İmdada yetişen Merkez'in 40 milyar TL'lik dopingi nerede kullanılacak?

Merkez Bankası’ndan Hazine’ye 40.5 milyar lira aktarılıyor. TCMB Başkanı Uysal, “Bu para nereye dağıtılacak” sorusuna yanıt veremedi.

İmdada yetişen Merkez'in 40 milyar TL'lik dopingi nerede kullanılacak?

Bütçe açığının önüne geçemeyen, yıl içinde hedefi revize etmek zorunda kalan hükümete destek yine Merkez Bankası’ndan (TCMB) geldi. Merkez’in ihtiyat akçesi ise bu yıl erkenden Hazine’ye aktarılacak. TCMB olağanüstü genel kurulu ile Hazine’ye, kamuoyunda “karagün parası” olarak da nitelendirilen “ihtiyat akçesi” ile birlikte 40.5 milyar lira aktarılmasına onay verdi. Hissedarların, “Bu para nereye dağıtılacak” sorusu ise yanıtsız kaldı.

TCMB 35.2 milyar TL kâr payı avans tutarı ve 5.3 milyar TL ihtiyat akçesinden oluşan 40.5 milyar TL’nin hissedarlara dağıtımına başlarken, ilgili kaynak bu yıl da bütçeye erken transfer edilmiş olacak. Bankacılar TCMB’nin bu yıl geçen yıla paralel bütçeye 50-55 milyar TL aktaracağını hesaplıyorlar. Hazine’ye yapılacak ödemelere 2019 için 10 milyar TL civarında oluşması beklenen kurumlar vergisi de eklenecek. Geçen yıl yaptığı genel kurul ile Hazine’ye kâr transferini nisandan ocak ayına çeken TCMB, ayrıca yaklaşık 40 milyar lira da “ihtiyat akçesi” aktarmıştı.

TCMB olağanüstü genel kurulu dün TCMB Başkanı Murat Uysal başkanlığında Ankara’da yapıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı temsilcisi Feyza İleri tarafından verilen önergeyle, “bankanın 2019 kârı üzerinden hesaplanan tutarın yüzde 90’ının avans olarak dağıtılması ve son yıl kârından ayrılan hariç, birikmiş ihtiyat akçesinin tamamının kâr olarak dağıtılması” genel kurulun onayına sunuldu.

NEREDE KULLANILACAK?

Bu sırada söz alan bir hissedar, Murat Uysal’a, “Bu para nereye dağıtılacak? Varlık Fonu’na mı verilecek, Hazine’ye mi? Nerede kullanılacak” sorusunu yöneltti. Uysal ise aktarılacak kaynağın nerede kullanılacağına dair bir açıklama yapmadı.

Cumhuriyet'ten Mustafa çakır'ın haberine göre, TCMB’nin hissedarlarından Adnan Bahar, “Bizim hisselerimizin hiç mi değeri olmayacak? Bir Allah’ın kulu yok mu? Hakkınız yeniliyor denilmeyecek mi? Bankaya gelirken güvenlikçiler ile görüştüm, bahçıvan ile görüştüm. Hepsi bizden daha fazla alıyor. Bize 3 bin lira veriliyor. Bunun hesabını bu dünyada olmasa bile öbür dünyada sorarım” dedi.

Bütçe 2019, Merkez Bankası’nın ihtiyat akçesine rağmen 123.7 milyar TL açık vermişti.

Etiketler
Merkez Bankası Para