Cafer Mahiroğlu koronavirüse yakalandı

Avrupalı Türk Markalar Birliği Başkanı Cafer Mahiroğlu koronavirüse yakalandı.

Cafer Mahiroğlu koronavirüse yakalandı

Avrupalı Türk Markalar Birliği Başkanı Cafer Mahiroğlu koronavirüse yakalandı.

Cafer Mahiroğlu sağlık durumuna ilişkin şu açıklamayı yaptı:

"Covid beni de buldu. Ya da ben onu buldum. Testim pozitif çıktı.

Ama durumum gayet iyi. Peki dünya ve Türkiye’nin durumu nasıl ya da nasıl olacak? Sözcü Gazetesi’ne konuştum."

Avrupalı Türk Markalar Birliği Başkanı Cafer Mahiroğlu, salgının etkilerini Sözcü'ye yorumladı.

Salgının Türkiye’nin kırılgan ekonomisini ciddi derecede etkileyeceğini savunan Mahiroğlu, “Avrupa’da yüzde 10 daralan ekonomi 6 ay sonra Türkiye’ye yüzde 50 yansıyacak. Ciddi bir buhrana gireceğimizi görüyorum” dedi.

Avrupalı Türk Markalar Birliği Başkanı Cafer Mahiroğlu, salgında İngiltere'de büyük devlet desteklerine rağmen dev şirketlerin battığına dikkat çekerek, “6 ay sonra Türkiye'nin çok daha zorlu bir sürece gireceğini görüyorum” dedi. Türkiye ve İngiltere'deki şirketlerinde binlerce çalışanıyla iki ülkenin tekstil sektöründe söz sahibi olan Mahiroğlu, salgın sürecinde yaşanan ekonomik durumu 9 şiddetinde depreme benzetti. Mahiroğlu'yla salgın sürecinde ekonominin ve tekstil sektörünün bugününü ve geleceğini konuştuk.

HASAR TESPİTİ ZOR

– Avrupa'da salgın iş dünyasını nasıl etkiledi?

Geçen yıl aralık ayında yeni yıl satışlarını konuşuyorduk. Çin'den gelen ürünlerde bir gecikme olmuştu sadece. Mağazaların kapanacağını, ekonomik olarak etkileneceğimizi hiç düşünmedik ama ocak sonunda yüzleştik. Hasar tespiti için hâlâ çok erken. 9 şiddetinde deprem gibi bir şey yaşıyoruz. Sonuçları 6 ay sonra çıkacak çünkü donduruldu.

– Türkiye için de geçerli mi bu 6 ay öngörünüz?

Avrupa'daki ekonomik durgunluğun Türkiye'ye yansıması kaçınılmaz. 6 ay içinde Avrupa'da ciddi çöküş yaşanacak. İngiltere, ekonomisi çok güçlü bir ülke, ticari geçmişi çok sağlam. Ona rağmen tekstil devleri iflas etti. 800 mağazası olan Arcadia, birkaç hafta önce başka firma. Son 1 ayda ülkede iflas açıklayan şirketlerin çalışan sayısı 40 binin üzerinde. Şirketlere o kadar işçi, kira ve vergi desteği verilmesine, ödemeler ertelenmesine rağmen ciddi çöküş yaşanıyor. Buradaki asıl sorun güçlü şirketlerin batması. Bu kadar desteğe rağmen iflas eden şirketlerin binlerce çalışanı var. Ben 6 ay sonra Türkiye'nin de çok daha zorlu bir sürece gireceğini düşünüyorum. Bu, tüm dünyanın sorunu aslında.

– Alev topu geliyor mu diyorsunuz?

Karamsar olmak istemiyorum ama Avrupa'da yaşanan bu durumdan dolayı Türkiye'nin kırılgan ekonomisi ciddi derecede etkilenecek. Dayanma gücümüz kırılacak ve ciddi bir buhrana gireceğimizi görüyorum. Bunun nedenini de Avrupa'daki sorunların tetiklediğini düşünüyorum. Burada yüzde 10 daralan ekonomi Türkiye'ye yüzde 50 yansıyacak.

Türkiye ve İngiltere'deki şirketlerinde binlerce çalışanıyla iki ülkenin tekstil sektöründe söz sahibi olan Cafer Mahiroğlu, salgın sürecinde yaşanan ekonomik durumu 9 şiddetinde depreme benzetti.

TÜRKİYE'DE İŞ İNSANLARI SESSİZ

– Türkiye'deki iş insanlarıyla temaslarınız var mı? Ne düşünüyorlar?

Türkiye'de şu anda iş insanlarında konuşmama gibi bir durum var. O yüzden tabloyu net göremiyorsunuz. Açık vermek istemiyor olabilirler. İstenmeyen bir şey söylemek istemiyor da olabilirler ya da kendileriyle yüzleşemiyorlar. Ben de herkesle konuşmuyorum ama genel olarak görüşüyoruz Avrupa'daki firmalarla. Türkiye'de bu yok

– Doların gidişatına ne diyeceksiniz?

Eğer kur bir rakamı görmüşse o rakamı yeniden görmek zorundadır. 10 TL'yi görmüş 5 TL'ye düşmüşse üretimde tarımda bir mucizeniz olmadıysa yine 10'u görmesi an meselesidir. Ama üzerine çıkar mı bilemem.

– Türkiye ekonomisi üçüncü çeyrekte beklentilerin üzerinde yüzde 6.7 büyüdü. Bunu etkileyen ne oldu sizce?

Üretime dönüşen bir şey yok. Bu büyüme nakit dolaşımıyla gerçekleyen bir büyüme gibi görünüyor.

AVRUPA KREDİ DEĞİL, DEVASA DESTEKLER VERDİ

– Türkiye'de üretip ihraç ediyorsunuz. Verilen destek kredileri üreticiyi rahatlattı mı?

Türkiye'nin yaptığı en büyük hamle küçük ve orta büyüklükteki işletmelere kredi vermek oldu. İşte tehlike de burada. Verilen paralar işi geliştirmeye gitmedi, günü kurtardı. Avrupa'nın tek farkı krizi dondurdu ama kredi vermedi. Türkiye donduramadı. 6 ay sonra nasıl ödenecek o paralar? Şu anda yasak ama işçi çıkarmalar da başlayacak. İşsizlik yüzde 30'un üzerinde artacak. Ekonominin üzerine bir kambur gelecek.

– İngiltere'deki büyük desteklere rağmen neden iflaslar yaşandı?

İngiltere tüm çalışanların yüzde 80 maaşını ödüyor. Mağaza başına 25 bin pound destek verildi. 800 bin pound sınırı koydular ama 10 mağazası olan 250 bin pound aldı. Ama mağazaya müşteri gelmiyor. En büyük sıkıntı milyon dolarlık mal almışsın ama satamıyorsun. Paraya çevirip işini döndüremiyorsun.