Doğalgaz faturasını düşürmek için neler yapılabilir? İşte tasarruf yöntemleri...

Doğalgaz faturasının düşük gelmesi için neler yapmak gerekir? Kombiyi ne zaman, kaç derecede çalıştırmalı? İşte doğalgazda tasarruf etmenin yöntemleri...

Doğalgaz faturasını düşürmek için neler yapılabilir? İşte tasarruf yöntemleri...

Kışın gelmesiyle doğalgaz kullanımı başladı. Doğalgaz tüketicileri tasarruf yollarını araştırıyor. Kombiyi evde olmayınca kapatmak tasarruf sağlamıyor. Peki neler yapılabilir?

İşte doğalgaz faturalarını düşürmek için alınabilecek önlemler...

Alacağınız bir kaç önlemle beraber doğalgaz faturalarınızı düşürmek mümkün.

Öncelikle tasarruf için birkaç faydalı bilgi:

TERMOSTAT KULLANIMI

Oda termostatları ısı verimliliğini önemli derecede etkilemektedir. Oda termostatları istenilen ısının sabitlenmesini ve kombinin gereksiz çalışmasını engellemektedir. Böylece faturada %6 tasarruf yapılmaktadır.

PETEKLERİN KONUMU

Perdeler peteklerin önünü kapatmamalıdır. Bunun yanında petek önüne koltuk, masa veya çiçek konulmamalıdır. Önü açık olan petekler mekanın daha çabuk ısınmasını sağlayacaktır.

KOMBİYİ KISIK AMA SÜREKLİ AÇIK TUTMAK

Kombilerin, gece kapatmak yerine daha düşük ısıda tutulması gerekir. Gece kapatılarak tasarruf ettiğimiz düşülmekte fakat ertesi gün ısıtmak için daha fazla enerji harcayacaktır. Gece daha düşük ısılarda tutmak gerek.

GÜNDÜZ 22, AKŞAM 17 DERECE OLMALI

Öte yandan kombinin derecesinin, normal yaşam standartları için 22 derece, gece saatlerinde 17-18 olarak tutulması gerekiyor.

YOĞUŞMALI KOMBİLER AVANTAJLI

2018 yılında Türkiye, yoğuşmalı kombilere geçti. Türkiye'de konvensiyonel kombiden yoğuşmalı kombiye geçişle daha tasarruflu bir sistem tanıdık. Eski klasik kombiye göre en büyük avantajı, bacanın içerisinde gizli ısıya alarak artı değer katmakta. Hem çevre dostu hem de daha tasarruflu.

DOĞALGAZ TASARRUFU İÇİN ÖNERİLER

- Çatınızı uygun bir yalıtım malzemesi ile en az 10 santimetre kalınlığında yalıtın. Bu işlem için yapılacak masraf, sağlayacağınız yakıt tasarrufu ile en çok iki yıl içinde geri ödenecektir.

- Duvarlarınızı, mühendisin bilgisine başvurarak mantolama yaptırın. Masrafınızı 2 ile 5 yıl arasında geri alabilirsiniz.

- Kombi alırken, konuta uygun, hermetik ya da bacalı kombi alın. Cihazı çalışırken görün.

- Pencerelerinizde çift cam ya da çift pencere kullanın. Harcamanızı 5 yıl içinde geri alırsınız.

- Yoğuşmalı kombi tercih edin. Satış sonrası servis hizmeti olan, TSE ve CE belgeleri arayın ve mutlaka farklı markaları karşılaştırın.

- Oturma odaları için 22 santigrat derece, yatak odaları için 20 santigrat derece sıcaklık önerilir ancak oda sıcaklığını 1 santigrat derece düşürün. Oturma odaları için 21, yatak odaları için 19 santigrat dereceyi seçerseniz toplam yakıt tüketiminiz yüzde 7 azalacaktır.

Kombi kaç derecede yanmalıdır?

Kombilerde ideal ısı değerleri, ısıtılacak evin ya da odanın boyutuna ve konumuna göre değişiklik gösterebilir. Ancak antre ve hol gibi alanların ortalama 15 derece sıcaklıkta olması oturma odası, yatak odası ve mutfak gibi alanların 20-22 derece sıcaklığa sahip olması yeterli olacaktır.

Kombi sıcak su ayarları için ideal sıcaklık ortalama 60 derecedir. Bu sıcaklığın eve sağladığı sıcak su değeri 20 derece civarlarında olacaktır.

MÜHENDİSLERİN TASARRUF TAVSİYELERİ

Türk Mimar ve Mühendisler Odası Birliği (TMMOB) Makine Mühendisleri Odası (MMO) İzmir Şubesi de kombilerin daha verimli ve tasarruflu kullanımı için bazı tavsiyelerde bulundu.

MMO, verimli bir ısınma sistemi kullanımı için önerdiği notlar şöyle:

>>Dış hava sıcaklığına bağlı olarak ısıtma cihazlarını düşük sıcaklıkta sürekli yakmak, kesintili yakmaktan daha ekonomik.

>>Pencere ve kapılarınızda hava sızdırmazlığını sağlayın. Hava sızıntılarını önlemek için pencere bandı ve süngerler kullanılabilir. Pencere kasaları ile duvar arasındaki boşluklar doldurulmalı.

>>Odalarda masa, sandalye ve yataklar dış duvardan uzak tutulmalı.

>>Geceleri uyurken kalın örtü kullanarak oda sıcaklığını 16–18 °C’ye düşürünüz.

>>Radyatörlerin üstlerini ve önleri kapatılmamalı.

>>Perdeler radyatörü kapatmamalı.

>>Evin kullanılmayan bölümlerinde radyatörleri kapatılmalı, kısıtılmalı.

>>Oturma odalarını ısıtmayla birlikte nemlendirilmeli. Çünkü nem, sıcaklığı daha çok hissedilmesini sağlar. Ayrıca üst solunum yollarında sıcaklık nedeniyle kurumaları önler.