Kritik ekonomi toplantısının şifreleri: Faiz ve TL’nin sıkılaştırılması

Gedik Yatırım Algoritmik İşlemler Müdür Yardımcısı Gizmen Nalbantlı toplantıdaki önemli unsurun faiz mesajları olduğunu belirtti.

Kritik ekonomi toplantısının şifreleri: Faiz ve TL’nin sıkılaştırılması

Merkez Bankası ile Bankacılık Denetleme ve Düzenleme kurulu dün akşam olağanüstü toplandı. Merkez Bankası toplantı öncesinde faizleri artırım sinyali vermişti. Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal toplantıda bankacılara yeni dönemde uygulanacak faiz politikasını anlattı. Gedik Yatırım Algoritmik İşlemler Müdür Yardımcısı Gizmen Nalbantlı toplantıdaki önemli unsurun faiz mesajları olduğunu belirterek "Burada önemli olan resmi bir faiz artırımı mı olacak yoksa başka araçları kullanarak mı faiz artıracak ona bakmak lazım. Faiz artırmadan ek sıklaştırma önlemleri geçmişte gördüğümüz gibi istenilen etkiyi yaratmıyor. Ayrıca kamu bankalarının faizleri artırmaya başlaması bir faiz artışı beklentisi güçlendiriyor" açıklamasında bulundu. Toplantıyı değerlendiren Tera Yatırım'dan ekonomist Enver Erkan ise "TL’nin maliyeti artacak. Bu aslında gayri resmi bir faiz artırımı olarak görülebilir. TL’nin fonlaması politika faizinin altındaydı. TL’nin maliyetinin artması kredi faizlerini yukarı götürecek" diye konuştu.

Toplantıda bu doğrultuda izlenecek adımlar konuşuldu. Asıl merak edilen ise Merkez Bankası’nın faizleri doğrudan mı artıracağı yoksa piyasadaki Türk Lirası miktarını kısarak mı adım atacağı…

Türkiye Bankalar Birliği tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) ev sahipliğinde, 6 Ağustos 2020 tarihinde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Sayın Murat Uysal, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Sayın Mehmet Ali Akben ve Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Hüseyin Aydın ile TBB Yönetim Kurulu Üyesi bazı bankaların genel müdürleri toplantı için bir araya gelmiştir.

Büyümenin istikrar içinde sürdürülmesi ve ekonomik faaliyetin finansmanına bankacılık sektörünün sağlıklı olarak katkı vermeye devam etmesi amacıyla gerçekleştirilen ve yaklaşık 3 saat süren toplantıda katılımcılar işbirliği mesajı vermiştir.

Toplantıda güçlü koordinasyon, yakın iletişim ve pozitif katkı yaklaşımıyla piyasalardaki gelişmeler ve normalleşme dönemine ilişkin ilgili kurumlar tarafından alınmakta olan kararlar değerlendirilmiştir. Banka genel müdürlerinin görüş ve düşüncelerini dile getirdiği bölümün ardından, TCMB Başkanı Sayın Uysal önümüzdeki dönemde likidite yönetimi ve fonlama politikasına yönelik bilgilendirmede bulundu. BDDK Başkanı Sayın Akben salgın döneminde devreye alınan düzenlemelerin etkilerine ve normalleşme dönemine ilişkin düşünülen politikalara yönelik değerlendirmeler yaptı.”

BloombergHT’nin aktardığına göre, toplantıda, bankaları daha fazla kredi vermeye zorlayan ve 1 Mayıs’ta yürürlüğe giren Aktif Rasyosu düzenlemesinin esnetilmesinin de talep edildi ve BDDK bu talebe olumlu yaklaştı.

TOPLANTIDA ASIL ÖNEMLİ OLAN NE?

Gedik Yatırım Algoritmik İşlemler Müdür Yardımcısı Gizmen Nalbantlı sozcu.com.tr'ye yaptığı açıklamada toplantıdaki önemli unsurun faiz mesajları olduğunu belirterek 'Dün merkez bankasının açıklamaları ve sonrasında yapılan toplantı bir faiz hamlesi sinyali verdi. Burada önemli olan resmi bir faiz artırımı mı olacak yoksa başka araçları kullanarak mı faiz artıracak ona bakmak lazım. Faiz artırmadan ek sıklaştırma önlemleri geçmişte gördüğümüz gibi istenilen etkiyi yaratmıyor. Ayrıca kamu bankalarının faizleri artırmaya başlaması bir faiz artışı beklentisi güçlendiriyor.' açıklamasında bulundu.

‘FAİZLER ARTARSA KREDİ FAİZLERİ DE YUKARI GİDER’

Sozcu.com.tr’ye dünkü toplantıyı değerlendiren Tera Yatırım’dan ekonomist Enver Erkan ise Merkez Bankası’nın dün bankalarla buluşarak aktif pozisyonda olduğunu hissettirmeyi amaçladığını söyledi.

Erkan Merkez’in önce sözlü yönlendirme ardından da bankalar ile buluştuğunu anımsatarak, “Türkiye Bankalar Birliği’nin bugünkü açıklamasına göre, TL'nin maliyeti artacak. Bu aslında gayri resmi bir faiz artırımı olarak görülebilir. TL'nin fonlaması politika faizinin altındaydı. TL'nin maliyetinin artması kredi faizlerini yukarı götürecek. Kredi faizlerinin artması krediler anlamında frene basılması durumunu getirir” diye konuştu.

Etiketler
Faiz