Yeni yıla borç yükü ile giriyoruz: Elektriğe zam geldi

Yeni yılda ilk zamlı tarife elektrik faturalarına yansıyacak. Ekim 2020 itibariyle hane halkının aylık ortalama elektrik ve doğalgaz harcamaları toplamı, asgari ücretin İstanbul’da yüzde 15,10’u, Ankara’da ise yüzde 16,30’u oldu.

Yeni yıla borç yükü ile giriyoruz: Elektriğe zam geldi

2021 yılının ilk zammı elektrik faturasına yansıyacak. Yeni yıla borç yükü ile giren milyonlar yılın ilk sabahına zamlı tarifelerle uyanacak. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 2021’de abone gruplarına göre elektrik piyasasında güvence bedellerine yüzde 11 zam yaptı.

Karar Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre güvence bedelleri; sanayi ve ticarethane için 93.7kWh/TL’den 106.9 kWh/TL’ye, mesken için 33 kWh/TL’den 37.6 kWh/TL’ye yükseltildi.

Fiyatları ise Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) her 3 ayda bir belirliyor. Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre kasım ayında tüm vergiler dâhil 1 kWh elektriğe ortalama 75 kuruş ödendi. Ülkede salgın henüz kontrol altına alınamamışken yapılan yeni zamlar geliri azalan milyonların sırtındaki yükü daha artıracak.

Ekim 2020 itibarıyla, hane halkı aylık ortalama elektrik ve doğalgaz harcamaları toplamı, asgari ücretin İstanbul’da 15,10’u Ankara’da ise yüzde 16,30’u kadar oldu. Ocak 2019-Ekim 2020 döneminde konutlarda elektrik fiyatları yüzde 39,7, doğalgaz fiyatları yüzde 34,7-39,7 oranlarında arttı.

Elektrik fiyatlarındaki artış

Kasım 2016: 41 kuruş
Kasım 2017: 41 kuruş
Kasım 2018: 59 kuruş
Kasım 2019: 71 kuruş
Kasım 2020: 75 kuruş
*Konutta vergiler dahil 1 kWh elektriğe ödenen ortalama miktar

YİNE BİLİNDİK İSİMLERİN CEBİ DOLDU

Makina Mühendisleri Odası’nın hazırladığı ‘Türkiye’de enerji nereye gidiyor?’ adlı raporda elektriğin toptan satış fiyatlarında yapılan indirimlerin halka yansıtılmadığına dikkat çekiliyor. 2020’de EÜAŞ elektriğe indirim yapıyor, fakat bu indirim faturalara zam olarak yansıyor. Ülkedeki elektrik dağıtımı özel şirketler aracılığıyla yapılıyor. Bu şirketler ise iktidara yakınlığı ile nam salmış holdingler. Bu özel şirketler, dağıttıkları elektriğin yaklaşık üçte birini kamuya ait olan Elektrik Üretim AŞ’den (EÜAŞ) alıyor. Aralarında karmaşık ortaklık ilişkileri bulunan bu şirketler şöyle:

♦ TRAKYA EDAŞ-IC Yatırım Holding
♦ BOĞAZİÇİ EDAŞ-Cengiz ve Limak Holding
♦ ÇAMLIBEL EDAŞ-Limak Kolin ve Cengiz Holding
♦ MERAM EDAŞ-Alarko ve Cengiz Holding
♦ AKDENİZ EDAŞ-Cengiz, Kolin ve Limak Holding
♦ ULUDAĞ EDAŞ-Limak Holding
♦ ANADOLU YAKASI EDAŞ-EnerjiSa (Sabancı Holding)
♦ BAŞKENT EDAŞ-EnerjiSa (Sabancı Holding)
♦ TOROSLAR EDAŞ-EnerjiSa (Sabancı Holding)
♦ ADM EDAŞ-Bereket Holding
♦ GDZ EDAŞ-Bereket Holding
♦ SAKARYA EDAŞ-Akkök Holding
♦ YEŞİLIRMAK EDAŞ-Çalık Holding
♦ ARAS EDAŞ-Çalık Holding
♦ FIRAT EDAŞ-Kazancı Holding
♦ VANGÖLÜ EDAŞ-Türkerler Holding
♦ ÇORUH EDAŞ-Kazancı Holding
♦ OSMANGAZİ EDAŞ-Zorlu Holding

Kaynak: BirGün

Etiketler
Asgari Ücret Ankara Elektrik