Konaklama Vergisi yüzde 2 olarak Meclis’ten geçti

Kamuoyunda 'tatil vergisi' olarak bilinen Konaklama Vergisi dün Meclis Genel Kurulu'ndan geçti. Buna göre konaklama vergisi oranı yüzde 2 olarak belirlendi. Cumhurbaşkanı'na gerektiği durumlarda bu vergiyi artırma yetkisi verildi.

Konaklama Vergisi yüzde 2 olarak Meclis’ten geçti

Yeni vergiler TBMM Genel Kurulu’nda dün akşam görüşüldü. Kamu oyunda tatil vergisi olarak bilinen Konaklama Vergisi AK Parti milletvekillerinin kabul edilen önergesi ile yeniden düzenlendi.

Önceden geceleme başı sabit olarak alınması planlanan konaklama vergisinde sistem yüzde 2 olarak değiştirildi. Cumhurbaşkanı, bu oranı bir katına kadar artırmaya, yarısına kadar indirmeye, bu sınırlar içinde farklı oranlar tespit etmeye yetkili olacak.

OTEL, MOTEL, TATİL KÖYÜ, PANSİYON…

Buna göre otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, misafirhane, kamping, dağ evi, yayla evi gibi konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti ile bu hizmetle birlikte satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri ile havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı gibi hizmetler Konaklama Vergisi’ne tabi olacak. Geceleme hizmetinin, sağlıklı yaşam tesisleri, eğlence merkezleri gibi tesislerin bünyesinde sunulması, vergilendirmeye etki etmeyecek.

Vergiyi doğuran olay, bu hizmetlerin sunulmasıyla meydana gelecek. Konaklama Vergisi’nin matrahı, verginin konusuna giren hizmetler karşılığında, Katma Değer Vergisi hariç her ne suretle olursa olsun alınan veya bu hizmetler için borçlanılan para, mal ve diğer suretlerde sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaat, hizmet ve değerler toplamı olacak.

ORANLARI DEĞİŞTİRMEDE CUMHURBAŞKANI YETKİLİ
Konaklama Vergisi’nin oranı yüzde 2 olacak. Cumhurbaşkanı, bu oranı bir katına kadar artırmaya, yarısına kadar indirmeye, bu sınırlar içinde farklı oranlar tespit etmeye yetkili olacak.

Konaklama Vergisi, konaklama tesislerince düzenlenen fatura ve benzeri belgelerde ayrıca gösterilecek. Bu vergiden herhangi bir ad altında indirim yapılamayacak. Konaklama Vergisi, Katma Değer Vergisi matrahına dahil edilmeyecek.

ÖĞRENCİ PANSİYONLARI MUAF OLACAK

Ayrıca öğrenci yurtları, pansiyonları ve kamplarında öğrencilere verilen hizmetler, karşılıklı olmak kaydıyla yabancı devletlerin Türkiye’deki diplomatik temsilcilikleri, konsoloslukları ve bunların diplomatik haklara sahip mensupları ile uluslararası anlaşmalar gereğince vergi muafiyeti tanınan uluslararası kuruluşlar ve mensuplarına verilen hizmetler Konaklama Vergisi’nden istisna tutulacak.

Konaklama Vergisi’nde vergilendirme dönemi, faaliyet gösterilen takvim yılının birer aylık dönemleri olacak. Her bir vergilendirme dönemine ait Konaklama Vergisi, vergilendirme dönemini takip eden ayın 26. günü akşamına kadar Katma Değer Vergisi yönünden bağlı olunan vergi dairesine beyan edilecek ve aynı süre içinde ödenecek.

Etiketler
Vergi