Elektronik devinde hak gaspı: İşçiler isyan etti!
İstanbul Avcılar’da faaliyet gösteren Çin elektronik devi Xiaomi Salcomp fabrikasında işçiler uzun mesai saatlerine ve hak gasplarına isyan etti.
İstanbul Avcılar’da faaliyet gösteren Çin elektronik devi Xiaomi Salcomp fabrikasında işçiler uzun mesai saatlerine zorlandıklarını ve hak gasplarıyla karşılaştıklarını belirtti.
Birgün'den Deniz Gügör'ün haberine göre; Patronların Ensesindeyiz Platformu’yla iletişime geçen işçiler, işe girerken hafta sonlarının haftalık tatil olarak belirlenmesine rağmen işe çağırıldıklarını, gelmek istemeyen işçilere ise tutanak tutulduğunu ve mesai ücretlerinin yatırılmadığını aktardı. Fabrikanın sendika düşmanlığı da yaptığını dile getiren bir işçi, örgütlenmek isteyenlerin işten çıkarıldığını söyledi.
ÜCRETLER YATIRILMIYOR
Günde 11 saat mesai yapmaya zorlandıklarını vurgulayan işçi şöyle konuştu: “İşe giriş sürecinde bize 3 vardiya olacak, günde 8 saat çalışacaksınız ve hafta sonlarınız tatil olacak dendi. Şimdi tam tersi 2 vardiya çalıştırılırken, cumartesi günleri zorunlu mesaiye çağırılıyoruz. Her gün mesaimize birer saat ekliyorlar ve mesai ücretlerimizi vermiyorlar. Hafta sonları işe çağırıldığımızda bazı arkadaşlarımız, izin günleri olduğunu ve işe gelmeyeceğini söyleyince tutanak tutuyorlar. İşe gelenlerin ise mesai ücretlerini ya eksik yatırıyorlar ya da hiç yatırmıyorlar.”
Asgari Geçim İndirimlerinin (AGİ) yatırılmadığını ifade eden işçi “Mesai ücretlerimiz ne kadar olduğunu bordrolarımızı vermedikleri için bilemiyoruz, belki hesapladığımızdan daha da fazla. Bordrolarımızı istemeye gittiğimizde de ‘Neden buradasın, git çalış’ diyerek azarlanıyoruz. Ben 5 aydır buradayım ama 2 kere bordromu alabildim.”
Patronların Ensesindeyiz Platformu ise yaptığı açıklamada işçilerin istifaya zorlandığını ve ihbar tazminatlarının verilmediğini vurguladı. Platform, işçilerin işten çıkarılma nedeni olarak ‘performans düşüklüğü’, ‘dedikodu’ ve mesai saatlerine geç gelinmesi gibi gerekçeler olduğunu aktararak: “Fabrika içerisinde maalesef ki işçiler arasında bir örgütlülük yok. Bizim amacımız şu an daha fazla işçiye ulaşıp, dayanışmayı büyütmek” ifadelerini kullandı.