İşsizlik Fonu yağmalandı, Kısa Çalışma Ödeneği sona erdi! İşçiler patronların insafına terk edildi

Yaklaşık 1 milyon 300 bin çalışanı etkileyen Kısa Çalışma Ödeneği 31 Mart tarihinde sona erecek. KÇÖ’den faydalanan işçilerden ücretsiz izne çıkartılacak olanlar kendini şanslı görürken Türkiye'de tarihin en büyük işçi kıyımının yapılmasın bekleniyor.

İşsizlik Fonu yağmalandı, Kısa Çalışma Ödeneği sona erdi! İşçiler patronların insafına terk edildi

Türkiye tarihinin en büyük istihdam kaybını yaşıyor.

Binlerce işletme kapısına kilit vurdu, yüzbinler işsiz kaldı. Bu koşullar altında büyük bir destek olarak sunulan ve yaklaşık 1 milyon 300 bin çalışanı etkileyen Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) 31 Mart tarihinde sona eriyor.

Birgün'de yer alan habere göre, Çalışanlar bir kez daha patronların insafına terk edilecek.

Bugün itibariye 2,5 milyon işçi ücretsiz izne çıkarılmış durumda. KÇÖ’den faydalanan işçilerden şanslı olanlar ücretsiz izine çıkarılacak. Diğer işçiler ise çok büyük ihtimalle patronların elinde silaha dönüşen Kod29’dan işten atılacak. Her koşulda aileleri ile birlikte milyonlarca insanı bekleyen son ise mutlak yoksulluk olacak.


İKTİDARIN KEYFİYETİNE BIRAKILMAMALI

Erdoğan ve Çalışma Bakanı KÇÖ’nün bir kez daha uzatılmayacağını defalarca ifade etti. Hiçbir somut öneri sunmadan ne zaman sona ereceği belli olmayan pandemi koşullarında çalışanları kendi kaderleriyle baş başa bırakan iktidara toplumun her kesiminden yoğun tepki var. Sendikalardan, esnaf odalarına, siyasi partilerden demokratik kitle örgütlerine kadar onlarca kurum uygulamanın 31 Mart tarihinde sona erdirilmemesi için çağrıları devam ediyor.

KÇÖ’nün başından beri işçiler için yetersiz bir katkı olduğunu savunan SOL Parti, pandemi bitmeden uygulamaya son verilmesini de iktidarın sermayeden yana tercihinin açık ifadesi olduğunu vurguluyor.

SOL Parti Başkanlar Kurlu Üyesi İlknur Başer ülkedeki işsizlik rakamlarına dikkat çekerek iktidara “TÜİK bile geniş tanımlı işsizlik rakamının yüzde 29.1 olarak açıklamak zorunda kaldı. Her gün emekçi halkın, esnafın borç sarmalında intihar haberleri, yoksulluk görüntüleri kamuoyuna yansırken, yedi milyon işçinin yararlandığı kısa çalışma ödeneğini kaldırıp yerine ne koyuyorsunuz” diye seslendi.

2021 yılı bütçesinde iktidarın tercihinin net şekilde görüldüğünü ifade eden Başer, bir avuç sermayedar için vergi affı ve teşvik olarak 230 milyar TL ayırıldığının altını çizdi. İlknur Başer, “Aynı bütçede emekçiye kısa çalışma ödeneği, işsizlik fonu, sosyal yardım ve nakdi destek toplamı olarak sadece 53 milyar TL ayrıldı” diye konuştu.

BirGün’e konuşan İlknur Başer sözlerini şöyle noktaladı: “İktidar işsizi görmüyor. Askıda ekmeğe muhtaç bırakılanı, çöpten, pazarda yerden yiyecek toplayıp yaşamaya çalışan halkı görmüyor. Yanlış politikaları yüzünden tüm ülkeyi salgında yüksek riskli hale getirdiler. Şimdi de “haliniz varsa görün” deyip çekiliyorlar.”

SOL PARTİ'DEN 5 ACİL TALEP

1- Temel gıdadan, ısınma, barınmadan vergiler kaldırılmalıdır.

2- İşsizlik Sigortası Fonunun amaç dışı kullanımına son verilmeli. Fondan sermayeye aktarılan kaynak kesilerek işçilere aktarılmalıdır.

3- Tüm işçiler hiçbir şarta-kurala bağlı olmadan kısa çalışma ödeneğinden yararlandırılmalı, kısa çalışma ödeneği işçinin çalışırken aldığı ücret olmalıdır.

4- 7244 sayılı yasayla nakdi ücret desteği altında ücretsiz izne çıkarma bahanesiyle patronların işçileri işsizliğe, açlığa mahkum bırakan uygulamaları derhal sonlandırılmalı.

5- İş kanununda amacı dışında işçi kıyımına neden olan Kod29 derhal kaldırılmalıdır.

Etiketler
İşçi İşsizlik Türkiye