Çin Merkez Bankası, dijital para için 74 patent başvurusu yaptı
Dijital para için çalışmalarını hızlandıran Çin Merkez Bankası, Dijital Fikri Mülkiyet İdaresi’ne dijital para birimleri alanında toplam 74 patent başvurusunda bulundu.
Dijital para için çalışmalarını hızlandıran Çin Merkez Bankası, Dijital Fikri Mülkiyet İdaresi’ne dijital para birimleri alanında toplam 74 patent başvurusunda bulundu.
Çin’in dijital para konusunda artan ilgisinin arkasında gelişen yüksek hızlı ağlar, finansal sektördeki artan dijitalleşme ve finansal teknolojilerdeki gelişmeler yer alıyor. Zira, Çinli internet şirketleri mobil ödeme ve e-ticaret sektörlerinde 4.36 trilyon dolarlık bir dijital ekonomi oluşumuna katkı sağladı.
Çin Uluslararası Radyosu'nun haberine göre, hızlı bir küresel dijital dönüşümün ortasında birçok ülke, gelişen internet teknolojileri ile birlikte kripto para birimleri oluşturma konusunda çalışmaya başladı ve ülkenin merkez bankası olan Çin Halk Bankası (PBC) da bu alandaki çalışmalarını hızlandırdı.
Pazartesi günü yayımlanan Ekonomik Bilgilendirme Günlüğü’nde yer verilen bir rapora göre; Çin Merkez Bankası, Dijital Fikri Mülkiyet İdaresi’ne dijital para birimleri alanında toplam 74 patent başvurusunda bulundu. Merkez Bankası cuma günü yaptığı açıklamada da dijital para alanındaki çalışmalarını hızlandırdığını duyurmuştu.
Çin Merkez Bankası Araştırma Bürosu Direktörü Wang Xin, temmuz ayında yetkili makamın, dijital para birimi konusunda ortak araştırmalar yapmak için piyasaya yönelik kurumları organize ettiğini ve programın Çin Bakanlar Kurulu tarafından onaylandığını söylemişti.
Central University of Finance and Economics’ten Profesör Huang Zhen da konu ile ilgili açıklamasında, “Çin, dünya genelinde yayılan teknolojilerin yarattığı bir eğilim olan dijital para alanındaki inovasyonları hızlandırıyor” dedi.
Merkez Bankası eski Başkanı Zhou Xiaochuan, dijital para ile ilgili programı 2014 yılında başlatmıştı. 2017 yılında ise Çin Merkez Bankası bünyesinde dijital para araştırma birimi kuruldu.
Çin’in dijital para konusunda artan ilgisinin arkasında gelişen yüksek hızlı ağlar, finansal sektördeki artan dijitalleşme ve finansal teknolojilerdeki gelişmeler yer alıyor. Örneğin son yıllarda, Çinli internet şirketleri mobil ödeme ve e-ticaret sektörlerinde büyük başarılar elde ederek 30 trilyon yuan’dan (4.36 trilyon dolar) büyük bir dijital ekonomi oluşumuna katkı sağladı. Tüm bu gelişmeler, Çin Merkez Bankası’nın piyasa aktörleri ile yakın işbirliği içinde küresel dijital para yarışına katılmasını teşvik etti.