Petrol fiyatları 21 yılın en düşük seviyesinde

Petrol fiyatları, üretim kısıntılarının talepteki çöküşün etkisini giderememesinin ardından dünyada ham petrol depolama kapasitesinin hızla dolmasının etkisi ile düşüşünü sürdürdü ve 21 yılın en düşük seviyesine indi.

Petrol fiyatları 21 yılın en düşük seviyesinde

Petrol fiyatları, talepteki düşüşle beraber depolama kapasitelerinin hızla dolması ile birlikte 21 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, OPEC+ koalisyonu ve diğer üreticilerin üretim kısıntısı anlaşmasının küresel ekonominin durma noktasına gelmesinden dolayı talepteki çöküşü dengeleyememesi ile birlikte geçen hafta değerinin beşte birini yitirmesinin ardından yüzde 16 düşerek varil başına 15 dolar civarına indi.

ABD göstergesi Batı Teksas petrolünün (WTI) kısa vadeli kontratı, ABD'nin en büyük petrol depolama merkezi Cushing, Oklahoma'da depoların dolma noktasına gelmekte olduğuna ilişkin endişelerin etkisi ile sonraki vadeye oranla büyük bir iskonto ile işlem görüyor. Bu durum ayrıca New York ve Londra petrol fiyatlarının da birbirinden kopmasına neden oldu. Teksas'taki bazı alıcılar bazı petrol akışları için 2 dolara kadar daha az fiyat veriyorlar ve bu durum, Amerikalı üreticilerin yakında müşterilerine petrollerini almaları için para ödeme ihtimalini yükseltiyor.

OPEC + koalisyonunun günlük 9.7 milyon varillik üretim kısıntısı kararı talepte meydana gelen düşüşün oldukça altında kalıyor. Çin Cuma günü onlarca yıl sonra ilk kez ekonomisinin küçüldüğünü duyururken, bu durum, henüz koronavirüs kaynaklı kısıtlamaların kaldırılmadığı ABD ve Avrupa'da olacakların bir öncü göstergesi olarak nitelendiriliyor. Ancak iyimserliği artırabilecek bazı gelişmeler de mevcut. New York'ta ve Avrupa'da virüsten en çok etkilenen ülkelerin bazılarında ölüm oranları düşüyor.



Etiketler
Petrol