Milyonların borcu arttı milyonerlerin ise serveti
Ağustos ayı bankacılık verileri yayımlandı. İçinde 1 milyon TL’den daha fazla para bulunan hesap sayısı 1 yılda yüzde 39,5 arttı. Tüm hesapların binde 2’si eden milyoner hesaplar tüm paranın yüzde 55’ini elinde tutuyor.
Ağustos ayı bankacılık verileri yayımlandı. İçinde 1 milyon TL’den daha fazla para bulunan hesap sayısı 1 yılda yüzde 39,5 arttı. Tüm hesapların binde 2’si eden milyoner hesaplar tüm paranın yüzde 55’ini elinde tutuyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ağustos ayına ilişkin bankacılık verilerini yayımladı.
Bankacılık sisteminin mevduatlarından, ekonomik aktörlerin kredi borçlarına ve bankaların bilançolarına kadar kapsamlı bir veri derlemesi içinde özellikle tüketici kredileri ve milyoner hesaplardaki artış dikkat çekti.
Milyoner hesaplarda dikkat çeken artış
Döviz kurunun yükselmesiyle birlikte tasarruflarını dövizde tutan mevduat sahipleri parasına para kattı. Özellikle içinde 1 milyon liradan daha fazla para bulunan hesapların sayısında yaşanan artış dikkat çekici boyutlara ulaştı. BDDK verilerine göre geçen yıl ağustos ayında yurtiçinde yerleşik olan 188 bin 186 milyoner hesap vardı. Bu yıl bu sayı 262 bin 602’ye yükseldi. Böylece son 1 yıl içinde milyoner hesapların sayısı yüzde 39,5 oranında artış göstermiş oldu.
Binde 2’si toplamın yüzde 55’ine sahip
Türkiye’de ağustos ayı itibariyle toplam hesap sayısı 116 milyon 768 bin. Bu hesapların yalnızca binde 2’sinde yani 262 bin 602’sinde 1 milyon liradan fazla para bulunuyor. Ancak içinde 1 milyon TL’den fazla para bulunan 262 bin 602 adet hesabın toplam büyüklüğü 1 trilyon 729 milyara ulaşmış durumda. Bu para tüm hesapların içindeki paranın yüzde 55’ine karşılık geliyor.
Yurttaş borçluluğunda yüzde 61’lik artış
BDDK verilerindeki bir diğer dikkat çekici başlık tüketici kredilerindeki olağanüstü artış. Özellikle salgının Türkiye’de de başladığı mart ayından itibaren kamu bankaları eliyle tüketiciye pompalanan krediler döviz kuru ve enflasyonu da yukarı yönlü baskılıyor. Geçen yılın ağustos ayında 409,2 milyar lira olan tüketici kredisi borçluluğu bu yılın ağustos ayında 657,2 milyar liraya çıkmış durumda. 1 yıllık artış oranı yüzde 60,6. Tüketici kredilerinin önemli bir kısmının ihtiyaç kredilerinden oluşması dikkat çekti. 657,2 milyarlık tüketici kredileri borçlarının 372,8 milyar lirası ihtiyaç kredilerinden oluştu. Konut sektörünü canlandırmak üzere bankalar tarafından düşük faizle dağıtılan ve vadesi 15 yıla dayanan konut kredileri borcu ise bu yılın ağustos ayında 274,3 milyar lirayla tüm tüketici kredilerinin yüzde 41’ini oluşturdu. Tüketici kredilerinin geri kalanı ise taşıt kredileri oluşturdu.