Tütün üreticisine avans ödemeleri yapılmadı
Tütün üreticileri girdi maliyetlerinin artması, vergiler gibi birçok sorunla boğuşuyorken şirketler de avans ödemelerini yapmadı. Üretici borçlarını ödeyemediği için hayvanlarını, traktörlerini satıyor
Dünyanın en kaliteli tütünleri arasında yer alan Ege tütünü, son yıllarda iklim şartları ve yeterli teşvik olmamasından dolayı zor günler geçiriyor. Tüm bunların üzerine Covid-19 salgını eklendi ve tütün şirketleri tütün üreticilerine geçtiğimiz ay yapması gereken avans ödemelerini hâlâ yapmadı.
BirGün'den Berkay Sağol'un haberine göre, Uşak’ın Eşme ilçesinde tütün üreticisi olan Esat Yıldız, üreticinin avans ödemelerini alamadığı için çok zor durumda kaldığını söyledi. Covid-19 salgınının tütün dikimini etkilemediğini belirten Yıldız, “Yaklaşık 10 yıldır tütün şirketleri, tütün üreticilerine avans veriyor. Bu avansla tütünler dikilir, bankalara olan borçlar kapatılır sonra tekrar kredi çekilirdi. Ancak şirketler, üreticilere bu yıl avans ödemelerini henüz yapmadı. Üreticilerin de diğer bankalara olan kredi ödemelerinin zamanı geldi. Tütün üreticileri bu açıdan zor durumda. Birçok üretici bankalar sıkıştırdığı için traktörünü ve hayvanlarını satıyor” diye konuştu.
ÜRETİCİYE ÖDEME KOLAYLIĞI SAĞLANSIN
Bankaların televizyonda yaptığı reklamların işe yaramadığını sorunu çözmek için çiftçiye ödeme kolaylığı yapılması gerektiğini aktaran Yıldız, özel bankalara borçları olan çiftçilerin durumları çok kötü olduğunu dile getirdi. Yıldız şu ifadeleri kullandı: “Döviz kurunun sürekli arttığı günlerde, şirket de elinde olan parayı avans olarak tütün üreticisine vermeyip kendi değerlendiriyor. Tütün üreticisi bir şekilde borç harç tütününü dikmeye çalışıyor. Avans ödemelerinin ise Haziran’ın 15’inde yapılacağı söylendi. Çiftçi zaten zor durumda iki yıl önce diktiği nohut hâlâ deposunda duruyor. Arpayı ve buğdayı zaten hayvanlara yediriyor. Çiftçi avansı da alamayınca iyice zor durumda kalıyor.”
PARALAR ÜRETİCİNİN CEBİNE GİRMEDEN GİTTİ
Avans ödemelerinin yapılmaması ve yemlere yapılan zamların çiftçilerin belini büktüğünü vurgulayan Eşme Ziraat Odası Başkanı Oktay Çetin ise “Birçoğunun banka kredileri var, işçi çalıştırıyorlar yani sürekli borçlanıyorlar. Görüştüğüm bir kaç tütün firması bayramdan önce avansları vereceklerini söyledi” ifadelerini kullandı.
Çetin hayvancılıkla uğraşanların sorunlarına da değinerek “Ayrıca yem fiyatlarında çok ciddi bir artış var. Neredeyse haftada iki kere yemlere zam geliyor diyebilirim. Zaten üretici iki yıldır para kazanamıyordu büyükbaş hayvanlardan. Bu yıl Ulusal Süt Konseyi sütün litre fiyatını 2,3 liraya yükseltmişti. Açıklanan rakamdan sonra üretici bu yıl biraz para kazanacaktı ama salgınla beraber artan yem fiyatlarından sonra bu paralar üreticinin cebine girmeden gitti” dedi.