Sokak hayvanlarına verilen kemiğe talep arttı, zam üstüne zam yağdı!

Kasaplar tarafından sokak hayvanlarına ayrılan veya çöpe giden kemik, kırmızı ete ulaşamayan dar gelirli vatandaşın ucuz besin kaynağı oldu. Artan taleple birlikte, kemiğin kilosu yaklaşık 15 TL’ye satılmaya başlandı.

Sokak hayvanlarına verilen kemiğe talep arttı, zam üstüne zam yağdı!

Artan yem ve diğer girdi maliyetleri, besicilerin işlerini bırakması ve kurban bayramının yaklaşmasıyla birlikte kırmızı et fiyatlarındaki yükseliş dikkat çekiyor. TCMB tarafından açıklanan, haziran ayına ilişkin fiyat gelişmeleri değerlendirmesinde de kırmızı et ve et ürünlerindeki fiyat artışına işaret edildi.

Birgün'den Aycan Karadağ'ın haberine göre; kasaplar tarafından sokak hayvanlarına ayrılan veya çöpe giden kemik, kırmızı ete ulaşamayan dar gelirli vatandaşın ucuz besin kaynağı oldu. Artan taleple birlikte, kemiğin kilosu yaklaşık 15 TL’ye satılmaya başlandı.

Kasap Eyüp Tüygezin, talebin artmasıyla kemiğin paraya dönüştüğünü söyledi. Tüygezin, “Ben 1962’den beri kasaplık işinin içindeyim. Kaval kemiğinden olan ilik ve jel bana göre etten çok daha faydalı. Bu kemikler eskiden ücretle satılmıyordu ama şimdi ücrete dönüştü.

Talep olunca daha önce satmadığınız belki de çöpe attığınız kemikler paraya dönüşüyor. Kemiğin en fazla iki üç günlük ömrü var. O yüzden kemiği hemen kullanılması ve tüketilmesi gerekiyor.

Bir kaval kemiğinden koca bir tencere su çıkar. Dediğim gibi bizim burası varoş bir bölge olduğu için kemiği parayla satmıyoruz ama marketler ve başka kasaplar parayla satıyor” diye konuştu.

ALIM GÜCÜ ZAYIFLADI

Kasap Metin Yaylı da ekonomik sebeplerden artık yurttaşların kemik istediklerini belirterek, “Eskiden kemik, kırkbayır gibi hayvansal malzemeler tüketilmez ve satılmazdı. Direkt çöpe giderdi. Kemik zaten hiç satılmazdı, bunlar eski attıklarımızdı.

Ancak bu hayvansal malzemelerin şu anda hem tüketilmeye hem de ihracatı bile yapılmaya başlandı. Çünkü kırmızı ete ulaşmak zorlaştı, vatandaşın alım gücünün zayıflaması ve et fiyatlarının artması durumu bu noktaya getirdi” ifadelerini kullandı.

Bir diğer kasap Birol Ataç ise, “Hem kırmızı et fiyatının artması hem de vatandaş bilincinin artması ile kemiğe talep arttı. Özellikle yaşadığımız pandemi ile beraber insanlar televizyonlardan ve sosyal medyadan uzman doktorları takip etmeye başladı.

Takip ettikleri uzmanlar da kemiğin faydalarını saymakla bitiremeyince çöpe daha önce satmadığımız ve çöpe attığımız kemik değerlendi. Pandemiyle birlikte talep daha çok arttı, burayı vurgulamakta fayda var. Bir günde çıkan bütün kemiği satıyoruz ve kemiğin kilosu 10 TL’den başlıyor. Bu arada sakatat türüne de ciddi bir talep var” dedi.

Etiketler
Kırmızı et