Türkiye'de kadınların işgücüne katılım oranı Suudi Arabistan'daki orana yakın

10 kadından 4’ü liseyi, 1’i üniversiteyi bitiriyor. Yarısından fazlasının banka hesabı yok.

Türkiye'de kadınların işgücüne katılım oranı Suudi Arabistan'daki orana yakın

CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık’ın hazırladığı rapor, kadınların her alanda dünya standartlarının gerisinde kaldığını gözler önüne serdi. Türkiye’de kadınların yarısının banka hesabı bile bulunmazken, her 10 kadından yalnızca 4’ü liseyi, 1’i de üniversiteyi bitirebiliyor.

Cumhuriyet'ten Mahmut Lıcalı'nın haberine göre,CHP’li Karabıyık önceki gün partisinin merkez yönetim kurulu toplantısında “AKP’nin Kadın Karnesi” başlıklı bir rapor sundu.

Raporda, Türkiye’de kadınların yaşadığı sorunlar Dünya Ekonomik Forumu Toplumsal Cinsiyet Uçurumu Endeksi’nde yer alan verilere göre şöyle sıralandı:

ŞİDDETE MARUZ KALMA

Türkiye’de kadınların ömür boyunca toplumsal cinsiyete dayalı şiddete maruz kalma oranı yüzde 42 ile OECD ülkeleri arasında en kötü durumdaki ülke konumunda. Başka bir deyişle Türkiye’de ortalama her 10 kadından 4’ü hayatları boyunca cinsiyete dayalı şiddet görüyor.

ERKEN EVLENİYORLAR

Türkiye’de kadınların ortalama evlenme yaşı 24.2 olurken kadınların 25 yaşına geldiğinde evlenmiş olma oranı ise yüzde 41.4. Kadınların 25 yaşına geldiğinde evlenme oranlarında Türkiye’ye en yakın ülke yüzde 27.2 oranıyla Hollanda oldu.

OKURYAZARLIK ORANI

Türkiye’de kadınların okuryazarlık oranları da OECD ortalamasının altında. Buna göre okuryazarlık oranı yüzde 93.8 olurken Türkiye, bu oranıyla AB ülkeleri arasında Portekiz’in ardından en kötü durumdaki ikinci ülke. Başka bir deyişle Türkiye’de, ortalama her 100 kadından 6’sı okuma yazma bilmiyor.

LİSEYİ BİTİRME ORANI

Türkiye’de 25-54 yaş arasında yapılan değerlendirmeye göre kadınların ilköğretimi bitirme oranı yüzde 86.8 olurken liseyi bitirme oranı yüzde 40.1. Üniversiteye bitirme oranı ise yüzde 10.6 olarak hesaplanıyor. Başka bir deyişle Türkiye’de, ortalama her 10 kadından 4’ü liseyi, 1’i ise üniversiteyi bitiriyor.

BANKA HESABI BİLE YOK

Türkiye’de kadınların kendi banka hesaplarına sahip olma oranı yüzde 44.3 olarak hesaplanıyor. Bu veri, hem OECD hem AB hem de G20 ülkeleri arasında Türkiye’nin son sırada olmasına neden oluyor. Suudi Arabistan’da bile kadınların yüzde 61.1’i kendi banka hesaplarına sahip durumda.

İŞGÜCÜNE KATILIMDA SON SIRALARDA

Türkiye’de kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 36.1 olurken bu oran, hem OECD hem de AB ülkeleri arasında en düşük oran olmasıyla dikkat çekiyor. G20 ülkeleri arasında yalnızca Suudi Arabistan yüzde 23.4 oranla kadınların işgücüne katılımı konusunda Türkiye’nin gerisinde kalıyor.

Etiketler
Suudi Arabistan Lise Türkiye Üniversite