Saray'ın patron teşviki işçiyi mağdur etti!

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı haziran ayında 36 teşvik belgesi düzenledi. Teşvikler işsizlik için çözüm üretmedi.

Saray'ın patron teşviki işçiyi mağdur etti!

Hükümetin istihdamı artırmak için ayakları yere basan bir planı hâlâ yok. Hızla gerileyen istihdama karşı hükümet patronlara teşvik vermek dışında herhangi bir adım atmıyor. Bu teşvikler ise işsizliğe çare olmuyor.

Birgün'de yer alan habere göre; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın Resmi Gazete'de yayımlanan haziran ayı ait yatırım teşvik listesine göre bin 36 yatırım teşvik belgesi verildi. Yatırım teşviki verilen şirketlerde toplam 22 bin kişinin istihdam edilmesi planlanıyor. Belge alan projelerin yatırım tutarı ise 16 milyar 899 milyon 999 bin 755 lira olarak hesaplandı.

Öte yandan ülke genelinde istihdam edilenlerin sayısı 2021 yılı mayıs ayında bir önceki aya göre 216 bin kişi azalarak 27 milyon 844 bin kişi, istihdam oranı ise yüzde 43,8 oldu. Zira ülkede TÜİK rakamlarına göre 4 milyon 237 bin kişi işsiz. Geniş tanımlı işsizlik ise 9,7 milyona çıkıyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yılbaşından bu yana toplam 105,3 milyar lira tutarında yatırım teşvik belgesi düzenlendi. Düzenlenen milyarlarca liralık yatırım teşviki belgelerinin gerçekleşmesi durumunda şirketlerde toplamda 154 bin 660 istihdam edilmesi planlanıyordu. Ancak bu rakamlar kronikleşen işsizlik sorunun çözümüne çok uzak.

Ayrıca Resmi Gazete’de yayımlanan yatırım teşvik iptal listesine göre, 37 yatırım teşvik belgesi iptal edildi. 171 firma ise haziranda yatırım teşvik belgesi tamamlama vizesi aldı.

YATAĞAN’A 761 MİLYON LİRALIK TEŞVİK

Haziran’da verilen teşvik belgeleri içinde en yüksek hacimli teşvik, rüzgârın da etkisiyle yangının iyice yaklaştığı Muğla Yatağan ilçesindeki Yatağan Termik Santralı için düzenlendi. Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş’ye, Muğla Yatağan’da elektrik enerjisi üretimi, iletimi ve dağıtımı başlıklı yatırımı kapsamında, 761 milyon 920 bin liralık teşvik belgesi düzenlendi.

Türkiye’nin 5’inci büyük termik santralına bölgesel öncelikli yatırım kapsamında olan bu proje için yüzde 80 vergi indirimi desteği sağlanacak. Bu yatırım için Yatırım Karşılama Oranı yüzde 40 olarak belirlenirken, ayrıca yatırım kapsamında yapılacak ithalatta gümrük vergisi muafiyeti sağlanacak Yatırım kapsamında, faiz desteği ve KDV istisnası da sağlanacak.

7 ŞİRKETE 3,9 MİLYAR LİRA

Haziran ayında en yüksek ikinci teşvik belgesi Ankutsan’ın Adana’daki kâğıt-karton fabrikası yatırımı için düzenlendi. Bu yatırım için 634 milyon 47 bin liralık teşvik belgesi verildi.

Bu dönemde, TCDD sinyalizasyon yatırımı için 521 milyon 900 bin liralık, Tersan Tersanecilik balık gemisi yapımı için 486 milyon 644 bin liralık teşvik belgesi aldı.

Akmercan Doğalgaz, dağalgaz dağıtım işleri için Zonguldak ve Adıyaman’da iki ayrı proje kapsamında toplam 864 milyon liralık teşvik belgesi aldı.
DHH Enerji Kastamonu’da HES projesine 345 milyon 397 bin liralık, Varnoc Sys’nin Kocaeli’ndeki otomotiv yan sanayi yatırımına 328 milyon 243 bin liralık teşvik belgesi düzenlendi.

Etiketler
Saray Teknoloji