'Müteahhitlerin arkasında Hazine var. Ya Milletin yanında kim var?'
Koronavirüs nedeniyle hazine garantili projelerin kullanım oranı düştüğü için Hazine'nin yapacapı garanti ödemeler de arttı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun koronavirüs ile mücadele kapsamında açıkladığı 13 maddelik öneri paketinde "Kamu ve özel işbirliği ile yapılan taşınmazların ödemeleri 1 yıl süre ile ertelenmeli ve garantiler TL'ye çevrilmeli" maddesi yer almıştı.
Kılıçdaroğlu 'ertelensin' demişti... Şirketlere milyarlar akacak
Ancak koronavirüs nedeniyle hazine garantili projelerin kullanım oranı düştüğü için Hazine'nin yapacapı garanti ödemeler de arttı.
Karar yazarı İbrahim Kahveci ise "Para sorunu ve Hazine garantili müteahhitler" başlıklı bugünkü yazısında hükümetin müteahhitler için çözüm bulurken ücretlileri ise banka kredilerine yönlendirdiğini belirterek "Müteahhitlerin arkasında TC Devletinin Hazinesi var. Ya Milletin zor durumunda yanında kim var?" diye sordu.
Kahveci'nin yazısı şöyle:
Sermayeci politikalar bitmiştir. Yeni anlayış özelleştirme yerine kamulaştırmadır. İnsan onuru ve güvenliği için özelleştirmede aşırılığa gitmenin zararları görüldü.
Bu sorun şimdilik sağlık sektöründe ele alınıyor. Ama süre ilerleyince dikkatler daha da artacaktır. Özelleştirilmiş kamusal mallar yeniden kamulaştırılacaktır.
***
Şimdi gelelim bizim meselemize. Şehir Hastaneleri...
Müteahhitlere hizmet üzerinden verilen Hazine garantileri ile devasa hastaneler yaptırıldı ve yaptırılmaya devam ediliyor.
Ama işin en kötü tarafı şu: Şehir hastanesi yapılan yerlerde, şehir içindeki hastaneler de kapatılıyor.
Sağlık tek ve devasa bir yerde toplanıyor.
Şimdi soru şu: Salgın hastalık veya enfeksiyon durumunda bir hasta koca hastaneye geldiğinde ne olacak? Bütün hastane ve hastalar nasıl bir risk altına giriyor?
***
Acaba bugün yaşanan salgın hastalık 3 yıl sonra olsaydı ne olurdu?
Mesela şehir içlerindeki hastaneler kapatılmış, arsaları satılmış, yerlerine AVM'ler yapılmış olsaydı...
Ne yapardık?
Koca şehir hastanesinin bir bölümünü mü karantina hastanesi yapabilirdik? Ya da şimdi yaptığımız gibi, derhal eski hastane kalmış ise hemen yeniden mi açardık?
Ankara'da kapatılmış hastaneyi yeniden açmadık mı?
Neyse, diyeceğimiz şudur: Umarım bu yaşadıklarımız bize ders olur. Umarım şu şehir hastanesi meselesini Milletin huzurunda yeniden gözden geçiririz. Umarım sağlık gibi çok ciddi bir meseleyi para hesabına feda etmeyiz.
ADRES BANKALAR:
Ülkeler kurtarma paketi hazırlıyor.
Kimisi herkese 1000 dolar veriyor, kimisi faturaları siliyor. Şirketlere ve insanlara kaynak üstüne kaynak aktarılıyor.
Biz ise adres olarak bankaları gösteriyoruz: Bankaya gidin ve kredi çekin...
Hazinede para yok... Kasa tamtakır. Hazine garantili projeler şimdiden kasayı kilitledi. Ama asıl ilerleyen yıllarda kilitlenecek.
Kaç yüz milyar dolar Hazine garantisi verildi bilen de yok. Yani bilen var da onlar Londra'nın tahkimcileri. Bizim ülkemizde bu hesaplar ticari sır.
Oysa bu Hazine garantilerini Türk Halkı ödüyor. Ama hesap soramıyor.
O nedenle bizde adres Hazine yerine bankalar oldu.
Ülkeyi en azından şirket gibi yönetebilseydik bile bu duruma düşer miydik? İnanın bilmiyorum. Ama müteahhitlere ödemeler peşin...
Müteahhitlerin arkasında TC Devletinin Hazinesi var. Ya Milletin zor durumunda yanında kim var?