Yeni kabineye dolardan sert tepki!
Yeni kabinenin açıklanmasından önce 4.60 seviyelerinde olan dolar/TL 4.74'i aştı. Euro/TL ise 5.50'yi aştı.
Cumhurbaşkanı kabineyi açıklamadan önce doların seyri grafikteki sarı çizginin sol tarafında görülebilir.
TL yüzde 4’e yaklaşan değer kaybı ile benzer para birimlerinden açık ara negatif ayrıştı. Gelişmekte olan benzer para birimlerinde bugün genel olarak dolar karşısında değer kazancı yaşanıyordu.Bankacılar TL’de sert değer kayıplarının kabinede ekonomi yönetiminde piyasaların beklentileri paralel atama olmaması nedeniyle yaşandığını belirttiler.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, TBMM’de yemin ederek görevine resmen başlamasının ardından cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ilk kabinesini kamuoyuna açıkladı.
OFİSLER AÇIKLANACAK
Erdoğan yeni kabinede bir cumhurbaşkanı yardımcısı ile 16 bakan bulunacağını ve parlamentodan 4 ismin yeni kabinede yer alacağını belirtirken, yeni kabinede Hazine ve Maliye Bakanı olarak Berat Albayrak’ın görevlendirilmesi dikkat çekti.
Erdoğan yeni kabinenin açıklanmasının ardından yeni modelde kurulacak olan kurulların ve ofislerin atamalarını da en kısa sürede yapacaklarını belirtti.
Üst düzey bir bankacı TL’deki değer kaybına ilişkin, “Ekonomi yönetiminde teknokrat bir isim göremiyoruz” dedi.
Piyasalar ise yeni sistemde bakanlıklara, kurullara hangi isimlerin getirileceği, ekonomiden sorumlu bir Cumhurbaşkanı Yardımcısı olup olmayacağı, olursa hangi ismin bu görevi üstleneceğine odaklanmış durumdaydı.
Analistler yeni kabinede yer alacak isimlerin “bilinen ve piyasa dostu” isimler olmalarının önemli oluğunu belirtiyordu. Yeni ekonomi yönetimi ve uygulanacak politikalar üzerinden yerli ve yabancı yatırımcının tekrar TL cinsi varlıklara güveninin sağlanmasının önemine dikkat çekiyorlardı.
Reuters’ta 26 Haziran’da yayınlanan bir haberde “Yatırımcılar, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in kabinede yeniden görev alıp almayacağını ve Maliye Bakanı Naci Ağbal veya eski bakan Ali Babacan gibi piyasa dostu isimlerin atanıp atanmayacağını görmek istiyorlar. Bu isimler pragmatik reformların gerçekleşme ihtimalinin arttığına işaret edebilir” denilmişti.