Merkez Bankası'nın yeni krizi '159 ton altın': Çok düşündüler, çözüm bulamadılar!
Türkiye “128 milyar dolar nerede?” sorusunu konuşurken, bu kez de altın rezervleri gündeme geldi.
Türkiye “128 milyar dolar nerede?” sorusunu konuşurken, bu kez de altın rezervleri gündeme geldi. Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Doğan Aydal, Dünya Altın Konseyi verilerini masaya koydu ve verilerdeki farklılık sonucunda “159 ton altına ne oldu?” diye sordu.
Ferit Atay’ın sorularını yanıtlayan Aydal, bu sorunun kaynağını belgelerle anlattı ve Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun açıkladığı verilerin yanlış olduğunu söyledi. Kavcıoğlu’nun verilere hakim olmadığını ileri süren Doğan Aydal, “Bu hesapta bir eksiklik varsa bizim bilmediğimiz, bize söyler biz de öğrenmiş oluruz ama 5 gündür sanıyorum çok düşündüler, bir çözüm bulamadılar” dedi ve çok çarpıcı bilgiler verdi…
Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Doğan Aydal, Dünya Altın Konseyi verileri ile Türkiye Merkez Bankası başkanının belirttiği Türkiye altın rezervi verilerinin farklı olduğuna dikkat çekti ve “159 ton altına ne oldu?” diye sordu. 128 milyar dolardan sonra bu soru da kamuoyunun ve sosyal medyanın gündemine yerleşti.
Zanka TV’de yayınlanan Ferit Atay’ın sunduğu SorguluYorum programına konuk olan Prof. Dr. Doğan Aydal, hükümetten hiçbir cevap gelmediğinin ve inkar edilmediğinin altını çizdi.
Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun önceki gün yaptığı açıklamaları izlediğini ve Kavcıoğlu’nun altın konusundaki verilere kesinlikle hakim olmadığını savunan Aydal, şu ifadeleri kullandı:
“İddia ile söylüyorum. Birileri eksik bilgi getirmiş. Elindeki veriler de doğru değil. İkincisi Türkiye’deki altın olayını baştan aşağıya bilmiyor. Öylesine cümleler kurdu ki, 35’inci ile 45’inci dakikalar arasında söylediği şey konuyu bilenler açısından ‘arkadaşlar ben bu konuyu bilmiyorum’ demekti.
Ben inanıyorum ki parasal noktada olaya hakimdir ama onu da sıkıştıran kendisini göreve getiren Sayın Cumhurbaşkanı’nın baskısı altındaydı. Bir yandan doğruları söylemek istiyor ama söyleyemiyor, acaba hangi cümleleri bulsam da halkı biraz inandırıyor gibi olsam düşüncesinin derdine düştü. Dürüstçesi Şahap Bey adına üzüldüm.”
Dünya Altın Konseyi verilerine göre Nisan 2021’de Türkiye’nin sahip olduğu altın rezervinin 515.2 ton olduğunu belirten. Prof. Dr. Doğan Aydal, belgeleri de göstererek konuyu şöyle detaylandırdı:
EKSİĞİ İKİ HESAPLA ANLATTI: HANGİSİNİ KABUL EDERLERSE
* Burada bir alt cümle var çok önemli. Diyor ki; “Biz Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın eskiden sadece sahi olduğunu yazardık ama 2017’nin Mayıs ayından sonra, Türkiye’deki ticari bankaların sahip olduğu miktarı ayrıca yazmaya başladık”
* 364 ton. Yani Türkiye’deki 515 tonun dışında bir de özel bankaların sahip olduğu ama kanun gereği Merkez Bankası’nda tutma mecbur oldukları bir miktar var. Şu anda 364 ton.
* Ama Türkiye ilginç bir ülke. Aslında sahip olduğunuz altınları gösterme iyi bir şeydir, dünyadaki gücünüzü gösterir. Hatta dünyada o brüt rezerv dediğiniz şeyin içerisinde altın da vardır.
Brüt rezervdeki altın miktarınız fazla gözükürse, dünyaya karşı alışverişlerde daha güçlü görünürsünüz. Ama Türkiye 2017’nin ilk çeyreğine kadar 116 tonda tutmuş. Bir gram artırmamış. Peki Türkiye hiç altın almadı mı? Aldığını biraz sonra göreceğiz.
* En son sayın başkanın “Şu an 720 ton altın var, küsuratını unuttum” dediği şey, 716.3 tondu aslında.
* 720 ton deyince Sayın Şahap Kavcıoğlu Bey, özel bankaların 364’ünü çıkardım. 356 ton kalıyor bizim Merkez Bankası’na. Nisan 2021’de bizim resmi yazılan 515,2 ton. 356’yı ondan çıkartınca geriye 159,2 ton eksik malzeme var.
* İkinci bir hesap daha yaptım; ola ki Şahap Bey daha yeni geldi, dahildir değildir bilmiyor olabilir. Hesabı ‘bu bizim’ diye söyledi ya, ben orijinal rakamı aldım. 716,3 ton eski ilan edilen rakam kendisinin de ‘küsuratı tam hatırlamıyorum’ dediği rakam, buna 364’ü ekledim.
1080,3 ton. 515,2 gerçekten olması gereken, 364’ü eklediğim zaman 879,2 ton eder. 1080’den bunu çıkardığım zaman bu sefer daha kötü bir duruma düşüyor 201.1 ton altın hesapta gözükmüyor. Hangisini kabul ederse.
* Bu hesapta bir eksiklik varsa bizim bilmediğimiz, bize söyler biz de öğrenmiş oluruz ama 5 gündür sanıyorum çok düşündüler, bir çözüm bulamadılar.
* Aradan geçen 5-6 gün içinde dahi Dünya Altın Konseyi kendisini yeniliyor, rakam 512,6’ya düşmüş. Arada yine 2,6 ton rakamı biz kullanmışız.
“HİÇ BU SEKTÖRLE UĞRAŞMAMIŞ”
* Ben niye iddiayla bir cümle kurdum, dedim ya Sayın Kavcıoğlu bu altın hikayesini bilmiyor. Bakın ne dedi; “Altın rezervimiz 1-2 yıla kadar 80 tona çıkacak”. Hiç bu sektörle uğraşmamış.
* Ben bu verileri nereden alıyorum? İstanbul Borsası’ndan alıyorum, Altın Üreticileri Derneği’nden alıyorum, bir de Dünya Altın Konseyi’nden aldığım verilerle bunları koyuyorum. Şimdi bakın Türkiye hiçbir zaman yıllık 4-5 ton fazla artarak gitmemiş, hep böyle 3-5-6 ve bir müddet sonra düşmeye başlamış.
“TÜRKİYE, HAYATINDA 11 TON ÜRETMEDİ”
* Sonra anormal bir biçimde 2018’de hiç olmadığı kadar, “11 ton Türkiye’de ürettik” diyor. Türkiye, hayatında 11 ton üretmedi. Oradaki rakamın nereden geldiği de ayrıca araştırmaya değer. İspat edemiyorum ama Türkiye’nin üretim kapasitesi daha evvelki 20-30 yıla bakın, 5 ton – 3 ton – 4 ton.
* Eğer diyelim ki yeni bir genel müdür geldi, altın üretecek, teknik değiştirdiler 10 ton ürettiler. Sonra ki yıl niye 4 tona düştü?
O 11 ton başka bir şey. Yani Türkiye yıllık 4-5 ton ancak üretirken ve rakam da 42 tonken, Sayın Merkez Bankası Başkanı dedi ki 50 ton. Ona bile bakmamış. “Gelecek sene 80 ton olacak” diyor. Böyle bir şey mümkün değil. Bu halkı yanlış yönlendirme bilgileridir. Belki bunu bilerek yapmadı, ne için yaptı biliyor musunuz? Konuyu bilmiyor da o yüzden. Konuyu bilse bu hatayı yapmaz.
“DIŞARIYA DOLAR GİTMEYECEK DİYE ANLIYORSUNUZ DEĞİL Mİ? AMA ÖYLE DEĞİL”
* Yanlış bilgi verdiği konulardan biri de şu; “Biz bunları Türk parasıyla satın alacağız” diyor. Şimdi bunu ne anlıyorsunuz? Dışarıya dolar gitmeyecek diye anlıyorsunuz değil mi? Ama öyle değil. Liste, Türkiye’deki en önemli altın şirketlerinin yabancı şirketler olduğunu gösteriyor.
Cayman Adaları, ABD, İngiliz… Ne kadar farklı ülke varsa, hepsi önemli altın madenine sahip. Siz Türkiye’de ona TL ile verdiniz, bu adam ne yapacak yurt dışına çıkarmayacak mı? Peki ne yapacak? Gidecek özel bankalardan al kardeşim TL’ni, bana dolar ver diyecek. Türkiye’den ne çıkacak yine? Yine dışarıya dolar çıktı.
“KONTROL KESİNLİKLE YOK”
* Biz sanıyoruz ki bu şirketler Türkiye’ye geldiği zaman ciddi miktarda altın üretirler. Ben bu altınla olan hikayeyi 54. Hükümet döneminde Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı’ydım, rahmetli Süleyman Demirel Bey Cumhurbaşkanı idi.
Bergama olayları çıkınca araştırmak için başbakanlığa gönderdiğinde dosyayı, ben bizzat ilgilendim. Kontrol kesinlikle yok. Bu vatandaşlar 100 ton ürettiklerini 10 ton gösterseler, kontrol edecek bir tek Allah’ın kulu yok.
Peki Kazdağları’nda doğa katliamıyla gündeme gelen Kanadalı şirket altın üretti mi? Türkiye ne kadar altın ithal etti? İthal edilen altınlar verilere geçti mi? Türkiye’nin dış borcu ne kadar? Hepsi ve daha fazlası Zanka TV’de yanıt buldu.