Enflasyon endeksli / korumalı mevduat faiz oranları 2019

Tüketiciler enflasyon endeksli vadeli hesap konusunda çoğu zaman hatalı bilgilerle karşılaşmaktadır.

Enflasyon endeksli / korumalı mevduat faiz oranları 2019

Tüketiciler enflasyon endeksli vadeli hesap konusunda çoğu zaman hatalı bilgilerle karşılaşmaktadır. Bu kapsamda en yüksek mevduat faizi veren banka konusun da araştırma yaparken farklı terimlerden yararlanmanız gerekmektedir İlk olarak enflasyona endeksli ve faiz korumalı vadeli mevduat hesap açılışlarında uygulanan sistem farklıdır. Hesap açılış sürecinde taahhüt edilen faiz oranıyla beraber ilave oranı ile TÜFE endeksli yıllık değişim oranı karşılaştırması yapılır. Bu oranların hangisi yüksek ise ilgili faiz oranını kazandıran mevduat ürünü de mevduat faizi olarak uygulanır.

Bu tür hesaplarda gelir vergisi kesinti oranı yüzde 0 olarak uygulanır. Ayrıca 1 Mayıs tarihi itibariyle enflasyon oranına bağlı olarak değişen faiz oranları da söz konusudur. Bu faizlerden 366 gün ve üzerinde yararlanılabilir. Söz konusu hesap türünü sunan bankalar Ziraat Bankası, Yapı Kredi, Vakıfbank, Akbank ve Garanti Bankası olarak sıralanmaktadır.

Ziraat Enflasyon Endeksli Faiz Korumalı Hesap Özellikleri

Bu hesap türü sadece gerçek müşterilere sunulmaktadır. Hesapta uygulanan vade gün sayısı ise 366 günden 370 güne kadar uzatılabilir. Herhangi bir taahhüt olmadan kullanılabilen bu hesaplarda vade sonunda 12 aylık TÜFE değişim oranı incelenir. Bu oranla birlikte hesabın açıldığı tarihte geçerli olan risk primi eklendikten sonra getiri sağlanmaktadır. Talep eden kişiler risk primi olmadan da bu hesaptan yararlanabilir.

Ziraat Enflasyona Karşı Koruyan Dönem Ödemeli Mevdut Faiz Oranı

Tasarruf yapmak isteyenler faiz uygulamalarının yanı sıra ileriye dönük olan enflasyon değer koruması sağlayan mevduat ürününe, enflasyona karşı koruyan dönem ödemeli hesap adı verilir. 12 ay vade ile kullanılabilen bu hesap türünde de herhangi bir taahhüt bulunmamaktadır. Ayrıca 3 ayda bir dönem ödemesi yapılmaktadır. Ziraat Bankası bu hesabı sadece gerçek kişi olan müşterilerine sunmaktadır.

Yüksek mevduat faizi veren bankalar arasında olan Ziraat Bankası ile yıllık enflasyon oranları ile risk prim oranı dikkate alındığı zaman 370 gün vadede yıllık enflasyon oranı yüzde 17,60 olarak hesaplanır. Getiri oranı ise %20,60 olarak belirlenmiştir.

Vakıfbank Enflasyona Endeksli Kazandıran Hesaplar

Ziraat Bankası gibi en yüksek mevduat faizi veren banka olarak bilinen Vakıfbank, TL mevduat birikimlerini desteklemeye devam etmektedir. Bu kapsamda garantili yüksek getiri sağlamak isteyenler enflasyondan etkilenmeden hizmet alabilmektedir. Bu hesapta 92 günden 500 güne kadar vade kullanılabilir. Hesabın açılış alt limiti ise 5000 TL olarak belirlenmiştir.

Hizmetten yararlananların hesabında 5000 TL bakiye kalması şartıyla vade günleri arasında para çekimi yapılabilmektedir. Buna ek olarak birden fazla hesap açabilir ve ortak hesap olarak da kullanabilirsiniz.

Bankanın enflasyona endeksli kazandıran hesap 2 adında bir diğer mevduat hesabı da bulunmaktadır. Bu hesapta 366 günden 500 güne kadar vade imkanından yararlanmaktadır. Aynı şekilde birden fazla hesap açabilmekle beraber bu hesaba sadece vade tarihinde para yatırabilirsiniz.

Son olarak hesap 3 adı verilen enflasyona endeksli kazandıran hesap ise 366 günden 370 güne kadar sunulmaktadır. Alt limiti 5000 TL olan bu hesap türünde de sadece vade tarihinde para yatırabilirsiniz. Tüm hesaplarda yüzde 22’ye varan tanışma faizinden faydalanabilirsiniz.

Halkbank Enflasyona Endeksli Mevduat Hesabı

Yıllık %19,25 faiz oranı sunan Halkbank, en yüksek mevduat faizi veren banka olarak takip edilmektedir. Yatırım fonlu, değişken faizli, üreten mevduat, dönüşümlü mevduat ve döviz mevduat hesabı sunan Halkbank, kendi müşterilerine özel imkanlar sunmaktadır.

Ara dönem ödemeli mevduat hesabı bankada en çok kullanılan hesap türüdür. 92 günden 370 gün vadeye kadar kullanılabilen bu hesapla beraber ara ödemeli hesap tercih edilebilir. Ara ödemeli hesapta 365 ile 370 gün vade söz konusudur.

Akbank Enflasyona Endeksli Mevduat Hesapları

Akbank’ta 3 farklı mevduat hesabı bulunmaktadır. Faiz korumalı, TÜFE ile kazandıran ve TÜFE ile dönem ödemeli mevduat hesabı olarak kullanabileceğiniz bu hesaplarda yüksek kazanç sağlayabilirsiniz. İlk olarak faiz korumalı mevduat hesabında en az 10 bin TL’lik açılış limiti vardır. 92 günden 400 güne kadar bireysel müşteriler tarafından açılabilmektedir. Akbank’ta yıllık faiz oranı %17,5 olarak uygulanmaktadır.

İş Bankası Enflasyon Korumalı Vadeli Mevduat Hesabı

1 yıldan uzun vadeli olarak hizmet alabileceğiniz vadeli mevduat hesabında 92 günden 370 güne kadar 30 bin TL ile bakiye açılmaktadır. 92 ile 100 gün arasında yüzde 19,40 faiz oranı sunan bankanın 101-151 gün arasında yüzde 19, 152 ile 370 gün arasındaki vadeler için de yüzde 18,70’lik faiz oranı uygulamaktadır.

Yapı Kredi Enflasyona Endeksli Faiz Korumalı Vadeli Mevduat

Vade haricinde para yatırılamayan ve Yapı Kredi müşterilerine özel olarak sunulan bu hesapta faiz getirisi yüzde 15 olarak hesaplanmaktadır. TL cinsinden açılacak korumalı vadeli mevduatta 1-6 gün arası yüzde 7,30, 71-14 gün arası yüzde 8, 15-24 arası yüzde 8,40 gibi faiz getirisi uygulanmaktadır.

Sizler de hangi bankanın mevduat hesaplarından yararlanmak isterseniz ilgili bankayla iletişime geçebilirsiniz. Ancak her banka sadece müşterisi olan tüketicilere bu imkanı tanımaktadır. Haliyle enflasyon riskine karşı yatırımlarınız ancak bu hesaplarla korunabilmektedir.

SPONSORLU İÇERİK

Etiketler
Enflasyon Faiz