AKP iktidarı enerji tasarrufu için 200 milyon dolar dış borç aldı!
Fatih Dönmez, kamuda enerji tasarrufu için 200 milyon dolarlık dış borç alındığını açıkladı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, kamuda enerji tasarrufu için 200 milyon dolarlık dış borç temin edildiğini belirterek, kamuda 2023 yılına kadar yüzde 15’lik enerji tasarrufunun hedeflendiğini söyledi.
Ekonomik krizin derinleşmesiyle birlikte kamudaki israfın artması kamuoyunda büyük tepki çekmeye devam ederken, AKP iktidarı, kamudaki enerji harcamalarından tasarruf etmek için yeni bir hamleye girişti.
Ancak söz konusu tasarruf için yüzlerce milyon dolarlık dış borç alındı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, kamuda 2023 yılına kadar yüzde 15’lik enerji tasarrufunun hedeflendiğini belirterek, bunun için 200 milyon dolarlık kredi temin ettiklerini söyledi.
Dönmez, 2017-2018 yılları arasında enerji verimliliği için 1,35 milyar dolarlık yatırım yapıldığını ve 308 milyon dolarlık tasarruf sağlandığını da sözlerine ekledi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, enerji verimliliğinin toplumsal kültürün parçası haline gelmesinde kamunun örnek olmasını amaçladıklarını belirterek, “Kamunun yıllık enerji gideri yaklaşık 6 milyar lira. Yaptığımız çalışmalar sonucu burada yüzde 40’a varan, yani 2.4 milyar liralık enerji tasarruf potansiyeli söz konusu. Bu potansiyelin gerçekleşmesi için Enerji Performans Sözleşmelerini (EPS) devreye alacağız. EPS ile kamu idarelerinin maliyetlerini, sağladıkları tasarruflar karşılayacak.
15 yıla kadar uzun dönemli sözleşme yapabilme imkânı getirildi. Enerji verimliliği danışmanlık şirketleri kurumlarda etütlerini yapacak ve uygulanacak verimlilik önlemlerini belirleyecek. Uygulama aşamasından sonra, referans tüketimle yeni tüketim arasındaki farkı tahsil edecek ve sistemi süreç sonunda kurumlara devredecek. Aslında, kazan-kazan modelinin en güzel örneği” dedi.
1.35 MİLYAR DOLARLIK YATIRIMA KARŞILIK 308 MİLYON DOLAR TASARRUF
Dönmez, Enerji Verimliliği Derneği İstişare Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin enerji zengini bir ülke olmadığını ve yurtdışı kaynaklı her enerjinin ekonomiye yük olduğunu söyledi. Türkiye’nin Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı’nı yaklaşık 1.5 yıl önce uygulamaya başladığını anımsatan Dönmez, bu kapsamda 2017-2018 döneminde enerji verimliliğine 1.35 milyar dolar yatırım yapıldığını kaydetti.
Bakan Dönmez, bu yatırımın karşılığında 308 milyon dolarlık bir tasarruf elde edildiğini belirterek, “Bu konuda kamunun örnek olmasını istiyoruz. Cumhurbaşkanlığı Genelgesi kapsamında 2023 sonuna kadar kamu binaları için en az yüzde 15 enerji tasarrufu elde edilmesi gerekiyor. Kamu binalarındaki dönüşüm için Dünya Bankası’ndan yaklaşık 4 milyon doları hibe olmak üzere 200 milyon dolarlık kredi temin ettik” bilgisini paylaştı.
TASARRUF İÇİN DIŞ BORÇ ALINIYOR
Enerji verimliliği faaliyetlerini artıracak en önemli başlıklardan birinin de finansman olduğunu vurgulayan Dönmez şunları söyledi: “Enerji verimliliğinin ticari bir ürün haline gelerek piyasa karşılığının oluşturulduğu yeni nesil modeller üzerinde çalışıyoruz. Bu kapsamda, Hazine ve Maliye Bakanlığı koordinatörlüğünde Dünya Bankası ile 200 milyon dolar, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ile de 50 milyon Eurol’luk bir çalışma yürütüyoruz.
Dünya Bankası ile ayrıca yerel yönetimleri de kapsayan 300 milyon dolarlık daha kapsamlı bir finansman üzerinde çalışıyoruz.” Toplantıya enerji sektörü oyuncularının yanı sıra çok sayıda kamu kuruluşu, finans sektörü temsilcileri ve sivil toplum örgütü yöneticileri katıldı.