüğü otomobil satışlarında bu yıl aynı dönemde yüzde 15'lik düşüş gözlemlendi.
Raporun açıklanmasının ardından düzenlenen bir seminerde konuşan Dışişleri Devlet İdaresi'nin eski bir üst düzey yetkilisi olan Guan Tao, "Güven önemli" diyerek, tüketici ve yatırımcıların Çin'de yavaşlayan GSYİH büyümesini nasıl okuyacaklarına karar vereceklerini vurguladı ve "İnsanlar güven duyduklarında yavaşlayan Çin ekonomisini olumlu bir ışıkla okuyacaklar. Güvenleri olmadığında ise olumsuz olarak okular." ifadelerini kullandı.
Çin'in mevcut teknolojilerini yeni teknoloji inovasyonu ile yükseltme konusunda keşfedilmemiş bir potansiyele sahip olduğunu ekleyen Tsinghua Üniversitesi Çin Ekonomisi Uygulama ve Araştırma Enstitüsü Dekanı Li'ye göre Çin her yıl geniş çelik üretim kapasitesinin yüzde 10'unu fabrika yer değiştirme ve ekipman yükseltme yoluyla artırabilirse bu sabit kıymet yatırımı GSYİH'ya yüzde 0,35 oranında katkı sağlayacak.
Dünya Bankası ve Çin'in Merkez Bankası eski danışmanı olan Li, Çin'in potansiyelini gerçekleştirmek için etkili reform önlemleri alması gerektiğini de aktardı.
People's Daily adlı gazetede yayınlanan bir raporda, vergi ve ücretlerin azaltılmasının yanı sıra gelişen iş ortamının iş güvenini dengelemeye yardımcı olduğu, inovasyon ve iyileştirmenin imalat sektöründeki yatırımların büyümesine yeni bir ivme kazandırdığı belirtildi.
Rapora göre yılın ilk dört ayında kaydedilen rakamlar ocak-mayıs döneminde yıllık yüzde 2,7 artış gösterdi. Son bir aydaki artışın ise yüzde 0,2 daha hızlı olduğu gözlendi.