İplik fabrikasında 34 işçi koronavirüse yakalandı, üretime ara verildi
Edirne’de 500’den fazla işçinin çalıştığı iplik fabrikasında 34 işçi koronavirüse yakalandı. DİSK Tekstil’in yetkili olduğu fabrikada üretime 21 gün ara verildi, tüm işçiler karantinaya alındı.
Salgın fabrikalarda hızla yayılıyor. Çok sayıda vakanın çıktığı fabrikalarda bile üretime ara verilmiyor, işçiler risk altında çalışmaya zorlanıyor. Özellikle sendikasız işyerlerinden ‘temaslı işçilerin karantinaya gönderilmediği’, ‘vakaların saklandığı’ yönünde haberler gelirken, sendikalı işyerlerinde ise durum değişiyor. Bu işyerlerinde vaka çıkması durumunda işçilerin can güvenliğinin sağlanması için gerekli adımlar atılabiliyor.
Salgın sürecinde sendikanın önemini gösteren örneklerden biri de Edirne’de yaşandı.
Birgün'den Rıfat Kırcı'nın haberine göre; Sağlık Bakanlığı yetkilileri vaka çıkan bir fabrikada sadece yakın temaslı işçilerin karantinaya alınmasını önerirken, sendika üretime ara verilmesini ve tüm işçilerin karantinaya alınmasını sağladı.
34 İŞÇİ VİRÜSE YAKALANDI
Edirne Havsa’da faaliyet gösteren Kilim Mensucat İplik Fabrikası’nda 34 işçi koronavirüse yakalandı. DİSK Tekstil’in yetkili olduğu fabrikada üretime 21 gün ara verildi, tüm işçiler karantinaya alındı. DİSK Tekstil Genel Merkez Örgütlenme Daire Başkanı Savaş Testici, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Sağlık Bakanlığı sadece hastalığa yakalanan ve hasta işçilerle temaslı olanları karantinaya almayı öneriyor. İşveren de yeni sipariş aldığı için üretimi durdurmaktan yana olmadı. Ancak yaptığımız müzakereler sonucu hastalığın tüm fabrikaya yayılabileceğini söyledik ve kapatma kararı aldırdık” dedi.
MASKE DAĞITAN İŞÇİ HASTALANDI
Testici, fabrikada salgının nasıl başladığını ise şöyle anlattı: “Bir arkadaşımızın kız kardeşi Lüleburgaz Devlet Hastanesi’nde ameliyat oluyor. Arkadaşımız da 4 gün izin alıp onun yanına refakatçi olarak gidiyor. Daha sonra geri döndüğünde çarşamba günü rahatsızlandı. Hastanede test oldu ve perşembe günü pozitif olduğu ortaya çıktı. Ancak arkadaş önceki gece maske dağıtmış. Bu nedenle hastalık diğer arkadaşlara da yayıldı. Şu anda 34 işçi pozitif.”
Fabrikada salgına karşı gerekli önlemlerin alındığını söyleyen Testici, “Giriş çıkışlarda maske dağıtılıyor. Masalar sosyal mesafeye uygun olarak düzenlendi. Dezenfeksiyon işlemleri yapılıyor, her masada dezenfektan var” şeklinde konuştu.
ÜRETİME ARA VERİLDİ
Fabrikada 350 kişinin konfeksiyon, 100 kişinin ise iplik bölümünde çalıştığı bilgisini veren Testici, “Ayrıca atölyeler, kazancılar, güvenlik derken çalışan sayısı 520’yi buluyor. İşverenle müzakere yürüttük. Vakalar konfeksiyonda çıksa da oradaki işçi arkadaşlarımızın eşleri iplikte çalışıyor. Bu nedenle iplik bölümünün de karantinaya alınması gerektiğini, yoksa salgının tüm fabrikaya yayılacağını söyledik. İşveren yeni sipariş aldığı için başta olumlu yaklaşmadı. Ancak müzakereler sonucu tüm fabrikanın kapatılması kararında uzlaştık” ifadelerini kullandı.
İŞÇİLERİN ÜCRETİ KESİLMEYECEK
Covid-19’a yakalanan 34 işçinin yurtlara yerleştirildiğini kaydeden Testici, “Tüm arkadaşlarımız karantinada. İşveren kısa çalışma ödeneğine başvurdu. İşçinin devletten aldığı ödeneğin eksiğini işveren tamamlayacak. Arkadaşlarımız mağduriyet yaşamayacak” dedi.
DİSK Tekstil Örgütlenme Daire Başkanı Savaş Testici son olarak, sendikalı fabrikalarda işçi sağlığı ve iş güvenliği ile işçi hakları açısından sürecin daha sağlıklı şekilde yürütülebildiğine dikkat çekti. Testici, tüm işçilere örgütlü olma çağrısında bulundu.
***
‘Önlem alınıyor’
Fabrika işçilerinden Ş.Y. ise şunları söyledi: “Önlemlerimiz tam. Yemekhanelerde çatallar, ekmekler poşet içinde. Hijyene önem veriliyor. Biz de sosyal mesafeye, maskeye dikkat etmeye çalışıyoruz. Ancak dışarıdan gelebiliyor işte bu hastalık. Dışarıda da çok dikkat etmek gerekiyor. Covid’e yakalanan arkadaş da hastaneden kapmış olabilir.”
Ş.Y., “Bizim sendikamız var. Herkes sendikalı, sonradan işe gelen de bir süre sonra üye olur. Ben işyerimde şimdiye kadar sıkıntı yaşamadım. 23 yıldır çalışıyorum, ücret sorunum olmadı, hakkımı aldım her zaman” diye konuştu.