Moody's'ten Türkiye uyarısı
Moody’s, müşterilerine gönderdigi bilgi notunda TCMB’nin bağımsızlığını kaybedebileceği uyarısında bulundu
Kredi derecelendirme şirketi Moody's, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) bağımsızlığını kaybedebileceği uyarısında bulundu. Maliye Bakanı Albayrak ise TCMB'yi hiç olmadığı kadar etkin kılacaklarını söyledi.
Uluslararası kredi derecelendirme şirketi Moody's müşterilerine gönderdiği bilgi notunda, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bağımsızlığından endişe duyulduğunu” belirtti. Notta, Şirket Para Politikası Kurulu üyelerinin cumhurbaşkanı tarafından belirleneceğine ve Merkez Bankası Başkanı'nı atama yetkisinin de cumhurbaşkanına geçtiğine vurgu yapıldı.
Moody's TCMB'nin çalışmalarını zorlaştırıcı kararların Türkiye'nin kredi notunu negatif yönde etkileyeceği uyarısında bulundu.
TCMB'nin yönetimiyle ilgili değişikliklerin, Banka'nın para politikasını sıkılaştırma azminin önümüzdeki aylarda zayıflayabileceğine işaret ettiğini belirten Moody's, “Merkez Bankası'nın Türkiye ekonomisi ve finansal sisteminde büyüyen dengesizlikleri gidermedeki rolünün önemi dikkate alındığında, Banka'nın etkinliğini zayıflatıcı adımlar kredi notunu olumsuz etkileyecek” ifadelerini kullandı.
TCMB ve diğer kamu kurumlarının bağımsızlığını kısıtlayacak girişimlere dair bir algı oluşmasının yatırımcının endişelerini artıracağına vurgu yapan Moody's, yeni hükümetin izleyeceği ekonomi politikalarının açıklık kazanmadığını da kaydetti.
Albayrak'tan yanıt
Yeni dönemde uygulanacak ekonomi politikalarına dair açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise özel sektör ve yatırımcılarla koordineli işbirliği yaparak “enflasyonun tek haneye inmesini sağlayacaklarını” savundu.
Enflasyonla mücadelede bütün yükün para politikası üzerinde kalmayacağını söyleyen Albayrak, para ve maliye politikaları arasındaki koordinasyonu sürekli kılacaklarını ve fiyat istikrarını tehdit edici yapısal unsurlara ilişkin bir eylem planı hazırlayacaklarını duyurdu.
Bakan Albayrak, fiyat istikrarının sağlanması ve para politikasının etkinliğinin belirlenmesinde sorumlu aktör olan TCMB'nin bağımsız bir kurum olarak, ekonomik realiteler ve piyasa şartları ne gerektiriyorsa onu yapacağını iddia ederek, “Merkez Bankası'nın bağımsızlığının ve karar alma mekanizmasının spekülasyonlara konu edilmesinin kabul edilemez olduğunu ve hareket alanını genişletmek suretiyle TCMB'yi hiç olmadığı kadar etkin kılacaklarını” söyledi
Şirket borçları makul seviyedeymiş
Türkiye’deki şirketlerin borcuna da değinen Bakan Albayrak, ülkedeki şirketlerin toplam borçlarının gayrisafi milli hasılaya oranının, gerek gelişmiş ülkeler gerekse benzer gelişmekte olan ülkelerle kıyaslandığında makul ve sürdürülebilir seviyede olduğunu öne sürdü.
Albayrak ayrıca şu ifadeleri kullandı: “Yeni sistem ve etkin koordinasyon amaçlı yeniden yapılandırılan ekonomi yönetimi ile ekonomi politikalarımızı kararlılıkla ve tutarlı bir şekilde uygulayarak makroekonomik hedeflere ulaşılacaktır. Yeni dönemde ekonomi politikalarının uyumu en üst düzeyde olacak, alınan kararlar hızla hayata geçirilecektir. Gerek firmalarımızın gerekse finans sektörümüzün koordinasyonuyla bu süreçte yerli ve yabancı yatırımcıların ekonomimize ilgisinin daha da artacağını göreceğiz.”