Türkiye'nin en büyük sorunu ekonomi: Vatandaşların yarısı en az bir faturasını ödeyemiyor

Salgın nedeniyle ekonomik zorluk çeken yurttaşların yarısının, en az bir tür borcunu ya da faturasını ödeyemediği belirlendi.

Türkiye'nin en büyük sorunu ekonomi: Vatandaşların yarısı en az bir faturasını ödeyemiyor

Salgın nedeniyle ekonomik zorluk çeken yurttaşların yarısının, en az bir tür borcunu ya da faturasını ödeyemediği belirlendi.

Birgün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre, Metropoll Araştırma Şirketi'nin Türkiye'de Koronavirüs Salgını ve Ekonomik Durum başlıklı araştırmasında, yurttaşların iktidara yönelik tepkisinin oy oranlarına da yansıdığı öğrenildi. AKP, yurttaşların, “Kesinlikle oy vermem” dediği ikinci parti olurken yurttaşların yarısı, en az bir tür faturasını ödeyemediğini ifade etti.

Metropoll’ün çalışmasında yer alan bazı dikkati çekici bulgular şunlar oldu:

İŞSİZLİK

Katılımcılar, Türkiye'nin en büyük sorunun ekonomi olduğunu belirtti. Buna göre, katılımcıların yüzde 33,2'si ekonominin, yüzde 15,6'sı işsizliğin en büyük sorun olduğunu vurguluyor. Koronavirüs salgınının en büyük sorun olduğu görüşü bir önceki çalışmaya göre yaklaşık 13 puan düşerek yüzde 26'ya gerilirken Türkiye'nin en büyük sorunu olarak gösterilen ekonomi ve işsizlik başlıkları ise önceki çalışmaya göre yaklaşık 12 puan artarak yaklaşık yüzde 49'a yükseliyor.

Katılımcıların yarısından fazlası salgın nedeniyle yaşanan krizden ötürü en az bir tür fatura ya da borç ödemesini yapamadığını dile getirdi. Buna göre katılımcıların yüzde 20,4'ü kredi kartı borcunu ödeyemediğini, yüzde 17,8'i diğer kişilere olan borçlarını ödeyemediğini, yüzde 17,7'si faturasını ödeyemediğini, yüzde 17,2'si ise kirasını ödeyemediğini, yüzde 17,2'si de banka borcunu ödeyemediğini dile getirdi.

GEÇİM ŞARTLARI

Çalışma kapsamında katılımcıların yüzde 58'i giderlerinin gelirlerinden daha fazla olmasından yakınıyor. Gelirlerinin giderlerinden daha fazla olduğunu söyleyenlerin oranı ise yüzde 9,5'te kalıyor. Son 1 yıl içinde geçim şartlarının kötüleştiğini söyleyenlerin oranı yüzde 53,5 olurken, AKP seçmenin yüzde 39'u da geçim şartlarının kötüleştiği görüşüne katılıyor. Katılımcıların yüzde 39'u gelecek yıl içinde de geçim şartlarının kötüleşeceğini düşünüyor.

10 KİŞİDEN ÜÇÜ İŞSİZ

Metropoll’ün araştırmasına katılanların yüzde 31,8'i salgın sürecinde işsiz kaldığını, yüzde 8'i ücretsiz izine gönderildiğini söyledi. Katılımcıların yüzde 20,3'ü temel ihtiyaçlarını karşılayamadığını anlatırken, yalnızca barınma ve beslenme ihtiyaçlarını karşılayabilenlerin oranı yüzde 58 oldu.

AKP SEÇMENİ TEPKİLİ

Çalışmanın bir diğer dikkat çeken sonucu ise AKP seçmeninin partisine tepkisi oldu. “Bu pazar erken bir milletvekili seçimi olma hangi parti veya partilere kesinlikle oy vermezdiniz?” sorusuna verilen yanıtlara göre, katılımcıların yüzde 57,2'si HDP'ye, yüzde 27,1'i AKP'ye yüze 26,6'sı ise CHP'ye, yüzde 21,9'u ise MHP'ye kesinlikle oy vermeyeceğini bildirdi. Yeni kurulan Gelecek Partisi'ne kesinlikle oy vermeyeceğini söyleyenlerin oranı yüzde 11,5 olurken, DEVA Partisi'ne oy vermeyeceğini ifade edenlerin oranı ise yüzde 9,7 oldu.

KARARSIZLAR

AKP'den kaynaklı kararsız ve sandığı protesto eden seçmenin oranı şubat ayında yüzde 18,7’iken mayıs ayında yüzde 29'a yükseldiği de çalışmaya yansıdı.

Etiketler
Koronavirüs Türkiye Salgın Türkiye