Öztrak: 'Hiç bir krizde görülmemiş işsizliği yaşıyoruz'
İşsizlik Temmuz’da yeni rekorlar kırdı. Genç işsizliği bir yılda 7,2 puan artışla yüzde 27’yi aştı. Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı ise yüzde 14,3’le yeni bir rekora imza attı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak 2019 Temmuz dönemi işsizlik rakamlarını yazılı bir açıklamayla değerlendirdi.
Son bir yılda işini kaybeden her yüz kişiden 70’i daha önce bir işi olup işini kaybedenlerden oluşuyor. Son bir yılda işini kaybedenlerin sayısı 748 bin.
Daha önce hiçbir kriz de görülmeyen, bu krizde görüldü. Ekonomik krize daha dayanıklı olan hizmet sektöründe ilk kez istihdam kaybı yaşandı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak 2019 Temmuz dönemi işsizlik rakamlarını yazılı bir açıklamayla değerlendirdi.
CHP Parti Sözcüsü Öztrak şunları ifade etti:
TÜİK’in açıkladığı 2019 Temmuz dönemi işsizlik rakamlarına göre işsizlik oranı son bir yılda 3,1 puan artarak yüzde 13,9’a ulaştı. Resmi işsiz sayısı ise aynı dönemde 1 milyon 65 bin kişi artarak 4 milyon 596 bin kişi oldu. Son bir yılda, daha önce iş sahibi olan ancak krizde işini kaybedenlerin sayısı ise 748 bin oldu. Son bir yılda işsizler ordusuna katılan her yüz kişiden 70’i daha önce iş sahibi olup işini kaybeden vatandaşlarımızdan oluşuyor.
GENÇ İŞSİZLİĞİNDE REKOR
2019 Temmuz dönemi, işsizlikte yeni rekorlara da sahne oldu. Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 14,3’le rekor kırdı. Ailelerin umudu, ülkemizin geleceğinin teminatı gençlerde işsizlik oranı yıllık 7,2 puan artışla yüzde 27,1’e ulaştı. Böylece genç işsizliği, daha önce hiç görülmemiş seviyelere çıktı.
GERÇEK İŞSİZ SAYISI RESMİ İŞSİZ SAYISINI İKİYE KATLADI
TÜİK’in resmi rakamları bu dönemde de ülkemizdeki işsizliğin gerçek boyutunu yansıtmaktan uzak kaldı. Temmuz döneminde, iş aramaktan umudunu yitirenler ve başka nedenlerle iş aramaktan vazgeçenler, mevsimlik çalışanlar, eksik ve yetersiz istihdam edilenlerle beraber Türkiye’de “geniş tanımlı işsiz sayısı” 8 milyon 112 bin kişi, “geniş tanımlı işsizlik oranı” yüzde 22,8 oldu. Türkiye’de gerçek işsiz sayısı TÜİK’in resmi işsiz sayısını neredeyse ikiye katladı.
TÜİK MAKYAJLARI BİLE İŞSİZLİĞİ GİZLEYEMİYOR
TÜİK’in işsizlik rakamlarına yaptığı makyajlar krizin yarattığı sıkıntıları saklamaya artık yetmiyor. TÜİK’e göre çalışma çağındaki nüfusun işgücüne katılımı geçen yılın altında seyretmeye devam ediyor. İşgücüne katılım oranı geçen yılın aynı dönemi kadar olsaydı, işsiz sayısı 4 milyon 726 bin, işsizlik oranı ise yüzde 14,2 olacaktı.
HİZMET SEKTÖRÜNDE İSTİHDAM İLK KEZ AZALDI
Diğer taraftan istihdamdaki kayıplar 9 aydır sürüyor. İstihdamın alt kırınımlarına bakıldığında ise istihdam kayıplarının tarım sektöründe 18 aydır, sanayi sektöründe 8 aydır, inşaat sektöründe ise 16 aydır devam ettiği anlaşılıyor. Dahası, yine önceki krizlerde yaşanmamış bir durum bu krizde yaşandı. Krize daha dirençli olan hizmet sektöründe istihdam, yıllık olarak, ilk kez azaldı. Son bir yılda, hizmet sektöründe 50 bin yurttaşımız işini kaybederken, aynı dönemde inşaat sektöründe 465 bin, tarımda 130 bin, sanayide 103 bin yurttaşımız işlerinden oldu.
SURİYE SÜRECİ, İŞSİZLİK VE HAYAT PAHALILIĞIYLA MÜCADELEYİ SEKTEYE UĞRATMAMALI
Ekonomimiz, içinde bulunduğu krizden çıkamamaktadır. Vatandaşlarımız işsizlik ve hayat pahalılığı arasında ezilmektedir. Tablo, artık TÜİK’in resmi rakamlarıyla bile gizlenemez seviyeye ulaşmıştır. Ülkemizin Suriye’nin kuzey doğusunda sürdürdüğü askeri operasyonun başarıyla sonuçlanması, askerimizin ayağına taş değmemesi en büyük dileğimizdir. Ancak bu durum, ülkemizin can yakıcı sorunlarıyla mücadeleyi ikinci plana atmamalı, ülkeyi yönetenler inim inim inleyen vatandaşlarımızın sesine kulak tıkamamalıdır.