Merkez Bankası operasyonunu kimler biliyordu? Cuma günü ne kadar dolar satıldığı ortaya çıktı!

Merkez Bankası Başkanı'nın hafta sonu görevden alınması sonrası dün gece dövizde yaşanan dalgalanma "Kimler bu krizi fırsata çevirmeye çalıştı" sorusunu gündeme getirdi. Merkez Bankası, bu isimleri ve meblağları açıklayacak mı merak konusu oldu...

Merkez Bankası operasyonunu kimler biliyordu? Cuma günü ne kadar dolar satıldığı ortaya çıktı!

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, hafta sonu Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ı görevden almasının ardından, piyasalarda başlayan hareketlilik devam ediyor.

Ağbal’ın yerine Şahap Kavcıoğlu’nun atanmasıyla piyasaların bugün işleme başlamasının ardından dolar kurunda başlayan yükseliş devam ediyor.

KİMLER DÖVİZ ALDI

Ağbal’ın görevden alınmasının ardından ekonomistler, döviz kurunda dalgalanma yaşanacağını belirtmişti. Şimdi Merkez Bankası için yurtseverlik sınavı başlıyor…

Kimler bu dalgalanma döneminde döviz satın aldı? Kimler bu krizi fırsata çevirmeye çalıştı? Kimler büyük hesap dönüşleriyle, krizi kendine fırsata çevirmeye çalıştı? Merkez Bankası, bu isimleri ve meblağları açıklayacak mı?

NORMALİN 3 KATI

Oda TV'nin haberine göre; normalde ortalama bir günde 150 milyon dolarlık döviz satın alınırken Cuma günü 450 milyon dolarlık dolar toplandığı öğrenildi.

İKİNCİ GAZİ ERÇEL VAKASI MI

2001 krizi döneminde Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel’di. Erçel, ekonomik kriz patlamadan önce kendi parasını dövize çevirmişti. Dalgalı kura geçilen 22 Şubat 2001'den birkaç gün önce bankalara 5 milyar 188 milyon 900 bin ABD Doları satıldığı ve Erçel'in Türk Lirası'ndaki 52 milyar liralık hesabını dolara çevirdiği ortaya çıkmıştı.

2005 yılında ise, Ankara 11. Asliye Ceza Mahkemesi, Merkez Bankası eski Başkanı Gazi Erçel'i, dalgalı kura geçildiği dönemde “görevini kötüye kullandığı” gerekçesiyle 11 ay 20 gün hapis, 136 TL adli para cezası ve 2 ay 27 gün memuriyetten yoksun kalma cezasına çarptırdı. Erçel'in cezası, bin 536 TL adli para cezasına çevrildi.

"ENFLASYON PROBLEMİNİ ÇOK DAHA KÖTÜ HALE DÖNÜŞTÜRÜR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adımlarının artık Türkiye’deki muhakkak yetkinin kendisinde olduğuna dair görüşü de güçlendiği değerlendirmesini yapan Tuvey, bunun faiz indirimleriyle sonuçlanacağını söylüyor ve ekliyor: “Bu da Türkiye’nin enflasyon problemini çok daha kötü hale dönüştürür ve Türk varlıkların risk primi yükselir.” denildi.

"BREXIT KADAR KÖTÜ BİR KARAR"

Bluebay Asset Management Kıdemli Gelişen Piyasalar Stratejisti Timothy Ash ise bunu Türkiye tarihinin en kötü kamu politikası kararlarından biri olduğunu söylüyor. Pazartesi sabahı piyasaların karara “çirkin bir tepki” vereceğini öngören ünlü ekonomist Reuters’a verdiği demeçte şöyle diyor:

“Bu karar neredeyse Brexit kadar kötü bir karar ve bir ülke tarihinde yapıldığını hatırlayabildiğim kamu politikası kararlarının en kötüsü. Piyasalar pazartesi günü ne düşündüğünü söyleyecek ve muhtemelen bu çok çirkin bir tepki olacak.”

ANKET AÇTI

Ash, hafta sonu kararın ardından Twitter’da “Lira haftaya nereye gider?” başlıklı bir anket de açtı. Dün 14:30 civarında sonlanan ankete katılan Timothy Ash takipçilerinin yüzde 34’ü dolar/TL’nin 7,76-8,25 aralığına yükseleceğini, yüzde 31,8’inin ise 7,25-7,75 aralığına yükseleceğini öngörüyor. Yüzde 16, 8,26-9 aralığının görülebileceğini söylerken, yüzde 18 ise ankete 9’un da üzerine çıkar yanıtını verdi. ( Oda Tv)

Etiketler
Merkez Bankası MEB Ordu