Kibar Holding, Hyundai'deki hisselerini devrediyor!

Kibar Holding, Hyundai'deki payını Koreli ana ortağına devrediyor.

Kibar Holding, Hyundai'deki hisselerini devrediyor!

Hyundai'nin Türkiye'deki fabrikasının ana ortağı Hyundai Motor Company, Kibar Holding'e ait hisseleri satın almak için Rekabet Kurumu'na başvuruda bulundu.

Rekabet Kurumu'nun internet sitesinde yer alan başvuruda, "Hyundai Motor Company (HMC) tarafından Hyundai Assan Otomotiv Sanayi'nin (HAOS) tek kontrolünün Kibar Holding'ten hisse alımı yoluyla devralınması işlemine izin verilmesi talebi" ifadeleri yer aldı.

Hyundai Assan Otomotiv Sanayi'ne ait fabrikada Hyundai'nin yüzde 70, Kibar Holding'in yüzde 30 hissesi bulunuyor.

Yıllık 245 bin üretim kapasitesine sahip Hyundai Assan İzmit Fabrikası'nda, 2 bin 500’den fazla kişi çalışıyor. Fabrikada üretilen i10 ve i20 modelleri, 45’ten fazla ülkeye de ihraç ediliyor.

Fabrikadaki üretim ağırlıklı olarak Avrupa'ya ihraç edilirken, tesisin en fazla ihracat yaptığı ülkeler ise Almanya, İngiltere ve İtalya olarak sıralanıyor. İzmit'teki fabrika 1997 yılından bu yana üretim faaliyetlerine devam ediyor.

JAPON ÜRETİCİLER DE TÜRK ORTAKLARDAN DEVRALMIŞTI

Türk otomotiv sanayisinde, ana markanın yerli ortağının haklarını satın alma girişimi ilk değil.

Sabancı Holding 2001 yılında Toyota Otomotiv’deki yüzde 25 hissesini, Toyota Motor Corporation’a 49.2 milyon dolar karşılığında satmıştı. Anadolu Grubu da, 2002 yılında Honda fabrikasındaki yüzde 50 hissesinin tamamını 37 milyon dolara Honda Motor Company’e devretmişti.

ALİ KİBAR ŞİMDİ NE YAPACAK?

Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Rekabet Kurulu’nun onayının ardından hisse devrinin gerçekleşeceğini söyledi. Kibar, Hyundai ile sembolik bir hisse ile ortaklığı olacağını bildirdi. Yeni hisse payını açıklamayan Ali Kibar, hisse devrinin iki tarafın ortak kararı olduğunu ve müzakerelerin devam ettiğini belirtti.

Dünya'dan Aysel Yücel'e açıklama yapan Ali Kibar, hisse devri sürecinin tamamlanmasının ardından yeni bir alana yatırım yapmayı plankadıklarını açıkladı. Kibar, “Hisse satışı gerçekleştikten ve para elimize geçtikten sonra yeni yatırım fırsatlarını değerlendireceğiz. Yerli sermaye olarak, yeni alanlara fokuslanacağız. Pandemi sonrası hayat değişiyor. Katma değeri yüksek yeni iş kollarındaki fırsatlara bakacağız” diye konuştu.

Yan sanayiye devam

Kibar Holding’in otomotiv sektöründe faaliyet göstermeye devam edeceğini de kaydeden Ali Kibar, “Otomotivden çıkıyoruz diyemeyiz, çünkü yan sanayi faaliyetimiz devam ediyor. Koltuk üretimimiz sürecek” dedi. Bilindiği üzere Kibar Holding’in otomotiv yatırımlarından biri olan Assan Hanil, ana parça tedarikçisi olarak üretim yapıyor.

Türkiye’den 40 ülkeye ihracat yapılıyor

Türk tüketicisiyle 1990 yılında tanışan Hyundai, 2002 yılından bugüne kadar da 1.5 milyondan fazla araç ihracatı gerçekleştirdi. Hyundai, Türkiye’de 73 adet yetkili satıcısı ile hizmet veriyor.

Hyundai Assan, yüzde 70 Hyundai Motor Company ve yüzde Kibar Grubu ortaklığıyla yönetiliyor. Markanın Avrupa’daki kompakt otomobil üssü konumundaki Hyundai Assan, 2 bin 500 çalışanıyla maksimum olarak 230 bin adet i10 ve i20 modellerini üretiyor. Ayrıca, Hyundai Assan bu araçları 40’tan fazla ülkeye ihraç ediyor. Almanya, İngiltere ve İtalya gibi ülkeler markanın en fazla ihracat yaptığı yerlerin başında geliyor.

Türkiye tek 'yerel ortak' konumundaydı

Hyundai Assan İzmit Fabrikası, toplam 1 milyon metrekarelik alana sahip olan ve Hyundai Motor Company’nin denizaşırı ülkelerde kurduğu ilk üretim tesisi olma unvanını da elinde bulunduruyor. Hyundai’nin dünya çapında Çin’de devlet mecburiyeti ile bir ortaklığı var. Onun dışında sadece Türkiye’de yerel bir ortakla faaliyet gösteriyor.