İşsizlik rakamları düşmüyor: Her 10 kişiden...

Türkiye, AKP’nin övündüğü büyüme rakamlarına rağmen işsizlikte çift haneye demirledi. İşsizlik son 22 aydır yüzde 10’un üzerinde.

İşsizlik rakamları düşmüyor: Her 10 kişiden...

Cumhuriyet- Yılın ilk çeyreğinde yüzde 7.4 büyüme oranı yakalayan Türkiye bunu işsizlik rakamlarına yine yansıtamadı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre şubat, mart ve nisan aylarını kapsayan dönemde işsizlik, yüzde 10.1 ile çift hanede kalmayı sürdürdü. İşsizlik oranı bir önceki dönem olan ocak şubat mart döneminde de yüzde 10.6 seviyesinde gerçekleşmişti. Verilere göre, tarım dışı işsizlik oranı geçen yıla göre 1.8 puanlık azalışla yüzde 11.9 olarak tahmin edildi. Mevsim etkilerinden arındırılmış işgücü verilerine göre tarım dışı işsizlik oranı ise Mart 2018 döneminde bir önceki döneme kıyasla 11.7’de sabit kaldı.

3.21 milyon kişi

Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2018 yılı Mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 432 bin kişi azalarak 3.21 milyon kişi oldu. Bahçeşehir Ekonomik Araştırmalar Merkezi (BETAM) yayınladığı notta işsizliğin gelecek ay da sabit kalmasını bekliyor. İşsizlik rakamlarını değerlendiren CHP’nin Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, verilerin ülkede istihdam atılımı ve iş yaratan büyümenin mevcut olmadığını ortaya koyduğunu belirterek “Yüzde 7.4 büyümeden bahsedildiği dönemde işsiz rakamı sadece 81 bin azaldı. 1 yıldan uzun süredir işsiz olan 700 binden fazla kişi bulunuyor. Hükümetin rekor büyüme olarak pazarladığının içi boş. Son 2 ayda, yani şubat ve mart aylarında işsiz kalan, işini kaybeden, daha önce kaybedip iş aramaya başlayan ya da ilk defa iş aramaya son iki ayda başlayan toplam 1 milyon 93 bin insan var” yorumunu yaptı.

İşsizlik rakamları düşmüyor: Her 10 kişiden... - Resim : 1

Üçte bir kayıt dışı

GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan da, “Yükselen faizler nedeniyle şirketlerin istihdama ayıracağı kaynaklar azalarak, istihdam artışını yavaşlatabilir. Seçimden sonra uygulanacak politikalar önemli” değerlendirmesi yaptı. Mart 2018 döneminde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 0.7 puan azalarak yüzde 32.4 olarak gerçekleşti. Mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam da bir önceki döneme göre 59 bin kişi azalarak 28 milyon 877 bin kişi olarak tahmin edildi. İstihdam oranı 0.1 puan azalarak yüzde 47.8 oldu. BETAM’a göre mevsimsellikten arındırılmış sektörel istihdam verilerine göre Mart 2018 döneminde Şubat 2018 dönemine kıyasla tarım, sanayi ve inşaat sektörlerinde istihdam azalırken hizmetlerde istihdam arttı.

Yüksek eğitimli boşta geziyor

TÜİK verilerine göre 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı ise yüzde 17.7 olarak gerçekleşti. Buna göre neredeyse her beş gençten biri işsiz. Ne eğitimde ne istihdamda olanların oranı yüzde 21.8 olurken, yükseköğretim mezunlarında işsizlik oranı yüzde 10.1 olarak kaydedildi.

Etiketler
İşsizlik Türkiye